ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά- Ποσά από 743 έως και 9.400 ευρώ

Ανάσα για το πορτοφόλι των συνταξιούχων τόσο στην Εύβοια όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να είναι η καταβολή αυτών αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές περικοπές των παλαιών Mνημονίων.
Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τα αναδρομικά- Ποσά από 743 έως και 9.400 ευρώ

Ολο και πιο κοντά στην καταβολή των αναδρομικών που τους οφείλονται είναι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι από τις αντισυνταγματικές περικοπές των παλαιών Mνημονίων.

Ανάσα για το πορτοφόλι των συνταξιούχων τόσο στην Εύβοια όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να είναι η καταβολή αυτών των χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, τα ποσά κυμαίνονται μεταξύ 743 ευρώ και 9.400 ευρώ.

Οι δικαιούχοι των αναδρομικών χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:

Συνταξιούχοι από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, τραπεζών, ΔΕΚΟ, ΕΤΑΑ) και του Δημοσίου με επικουρική σύνταξη.

Συνταξιούχοι Ταμείων ιδιωτικού τομέα που διεκδικούν επιστροφές από τα κομμένα Δώρα κύριας ή και επικουρικής σύνταξης για διάστημα 11 μηνών.

Συνταξιούχοι που προέρχονται μόνο από το Δημόσιο και λαμβάνουν μία ή περισσότερες κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ (μικτό ποσό).

Οι μεν που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη δικαιούνται να πάρουν πίσω αναδρομικά 11 μηνών από δύο περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές: α) από τη μείωση του νόμου 4051/2012 που επιβλήθηκε σε επικουρικές πάνω από τα 200 ευρώ (μικτά) με ποσοστά 10% από τα 200 έως τα 250 ευρώ, 15% από τα 250 έως τα 300 ευρώ και 20% από τα 300 ευρώ και άνω, και β) από τη μείωση του νόμου 4093/2012 που «έπιασε» το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων (μικτά) πάνω από τα 1.000 ευρώ με περικοπές 5% από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ, 10% από τα 1.500 έως τα 2.000 ευρώ, 15% από τα 2.000 έως τα 3.000 ευρώ και 20% σε άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ.

Οι εν λόγω περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές σύμφωνα με τις αποφάσεις 2287-2288/2015 και 1439/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η τελική «ετυμηγορία» του ΣτΕ που έχει καθυστερήσει επί ενάμιση χρόνο και θα ξεκαθαρίζει αν τα αναδρομικά του 11μήνου τα κερδίζουν όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ή αν θα πρέπει να πληρωθούν για το ίδιο διάστημα (11 μήνες) και στους συνταξιούχους που δεν έχουν κάνει προσφυγή.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι θα δικαιώνονται για αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και Δώρων οι συνταξιούχοι με εκκρεμείς δίκες μέχρι το νόμο 4717/2020, με τον οποίο πληρώθηκαν αναδρομικά 11μήνου για τις περικοπές κύριων συντάξεων και προβλέφθηκε ότι όσοι είχαν έως τότε εκκρεμείς δίκες θα πάρουν επιπλέον ποσά (σ.σ.: για επικουρικές και Δώρα), εφόσον δικαιωθούν. Ωστόσο, το «παράθυρο» που θα δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ενταχθούν στα αναδρομικά και οι συνταξιούχοι που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια είναι ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν θα ακυρώνει την αντισυνταγματικότητα των εν λόγω περικοπών. Αυτό σημαίνει ότι θα αφήνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να νομοθετήσει μια οριζόντια δικαίωση των συνταξιούχων για αναδρομικά 11μήνου σε επικουρικές ή και στα Δώρα.

Οι δε συνταξιούχοι του Δημοσίου, πέραν των αναδρομικών από τις μειώσεις των επικουρικών, έχουν λαμβάνειν ένα δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο πακέτο, που είναι οι επιστροφές 24 μηνών από την κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ ή ΑΚΑΓΕ όπως μετονομάστηκε μετά το νόμο Κατρούγκαλου). Οι εν λόγω κρατήσεις κρίθηκαν τελεσίδικα αντισυνταγματικές για τους συνταξιούχους του Δημοσίου με την 1477 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το διάστημα 2017-2018, ενώ από 1ης/1/2019 η ίδια κράτηση από το ίδιο δικαστήριο κρίθηκε συνταγματική διότι προορίζεται για την ενίσχυση των αποθεματικών και της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο μπορεί να μείνει έξω από την επιστροφή των Δώρων καθώς το ΣτΕ έκρινε συνταγματική την κατάργησή τους στους εν ενεργεία υπαλλήλους από 1ης/1/2013, γεγονός που πιθανόν συμπαρασύρει και τα Δώρα των συνταξιούχων.

Με όλα τα έως τώρα δεδομένα το κόστος των αναδρομικών που θα κληθεί να καταβάλει η κυβέρνηση έχει 4 διαβαθμίσεις και διαμορφώνεται:

Μεταξύ 700 εκατ. και 730 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που επιστραφούν αναδρομικά 11μήνου σε όλους τους συνταξιούχους (με ή χωρίς δικαστικές προσφυγές) για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Κοντά στα 2,2 δισ. ευρώ στην περίπτωση που επιστραφούν αναδρομικά για Δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και αναδρομικά 11μήνου στις επικουρικές μόνον για όσους έχουν πάει στα δικαστήρια.

Μεταξύ 2,2 δισ. και 2,7 δισ. ευρώ στην περίπτωση που πάρουν αναδρομικά όλοι οι συνταξιούχοι για το 11μηνο των περικοπών σε επικουρικές και Δώρα.

Κοντά στα 3,2 δισ. ευρώ στην περίπτωση που τα αναδρομικά επιστραφούν στους πάντες, δηλαδή σε όσους είχαν μειώσεις στην επικουρική, στα Δώρα και στους συνταξιούχους του Δημοσίου για την ΕΑΣ.

Το επικρατέστερο σχέδιο για τις πληρωμές είναι να δοθούν σε μία δόση τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τις συντάξεις του Δημοσίου, με κόστος 1,1 δισ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ για επικουρικές και 400 εκατ. ευρώ για την ΕΑΣ στις συντάξεις του Δημοσίου).

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ