«Κλειδώνει» το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα – Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τους ευάλωτους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κλειδώνει» το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα – Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τους ευάλωτους

Πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τους ευάλωτους

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τους ευάλωτους μπροστά στο «τσουνάμι» της ακρίβειας που χτυπάει την αγορά

Για το «καυτό» θέμα της ακρίβειας, αλλά και για την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τα ασθενέστερα νοικοκυριά μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Τετάρτης (16/2).

Ο υπουργός επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τους ευάλωτους μπροστά στο «τσουνάμι» της ακρίβειας που χτυπάει την αγορά. Αυτή η βοήθεια -πέρα από τις ήδη υπάρχουσες φοροελαφρύνσεις (όπως μείωση ΕΝΦΙΑ) και επιδοτήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια-, έρχεται εμπράκτως όπως υπογράμμισε με ένα νέο εφάπαξ επίδομα που σχεδιάζει να φέρει το υπουργείο Οικονομιών.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει αναπόφευκτα το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. «Ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να καλύψουμε πλήρως τα προβλήματα που έχουν και θα έχουν το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά», είπε και προσέθεσε ότι «ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθήσουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα».

Όπως σημείωσε ο ίδιος η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πληθωρισμό που τρέχει στο 3% αριθμός που τον καθιστά από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα είναι παροδικό, αλλά κρατάει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι υπάρχει εκτίμηση για αποκλιμάκωση το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αλλά αν το πρόβλημα εξακολουθήσει να υπάρχει την περίοδο εκείνη θα είναι σίγουρα ηπιότερο.

Αναφορικά για τις επιχειρήσεις, ο κ. Σταϊκούρας έκλεισε το παράθυρο για νέο κούρεμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή. «Θα πρέπει να έχουμε στην άκρη κάποιους πόρους για δυσμενή σενάρια», είπε χαρακτηριστικά.

Έκτακτο επίδομα για την ακρίβεια

Εφάπαξ και στοχευμένη αναμένεται να είναι η στήριξη της κυβέρνησης στους ευάλωτους πολίτες, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, ανέφερε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Μάλιστα, υπογράμμισε πως το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία και ο Μάρτιος θα είναι ο καθοριστικός και κρίσιμος μήνας.

«Τόσο το εύρος, όσο και το βάθος αυτής της στήριξης, είναι κάτι που προφανώς θέλουμε να έχει αποτέλεσμα. Άρα δεν θα είναι κάτι το οποίο θα είναι ασήμαντο, ούτε θα είναι επικοινωνιακού τύπου. Σχεδιάζουμε και θέλουμε να κάτι που θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ενίσχυση αυτή δεν θα αναιρέσει την οριζόντια στήριξη προς τους πολίτες σε ό,τι αφορά λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αέριου, μείωση ΕΝΦΙΑ και αύξηση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως στο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει στο μέτρο του δυνατού τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες.

Ποιοι και πώς θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το μοντέλο των Χριστουγέννων. Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα δόθηκε «μέρισμα» σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο αφού θα πρέπει να εντοπιστούν τα νοικοκυριά που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης καθώς πλήττονται δραστικά από το κύμα ανατιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα κριτηρίων το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων και σε συνδυασμό με το πακέτο των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου θα έρθει να καλύψει μέρος των εισοδηματικών απωλειών που έχουν υποστεί τα ευάλωτα νοικοκυριά τους τελευταίους μήνες από το «τσουνάμι» της ακρίβειας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα επηρεάσει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%.

Παράλληλα στην κυβέρνηση, στην οποία οι συσκέψεις για την ακρίβεια είναι συνεχείς, είναι ειλημμένη απόφαση να συνεχιστούν και οι επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει χθες, Τρίτη, από τη Βουλή, ότι τα μέτρα ενίσχυσης που θα λαμβάνονται θα είναι στοχευμένα και δεν θα οδηγούν σε νέα ελλείμματα.

Πηγή – newsbomb.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr