Σε «μέγγενη» ακρίβειας και η Εύβοια: Ποια βασικά αγαθά έχουν ακριβύνει και πόσο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε «μέγγενη» ακρίβειας και η Εύβοια: Ποια βασικά αγαθά έχουν ακριβύνει και πόσο

Η ανιούσα στις τιμές βασικών αγαθών, έχει επηρεάσει και την Εύβοια

Αγανάκτηση αλλά και απόγνωση έχει κατακλύσει και τους καταναλωτές στην Εύβοια εξαιτίας του “ράλι ανόδου” στις τιμές ακόμη και των απολύτως αμαγκαίων προιόντων με τα νοικοκυρία να ψωνίζουν πολύ συντηρητικά εξαιτίας της ακρίβειας αλλά και πάλι να βάζουν “βαθιά το χέρι στην τσέπη”.

Συγκεκριμένα, σμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ το 72% των καταναλωτών έχει μειώσει τις δαπάνες σε βασικά αγαθά.

Μάλιστα, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες για ανακούφιση των καταναλωτών μέσω διαφόρων μέτρων με ενδεικτικότερο αυτό του “καλαθιού του νοικοκυριού” τα πράγματα δεν φαίνεται να καλυτερεύουν αφού ενδεικτικά κατά 25,6%,  έχει ανέβει η τιμή στα γαλακτοκομικά, το ψωμί αυξήθηκε κατά 18,1%, τα κρέατα κατά 17,8% και τα λαχανικά κατά 13,1%.

Στους φούρνους της γειτονιάς, η αγοραστική κίνηση έχει μειωθεί κατά 30%.

Μάλιστα καταναλωτές αγοράζουν τη φρατζόλα κομμένη στη μέση, ενώ πολλοί ζητούν βερεσέ.

Όλα αυτά την ώρα που ο χειμώνας έχει έρθει με συνεχείς κακοκαιρίες και το πετρέλαιο θέρμανσης δείχνει να παίρνει ξανά την “ανιούσα”.

Η μέση τιμή της βενζίνης σήμερα πλησιάζει τα 1.90 ευρώ, με τους πρατηριούχους θα δηλώνουν ότι πολλοί οδηγοί έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις τους.

Με τις λιανικές τιμές στα καύσιμα να επιστρέφουν στα επίπεδα των αρχών Δεκεμβρίου το 2022, δεν αποκλείται Πάσχα με… Fuel Pass.

Aθροιστικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι τιμές έχουν αυξηθεί έως και 10 λεπτά το λίτρο, ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Μάλιστα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες η μέση τιμή έχει ήδη ξεπεράσει τα 2€ ενώ στην Ευρυτανία, την Κεφαλονιά είναι μια ανάσα από το όριο αυτό, στα 1,98€ κι ακολουθούν Ρέθυμνο και Λευκάδα με 1,97€.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πάντως ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται αποκλειστικά στην πορεία των διεθνών τιμών, με την «μεγάλη εικόνα» να μην είναι ιδιαίτερη αισιόδοξη.

Αναλυτές της Bank of America Securities ανέφεραν ότι το εκ νέου άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας μετά από τρία χρόνια σκληρών περιοριστικών μέτρων μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα ανεκπλήρωτης ζήτησης τους επόμενους 18 μήνες. Από την πλευρά της προσφοράς, ωστόσο, ο όγκος αναμένεται να μείνει σταθερός μεσοπρόσθεσμα, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) φαίνεται ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική τους όσον αφορά την παραγωγή.

Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς δεν διαψευσθούν, τότε ενδεχομένως η κυβέρνηση στο προεκλογικό πακέτο παρεμβάσεων να εντάξει και κάποια ενίσχυση για τα καύσιμα.

Κοινώς επειδή μπορεί να μην γίνεται… αλλιώς, το «Πάσχα στο χωριό» με Fuel Pass δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr