Ρεκόρ συναλλαγών μέσω ΔΙΑΣ: 344 δισ. ευρώ μέσα στο 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ συναλλαγών μέσω ΔΙΑΣ: 344 δισ. ευρώ μέσα στο 2021

Τεράστια αύξηση στις διατραπεζικές συναλλαγές μέσα στην περασμένη χρονιά

Από το σύνολο των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος μέσω της ΔΙΑΣ, το 85,5% αντιστοιχεί σε μεταφορές πίστωσης, στις οποίες περιλαμβάνονται διατραπεζικά εμβάσματα (αύξηση 24%), άμεσες μεταφορές πίστωσης (αύξηση 65%), εισπράξεις (αύξηση 12%) και πληρωμές (αύξηση 9,7%) φορέων Δημοσίου και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Οι πληρωμές από επιχειρήσεις/οργανισμούς, οι οποίες αποτελούν το 31% του συνόλου των συναλλαγών που διακινήθηκαν από τη ΔΙΑΣ το 2021, αφορούν κυρίως σε πληρωμές φορέων του Δημοσίου, όπως μισθοδοσίες υπαλλήλων του Δημοσίου, συντάξεις και επιδόματα. Να σημειωθεί ότι οι πληρωμές από ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν 89% σε σχέση με το 2020.

 

Συναλλαγές με κωδικό πληρωμής RF/QR

Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει την τυποποίηση του κωδικού πληρωμής RF/QR ξεπερνούν πλέον το 75% του συνόλου των οργανισμών που είναι διασυνδεδεμένοι στο διατραπεζικό Σύστημα Πληρωμών ΔΙΑΣ. Ενδεικτικά, κωδικό πληρωμής RF/QR χρησιμοποιούν δημόσιοι φορείς, όπως οι φορολογικές αρχές για την είσπραξη φόρων (π.χ. τέλη κυκλοφορίας), φορείς κοινωνικής ασφάλισης και ιδιωτικές εταιρείες, όπως εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικές, φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες ταχυμεταφορών, εμπορίας αυτοκινήτων, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικών ειδών, ειδών ένδυσης, καλλυντικών κ.ά. Εντός του 2022 έχει προγραμματιστεί η ενεργοποίηση της υπηρεσίας από ακόμη περισσότερους οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, γεγονός που θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των συναλλαγών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 

Συναλλαγές μέσω του IRIS

Το 2021 ενισχύθηκε σημαντικά η υπηρεσία «IRIS online payments» η οποία παρέχεται από τη ΔΙΑΣ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα και τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών με στόχο την εξασφάλιση συναλλαγών με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια. Στα προϊόντα IRIS περιλαμβάνονται οι άμεσες μεταφορές χρημάτων μεταξύ φίλων (IRIS P2P) και οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα (IRIS e-commerce) που κατέγραψαν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης 140% και 75% αντίστοιχα.

 

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr