Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Νέος κύκλος για σπίτι από την αρχή – Όλες οι αλλαγές που πρέπει να ξέρετε
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Νέος κύκλος για σπίτι από την αρχή – Όλες οι αλλαγές που πρέπει να ξέρετε

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Νέος κύκλος για σπίτι από την αρχή – Όλες οι αλλαγές που πρέπει να ξέρετε

Περισσότεροι δικαιούχοι με μικρότερο όμως ύψος επιδότησης, αναμένεται να ενταχθούν στον νέο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια να αναβαθμίσει ενεργειακά περίπου τις διπλάσιες κατοικίες, αποφάσισε να μειώσει τα ποσοστά ενίσχυσης, πλην όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που θα μπορούν να πετύχουν υψηλές επιδοτήσεις. Μια ακόμη αλλαγή που πρόκειται να δουν οι πολίτες τους προσεχείς μήνες είναι πως παύει ο προϋπολογισμός να κατανέμεται ανά περιφέρεια αλλά θα γίνεται ανά νομό. Οπως εξηγούν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, επί τάπητος έχουν τεθεί επίσης τα αιτήματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σχετικά με τη στατικότητα και την πυρασφάλεια των κτιρίων αλλά ακόμα βρίσκονται σε στάδιο εξέτασης για το αν τελικά θα υπάρξουν επιμέρους τροποποιήσεις.

Σημαντική, επίσης, αλλαγή που θα υπάρξει στο πρόγραμμα είναι και ο τρόπος με τον οποίο οι ιδιοκτήτες θα εντάσσονται. Μέχρι σήμερα, ο πιο… γρήγορος που έκανε την αίτηση μπορούσε να κερδίσει την ενεργειακή επιδότηση, κάτι που για πολλούς ήταν άδικο δεδομένου ότι είτε δεν προλάβαιναν είτε το σύστημα… κολλούσε.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, πλέον θα αξιολογούνται οι αιτήσεις που κατατίθενται στην πλατφόρμα ανάλογα με την ενεργειακή απόδοση που θα πετύχουν με τις παρεμβάσεις που θα προσθέσουν ότι επιθυμούν να κάνουν αλλά και με βάσει τα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί (νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα κτλ.).

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρχει και λίστα επιλαχόντων, ώστε αν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, να εντάσσονται στο πρόγραμμα και εκείνοι.

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο «Εξοικονομώ -Αυτονομώ» υπολογίζεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο και θα παραμείνει ενεργή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Το προσχέδιο του οδηγού εκτιμάται ότι θα βγει εντός του μήνα, δίνοντας στον κόσμο το στίγμα του καινούργιου προγράμματος.

Κριτήρια αξιολόγησης

«Δεν θα υπάρχει το στοιχείο της ταχύτητας, θα υπάρχει σειρά αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης ώστε να υπάρξει λίστα προτεραιότητας που θα έχει να κάνει με την παλαιότητα του κτιρίου, τα εισοδηματικά κριτήρια, τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν εκεί, τους ενεργειακούς βαθμούς αναβάθμισης, το αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία κ.λπ. Τα επόμενα τρία χρόνια εκτιμούμε ότι θα επενδυθούν 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στη χώρα» έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «τον Σεπτέμβριο ανεβαίνει ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα μείνει ανοιχτή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και θα έχουν τον χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους. Θα προδημοσιεύσουμε τα κριτήρια του προγράμματος τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσουν έως τον Σεπτέμβριο οι μηχανικοί να εκδώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει η πλατφόρμα».

Ποιες όμως αλλαγές αναμένεται να έχει το νέο πρόγραμμα;

  • Προκειμένου να εντάχθουν περίπου 50.000 κατοικίες (μέχρι τώρα εντάσσονται 25.000-35.000), το ύψος της επιδότησης θα είναι μικρότερο, όμως θα υπάρχουν περιπτώσεις, όπως ΑμΕΑ, ευάλωτες οικονομικές ομάδες κτλ., που θα μπορούν να πετύχουν έως και 90% επιδότηση. Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο πρόγραμμα τα ποσοστά επιδότησης έφταναν στο 90%, ενώ τώρα θα αγγίζουν το 60% με 65%.
  • Οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με βάσει την ενεργειακή απόδοση αλλά και κριτήρια όπως παλαιότητα κτλ., δεδομένου ότι θα δίνουν συνδυαστικά «μπόνους» στους πολίτες.
  • Οποιος ιδιοκτήτης με τις παρεμβάσεις που θα προσθέσει καταφέρει περισσότερη ενεργειακή απόδοση, θα έχει προτεραιότητα.
  • Ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια, αλλά ανά περιφερειακή ενότητα. Σκοπός του ΥΠΕΝ είναι η δικαιότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα και ειδικότερα η ένταξη κατοικιών από όλες τις περιφερειακές ενότητες.
  • Δικαιούχοι θα είναι μόνο οι ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν σε αυτές. Είτε είναι διαμερίσματα είτε είναι μονοκατοικίες.

Προτεραιότητα στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και στα κτίρια μεγάλης ηλικίας

Οπως έχει γίνει γνωστό από την ηγεσία του υπουργείου, στο νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» προτεραιότητα στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα κτίρια μεγάλης ηλικίας, ενώ καθιερώνεται κι ένα μοντέλο που θα χωρίζει τη χώρα σε ζώνες, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Οι κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή με πολλές ημέρες ψύχους και υπερβολικής ζέστης, θα είναι εκείνες που θα έχουν προτεραιότητα.

» Επιλέξιμες κατοικίες

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr