Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς θα λάβετε έκπτωση 3% στον φόρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς θα λάβετε έκπτωση 3% στον φόρο

Ποιοι μπορούν να λάβουν 3% έκπτωση στον φόρο εισοδήματος στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με την προθεσμία να λήγει στις 30 Ιουνίου.

 

Όσοι δεν καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος, εφάπαξ, μπορούν να τον καταβάλουν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου ενώ η κάθε μία από τις επόμενες δόσεις πρέπει να καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη των επόμενων εφτά μηνών. Έτσι, σύμφωνα με τους ανάλογους υπολογισμούς, η τελευταία δόση πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Να σημειωθεί ωστόσο, πως όσοι επιλέξουν να πληρώσουν ολόκληρο τον φόρο εισοδήματος, εφάπαξ, λαμβάνουν επί του ποσού έκπτωση 3%.

 

Τι προβλέπει η σχετική ρύθμιση:

 

 

• Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2022, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

 

• Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022 πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2023 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

• Οταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την 31η Ιουλίου 2023, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία τοις εκατό (3%).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr