Σούπερ μάρκετ: Γιατί κινδυνεύει η φέτα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ μάρκετ: Γιατί κινδυνεύει η φέτα

Μειωμένη εμφανίζεται η αγορά φέτας από τα σούπερ μάρκετ μετά τις μεγάλες αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής

Μειωμένη εμφανίζεται η αγορά φέτας από τα σούπερ μάρκετ μετά τις μεγάλες αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής.

Η δυσκολία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στις βασικές τους υποχρεώσεις οδηγεί τις οικογένειες σε περικοπή ακόμα και βασικών ειδών διατροφής, μέσα στα οποία είναι και η φέτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), η φέτα έχει μπει σε περίοδο κρίσης!

Με επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ΕΔΟΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φέτα αλλά και όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή της ενώ κατηγορεί την ηγεσία για αδράνεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΔΟΦ, κ. Ιωάννης Βιτάλης, η κατανάλωση της φέτας κάθε μήνα είναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα η ζήτηση για γάλα να μειώνεται.

«Δικαιολογημένα απαιτείται αύξηση της τιμής του γάλακτος, σε τιμή που θα καθορίσει η αγορά με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές», τονίζει η επιστολή.

Με δεδομένο ότι έχει προγραμματιστεί νόμος προς ψήφιση στις 15 Οκτωβρίου η ΕΔΟΦ στην επιστολή παραθέτει τα αιτήματα των κτηνοτρόφων και των μεταποιητών:

• Άμεση χρηματοδότηση της ΕΔΟΦ, όμως προσέξτε κάτι σημαντικό, από μέρος του παρακρατήματος των εισφορών κτηνοτρόφων και μεταποιητών που έχει συσσωρευτεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (κοντά στα 60.000.000 ευρώ) τα οποία αποδίδουμε στον ΕΛΓΟ για ανταποδοτικό σκοπό.

• Για να πραγματοποιηθεί αυτή, η αυτονόητη απαίτηση, πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη στον Νέο Νόμο προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Σημειωτέων ότι με τον διπλασιασμό σχεδόν της τιμής του γάλακτος διπλασιάζεται αυτόματα το ποσό και της ετήσιας εισφοράς κτηνοτρόφων και μεταποιητών στον ΕΛΓΟ.

• Συνεχής και σε βάθος έλεγχος στον τρόπο παραγωγής Φέτας εκτός προδιαγραφών ΠΟΠ π.χ με υπερδιήθηση, εμπλουτισμό με πρωτεΐνες κλπ. και θεσμοθέτηση αποδεκτής απόδοσης τυροκόμησης.

• Καθορισμός νέων αυστηροποιημένων ποινών, άμεση αναγγελία των αποτελεσμάτων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και άμεση εφαρμογή ποινών από τον οργανισμό αντί του μη ικανού ως έχει αποδείξει μέχρι σήμερα Υπουργείου.

• Ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ με προσωπικό ακόμα και με την συμμετοχή πιστοποιημένης ομάδας ελέγχου εκ μέρους της ΕΔΟΦ για τον συνεχή έλεγχο στα εργοστάσια, στα Super Market της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Στο εξωτερικό οι έλεγχοι γίνονται από πιστοποιημένες εταιρείες ελέγχου ή όπως πχ στην Ιταλία που αυτοελέγχονται οι παραγωγοί από την Διεπαγγελματική των προϊόντων ΠΟΠ με επιτυχία. Από όλα αυτά απέχουμε παρασάγγας.

• Άμεση εκκαθάριση όλων των παλιών υποθέσεων (υπερβαίνουν τις 100) που αναμένουν την κρίση της επιτροπής παρατυπιών του Υπουργείου. Εντατικοποίηση των ελέγχων για τους ενεχόμενους στις εκκρεμούσες κρίσεις της επιτροπής (παρατυπίες καθ’ υποτροπήν).

• Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος με σκοπό την καταστολή της εισαγωγής από το εξωτερικό αιγοπρόβειου γάλακτος.

• Τοποθέτηση τουλάχιστον 2 μελών (κτηνοτρόφοι-μεταποιητές) του ΔΣ της ΕΔΟΦ στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΟ (ΕΛΟΓ τότε) προβλέπονταν 3 μέλη του κλάδου σε σύνολο 5μελούς Δ.Σ. του οργανισμού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr