ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eύβοια: Πότε πληρώνονται τα 600 ευρώ για το επίδομα ρεύματος

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι κάτοικοι στην Εύβοια και στην υπόλοιπη χώρα για το Power Pass
Eύβοια: Πότε πληρώνονται τα 600 ευρώ για το επίδομα ρεύματος

Σήμερα, Παρασκευή (17/6), τίθεται σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Power Pass, το οποίο αφορά σε προσφορά επιδόματος ρεύματος τόσο σε κατοίκους στην Εύβοια όσο και σε πολίτες της υπόλοιπης Ελλάδας.

Κατώτατο όριο του επιδόματος είναι τα 18 ευρώ και ανώτατο τα 600 ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν αίτηση κλιμακωτά, με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ τους στο gov.gr,  όπως έγινε και με το Fuel Pass.

Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό ποια ΑΦΜ θα ανοίξουν πρώτα.

Πάντως, το ποσό της επιδότησης που θα λάβουν μετά από αίτηση στην πλατφόρμα θα αφορά στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς του ρεύματος το διάστημα από την 1η Δεκεμβρίου του 2021, μέχρι τις 31 Μαΐου του 2022.

Το επίδομα ρεύματος αφορά αποκλειστικά τους λογαριασμούς ρεύματος της πρώτης κατοικίας και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, Power Pass παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως 45.000 ευρώ. Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο.

Στην επιδότηση ρεύματος η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου, δηλαδή για 15 μόλις ημέρες, έτσι ώστε τα χρήματα να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις αρχές Ιουλίου.

Η διαδικασία για οικιακή παροχή κύριας κατοικίας

Ένας από τους δύο συζύγους κάνει την αίτηση που αφορά την οικογένεια
επιβεβαιώνει ή επικαιροποιεί τα στοιχεία της κύριας κατοικίας (Διεύθυνση και Αρ. Παροχής Ρεύματος) που ανακτώνται αυτόματα από την Φορολογική Δήλωση για κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο του έτους 2021 έως τον Μάιο του έτους 2022. Σε δεύτερο χρόνο και μετά την λήξη υποβολής των αιτήσεων θα γίνει η εκκαθάριση της αίτησης σας και θα δείτε τα αποτελέσματα μετά από σύνδεση σας στην εφαρμογή.

Η διαδικασία για μισθωμένη κατοικία παιδιού που σπουδάζει

Ο γονέας ή ο κηδεμόνας ακολουθεί τα παραπάνω βήματα αφού πρώτα έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

Θα χρειαστεί τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet,  διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), συμπλήρωση  το IBAN του προσωπικού τραπεζικού  λογαριασμού ή λογαριασμού, που είναι συνδικαιούχος
και επιβεβαίωση στην τράπεζα κατάθεσης.

Κατά τη διάρκεια περιόδου υποβολής των αιτήσεων μπορεί να τροποποιήσει τα στοιχεία της αίτησης.

Μετά την εκκαθάριση της αίτησης μπορεί να συνδεθεί και να ενημερωθεί για την κατάσταση της αίτησης (αν εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε), όπως και για το χρηματικό ποσό που καταλογίστηκε.

Οι αιτήσεις γίνονται τμηματικά ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ .

Τα στοιχεία που χρειάζονται για την αίτηση Power Pass

Το ΑΦΜ

Τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet
Το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού

Πού θα κάνετε αίτηση για Power Pass

Μπείτε ΕΔΩ για να κάνετε αίτηση για το Power Pass και ακολουθείστε τις οδηγίες.

Παραδείγματα ύψους της αποζημίωσης για το Power Pass

Αν κάποιος έχει επιπλέον χρεώσεις, μετά την αφαίρεση των επιδοτήσεων για το εν λόγω διάστημα, συνολικού ύψους 600 ευρώ, θα λάβει αποζημίωση 360 ευρώ.
Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.
Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι 1.000 ευρώ, η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.
Αν οι επιπλέον χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω, και πάλι η αποζημίωση θα είναι 600 ευρώ.

Ένα ΑΦΜ ανά λογαριασμό ρεύματος

Κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο. Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από ένα μοναδικό φυσικό πρόσωπο, το φυσικό πρόσωπο αυτό είναι ο δικαιούχος και λαμβάνει το σύνολο του ποσού της ενίσχυσης των λογαριασμών για την παροχή αυτή που έχουν εκδοθεί εντός του μηνός.

Σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στο οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός και λαμβάνει την ενίσχυση για τον εν λόγω λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ