Θέρμανση: Τι συμφέρει περισσότερο την τσέπη μας – Ποιες είναι οι τιμές για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κλιματιστικά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέρμανση: Τι συμφέρει περισσότερο την τσέπη μας – Ποιες είναι οι τιμές για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και κλιματιστικά

Τι ισχύει στις τιμές των πηγών θέρμανσης που επιλέγουν οι καταναλωτές και πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα

Ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και τα νοικοκυριά κάνουν ήδη έρευνα αγοράς σχετικά με τους τρόπους θέρμανσης και τι συμφέρει περισσότερο την τσέπη τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Dnews δείτε τις ισχύουσες τιμές στις πιο συχνές πηγές θέρμανσης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα, πέλετ και ρεύμα.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Από το Σάββατο λοιπόν, 15 Οκτωβρίου, ξεκινά η διάθεση του ντίζελ θέρμανσης σε μη καθορισμένη – ακόμη –τιμή. Η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής Μ. Ζιάγκα εκτιμά, μιλώντας στα Dnews, ότι θα διαμορφωθεί στο 1.60 ευρώ το λίτρο και θα πωλείται έως και 40 λεπτά φθηνότερα,  στους οικονομικά ασθενέστερους.

Δεδομένου όμως ότι η περυσινή τιμή είχε κλειδώσει στο 1,15 – 1,25 ευρώ το λίτρο κι αυτό στο τέλος της περιόδου, σύμφωνα με το dikaiologitika.gr το κόστος και πάλι είναι απαγορευτικό για τους χαμηλόμισθους – χαμηλοσυνταξιούχους. Αποτρεπτικό δε είναι και για τους  διαμένοντες σε πολυκατοικίες που λειτουργούν με καυστήρες φυσικού αερίου αφού η μετατροπή ή η επαναφορά του συστήματος θέρμανσης στο ντίζελ, κοστίζει από 1.500 – 6.000 ευρώ (αναλόγως εμβαδού, κατάσταση καυστήρα, σωληνώσεων, δεξαμενης κτλ) ενώ η επιδότηση θα φτάσει στο 50%.

Φυσικό αέριο

Μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, καθώς το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχωρεί 6,5%, στα 176 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να βγάλει αυτόν τον χειμώνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπόσχεται περισσότερα μέτρα για τον περιορισμό της κρίσης μετά την αρχική συμφωνία που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο επιδοτήσεων για την θέρμανση, ανακοίνωσε επιδότηση 50% στη τιμή του φισικού αερίου.

Ρεύμα

Στις τιμές του ρεύματος για τον μήνα Οκτώβριο η πάγια χρέωση ενέργειας το μήνα είναι 3,5 ευρώ. Η χρέωση ενέργειας ημέρας από 0 έως 500 kWh είναι 0,59500, μεγαλύτερη του 500 είναι 0,60700. Η χρέωση ενέργειας νύχτας για όλες τις κιλοβατώρες είναι 0,55400. Σημειώνεται ότι οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με το τιμολόγιο (κοινωνικό ή νυχτερινό), το συμβόλαιο του καταναλωτή με τις εταιρίες και τις επιδοτήσεις του κράτους.

Καυσόξυλα

Στα καυσόξυλα και στα πέλετ, τα πράγματα είναι πιο απλά. Η τιμή του κυβικού τείνει να ξεπεράσει το 180 ευρώ από το 100 ευρώ πέρυσι, οι περισσότερες μάντρες – ιδίως στην Αττική – δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν τους πελάτες και πολλοί  αναζητούν πρόχειρες κι ασύμφορες λύσεις, όπως ότι προσπαθούν να μεταφέρουν μόνοι τους ξύλα – κυρίως – από τους τόπους καταγωγής τους πληρώνοντας βέβαια παραπάνω σε μεταφορικά και υλοτόμους.

«Τα αποθέματα τελειώνουν κι οι περισσότεροι προμηθευτές μας στην Ελλάδα ή από βαλκανικές χώρες δεν μπορούν να μας εξυπηρετήσουν. Στα Σκόπια και τη Βουλγαρία τα κρατούν για να ζεσταθούν οι ίδιοι, αυτό συμβαίνει επίσης στην Κρήτη και την Πελοπόννησο… Για πρώτη φορά φέτος δεν θα μας φτάσουν τα ξύλα», δηλώνει ο πρόεδρος των εμπόρων στερεών καυσίμων Αττικής Γ. Σακελαράκης στα Dnews.

Τέλος, «κανείς μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων… έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα» είπε προ ολίγου ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προ ολίγου από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ, δεσμευόμενος παράλληλα ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν, δηλαδή ότι το φαινόμενο είναι τόσο δυναμικό που οι τρόποι αντιμετώπισης του διαρκώς μεταβάλλονται, χωρίς να αποκλείονται οριζόντια μέτρα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr