Του έκοψαν την ασφάλιση για χρέος… 0,02 ευρώ – Που συνέβη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του έκοψαν την ασφάλιση για χρέος… 0,02 ευρώ – Που συνέβη

Το χρέος των 0,02 ευρώ κόστισε από έναν Χανιώτη την ασφάλισή του.

Το χρέος των 0,02 ευρώ κόστισε από έναν Χανιώτη την ασφάλισή του.

Με μεγάλη έκπληξη ένας Χανιώτης επαγγελματίας ανακάλυψε, όταν πήγε σε μικροβιολογικό εργαστήριο για κάποιες εξετάσεις, ότι δεν ήταν ασφαλισμένος, παρά το γεγονός ότι είχε πληρώσει την μηνιαία ασφαλιστική εισφορά στον ΕΦΚΑ και θεωρητικά θα έπρεπε να είναι απόλυτα καλυμμένος.

«Στις 8 Μαρτίου πήγα για τις εξετάσεις και η υπάλληλος έβαλε τον ΑΜΚΑ μου και είδε ότι είμαι ανασφάλιστος. Απόρησα, γιατί πάντα είμαι εντάξει στις πληρωμές μου. Αναγκάστηκα να πάω στον λογιστή μου και εκείνος, αφού το έψαξε, βρήκε ότι χρωστούσα 0,02 ευρώ. Δύο λεπτά δηλαδή. Και γι’ αυτό ήμουν ανασφάλιστος», δήλωσε στο zarpanews.gr ο κ. Δημήτρης Κορακάκης.

 

Δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο, είναι κωμικοτραγικό. Κάθε μήνα είναι σταθερή η δόση μου στον ΕΦΚΑ και την πληρώνω πάντα. Τελικά μου έβγαλε την ταυτότητα οφειλής ο λογιστής και φανταστείτε ότι για τα δύο λεπτά αυτά, η προμήθεια της τράπεζας ήταν μεγαλύτερη από την ίδια την οφειλή. Οπότε πλήρωσα και τον επόμενο μήνα για να ξεμπερδεύω”.

Που… βρέθηκαν τα 2 λεπτά
Το zarpanews.gr επικοινώνησε με φοροτεχνικούς για να διευκρινίσει τί μπορεί να συνέβη με αυτή την φαιδρή οφειλή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Χανίων, Κώστας Σταυρουλάκης, εξήγησε ότι η οφειλή πιθανότατα δημιουργήθηκε εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων των τραπεζικών συστημάτων:

«Για να πληρωθεί η εισφορά στον ΕΦΚΑ, βγαίνει μια ταυτότητα πληρωμής. Αν αυτή πληρωθεί το απόγευμα της τελευταίας μέρας που έχει προθεσμία ο ασφαλισμένος να πληρώσει, το τραπεζικό σύστημα βλέπει την πληρωμή σαν να έγινε την επόμενη μέρα. Ουσιαστικά για τον ΕΦΚΑ φαίνεται σαν να καθυστέρησε μια μέρα να πληρώσει ο υπόχρεος και έτσι μπαίνει προσαύξηση, γιατί το σύστημα “βλέπει” ότι η ασφαλιστική εισφορά δεν είχε πληρωθεί εντός προθεσμίας. Έτσι ο ασφαλισμένος νομίζει ότι είναι εντάξει, αλλά για τον ΕΦΚΑ υπάρχει χρέος, έστω κι αν είναι 2-3 λεπτά. Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο», ανέφερε ο κ. Σταυρουλάκης.

Ο φοροτεχνικός, Γιώργος Νικολουδάκης, τόνισε ότι η ασφαλιστική ενημερότητα είναι σαν τη φορολογική – δεν πρέπει να υπάρχει κανένα χρέος:

«Υπήρχε πρόβλημα με το σύστημα του ΕΦΚΑ και δεν έδινε ενημερότητα σε ανθρώπους που είχαν πληρώσει, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να δοθεί γενική παράταση σε όλους ως τα τέλη Μαΐου. Αλλά για την ασφαλιστική ενημερότητα δεν πρέπει να χρωστάς τίποτα, ή να έχεις ρυθμίσει τυχόν οφειλές σου, αλλιώς το σύστημα απλά δεν σε θεωρεί καλυμμένο, είναι πάγια πολιτική του ΕΦΚΑ αυτή», ανέφερε ο κ. Νικολουδάκης.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr