Κοτρογιάννης στο evima.gr: Οι πολίτες «αγκαλιάζουν» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοτρογιάννης στο evima.gr: Οι πολίτες «αγκαλιάζουν» τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ρεύμα

Θετικά αξιολογεί τα μέτρα της κυβέρνησης για το ρεύμα ο Γιάννης Κοτρογιάννης
Θετικά αξιολογεί τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησεης για τους λογαριασμούς ρεύματος ο Γιάννης Κοτρογιάννης, Πρόεδρος του 9ου περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο evima.gr ο κ. Κοτρογιάννης: «Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός  και εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ Σταικούρας και Σκρέκας είναι προς την σωστή κατεύθυνση και σίγουρα θα ανακουφίσουν ως ένα βαθμό τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία τους τελευταίους μήνες έχουν υποστεί τεράστιες πιέσεις σε σχέση με την συνεχή αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.
Δυστυχώς η ΕΕ φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων ως προς την αντιμετώπιση του θέματος αυτού με αποτέλεσμα οι πολίτες να επιβαρύνονται μηνιαίως με δυσβάσταχτες αυξήσεις. Ορθά  λοιπόν ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλαβε τα συγκεκριμένα μέτρα  και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Το ζητούμενο σ αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα η γρήγορη αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς και η γρήγορη εφαρμογή της λύσης του ώστε να ξεπερνιέται η αναμονή αποφάσεων της ΕΕ. Αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε και περαιτέρω στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε σε σύντομο διάστημα να επέλθει μια ομαλοποίηση στην καθημερινότητα και η αγόρα να λειτουργήσει χωρίς συνεχή σκαμπανεβάσματα».

Το πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και έκτακτη αποζημίωση έως 600 ευρώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κυβερνητικό πακέτο στήριξης των καταναλωτών για τους λογαριασμούς ρεύματος και την ενεργειακή κρίση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίδομα ως 600 ευρώ δικαιούνται στην Εύβοια οι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Η επιδότηση αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου – Μάϊου και υπολογίζεται στο 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων. Οι δικαιούχοι θα λάβουν την επιδότηση για το ρεύμα τον Ιούνιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Η επιδότηση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιούνιο και τα χρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές όπως θέλουν.

Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνεται κατόπιν υποβολής αιτήσεων απο τους δικαιούχους – υπολογίζονται σε 5,5 εκατομμύρια – σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και μετά από διασταύρωση των στοιχείων των αιτούντων.

Προκειμένου να υπολογίσουν οι καταναλωτές το ποσό που δικαιούται για το διάστημα Δεκεμβρίου – Μαΐου θα πρέπει να αφαιρούν από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει. Και τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Για παράδειγμα εάν για τη συγκεκριμένη περίοδο η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 2.000 ευρώ και η ληφθείσα επιδότηση ήταν 1.000 ευρώ, επί των 1.000 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Σε περίπτωση που η ρήτρα αναπροσαρμογής ανήλθε στα 3.000 ευρώ και το ποσό της επιδότησης ήταν 1.200 ευρώ, το 60% των 1.800 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.080 ευρώ, καθώς ο «πήχης» είναι τα 600 ευρώ. Επομένως ο συγκεκριμένος καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr