«Στα κάγκελα» Ρητινοκαλλιεργητές και Δασεργάτες της Εύβοιας για το επίδομα μητρότητας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στα κάγκελα» Ρητινοκαλλιεργητές και Δασεργάτες της Εύβοιας για το επίδομα μητρότητας

Η απόφαση του ΕΦΚΑ να αφήνει εκτός επιδόματος μητρότητας μέλη του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Δασεργατών Εύβοιας, προκαλεί σωρεία αντιδράσεων

«Μπρα ντε φερ» μεταξύ της κυβέρνησης και τουΣωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Δασεργατών Εύβοιας έχει προκύψει εξαιτίας της απόφασης του ΕΦΚΑ να αφήνει εκτός επιδόματος μητρότητας μέλη του Σωματείου με νεογέννητο παιδί.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το Σωματείο αναφέρει τα εξής:

“Το ΔΣ του σωματείου μας, με έκπληξη έλαβε γνώση τις απαράδεκτες αποφάσεις του ΕΦΚΑ που απορρίπτουν το αίτημα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και κατ’ επέκταση της 9μηνης άδειας μητρότητας, σε συναδέλφισσες του κλάδου μας.

Οι συναδέλφισσες οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών στον 1ο κύκλο με ημερομηνίες πρόσληψης περιόδου Αύγουστος του 2022, και είχαν την τύχη να φέρουν στην οικογένεια τους νέα μέλη έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν όλες εκείνες τις παροχές και τα δικαιώματα που απορρέουν από την μητρότητα.

Δηλαδή επίδομα και άδεια λοχείας και κυοφορίας, επίδομα τοκετού, άδεια θηλασμού & φροντίδας παιδιών, ειδική 9μηνη άδεια προστασίας μητρότητας.

Με πρόσφατη απόφαση του ΕΦΚΑ απορρίπτεται σε συναδέλφισσα η καταβολή του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας + λοχείας) διότι δεν συγκέντρωνε τις απαραίτητες 200 ημέρες ασφάλισης τα προηγούμενα δυο έτη (2021 – 2022), και κατ’ επέκταση επειδή η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση της 9μηνης άδειας ΔΕΝ θα έχει δικαίωμα να λάβει και την συγκεκριμένη άδεια.

Και εμείς ρωτάμε:

  • Πως μια συναδέλφισσα πυρόπληκτη που εργαζόταν στην ρετσίνα θα συγκεντρώσει ένσημα για το 2021 αφού η παραγωγή μας κάηκε, και ποτέ δεν μας καταβλήθηκαν τα ένσημα παρά τις διεκδικήσεις μας, παράμόνο οι οικονομικές αποζημιώσεις ;
  • Πως μια συναδέλφισσα πυρόπληκτη θα συγκέντρωνε ένσημα για το 2022 όταν προϋπόθεση για την αίτηση και πρόσληψη στο πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών ήταν να είσαι άνεργος και να μην απασχοληθείς σε άλλο κλάδο δουλειάς παρα μόνο ως δασεργάτης (…μόνο που δεν μας εγκάλεσαν γιατί οι εγκυμονούσες συναδέλφισσες δεν εργάστηκαν στις υλοτομίες!!);;

Το σωματείο μας, είχε προβλέψει και είχε ενημερώσει πως θα έχουμε τέτοια προβλήματα με συναδέλφισσες από τον πυρόπληκτο κλάδο μας, αλλά οι υπεύθυνοι τότε μας έλεγαν μην ανησυχείτε, θα υπάρξουν ρυθμίσεις. Η πραγματικότητα τους διέψευσε πανηγυρικά για άλλη μια φορά!

Εσείς, κύριοι της κυβέρνησης και του υπουργείου ασφάλισης, οδηγείτε τις γυναίκες και συναδέλφισσες του πυρόπληκτου κλάδου μας, είτε να μην κάνουν οικογένειες είτε αν κάνουν να πηγαίνουν στη δουλειά χωρίς να λαμβάνουν τα στοιχειώδη δικαιώματα για την ανατροφή των παιδιών τους.”

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr