Παράταση για τις έκτακτες ενισχύσεις των αγροτών αποφάσισαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση για τις έκτακτες ενισχύσεις των αγροτών αποφάσισαν οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ

Για ακόμη ένα χρόνο παρατείνονται οι ενισχύσεις των αγροτών σύμφωνα με την απόφαση των υπουργών Γεωργίας στο Συμβούλιο των Βρυξελλών
Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023 αποφασίστηκε από τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ να παραμείνει ανοιχτό το προσωρινό πλαίσιο κρίσης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου που έγινε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η προθεσμία έληγε κανονικά στο τέλος του 2022, ενώ πρόκειται για τη ρύθμιση βάσει της οποίας κατανεμήθηκε η ενίσχυση των 40 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους (2% επί του τζίρου), αλλά και της στήριξης για την αγορά λιπασμάτων, ύψους 60 εκατ. ευρώ που δρομολογείται να πληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Η εξέλιξη αυτή, δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο να προχωρήσει στην πληρωμή της ενίσχυσης για τα λιπάσματα μετά το 2022, ίσως αρχές του 2023, αφού σε διαφορετική περίπτωση και απουσία κάποιου έτοιμου πλάνου, ενδέχεται η επερχόμενη ενίσχυση να γινόταν βιαστικά και με σημαντικές παραλείψεις.

Ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κύκλων κρατικών ενισχύσεων αφού τόσο οι υπουργοί όσο και η Κομισιόν εκτιμούν πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί και άρα οι παράμετροι κρίσης που επιβαρύνουν τις παραγωγικές διαδικασίες στο πεδίο της γεωργίας θα διατηρηθούν.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς που συμμετείχε στο συμβούλιο ζήτησε πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση πέραν της ΚΑΠ προκειμένου έτσι να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αλλεπάλληλων κρίσεων στο γεωργικό τομέα, καθώς όπως τόνισε, «φαίνεται ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι έκτακτη ούτε παροδική».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

Tartis campaign
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ