ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΑΣ: Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού για 450.000 συνταξιούχους – Τι προτείνεται για τα αναδρομικά

ΕΑΣ: Αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού για 450.000 συνταξιούχους – Τι προτείνεται για τα αναδρομικά

Νέα δεδομένα για περίπου 450.000 συνταξιούχους που επιβαρύνονται με την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) προέκυψαν από τη συνεδρίαση της μείζονος διευρυμένης Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του evima.gr στην Google

Ο γενικός επίτροπος Επικρατείας, Γεώργιος Βοΐλης, εισηγήθηκε την αλλαγή του υφιστάμενου τρόπου υπολογισμού, εκφράζοντας την άποψη ότι το σημερινό σύστημα δεν είναι συμβατό με τις συνταγματικές διατάξεις.

Πώς αλλάζει ο υπολογισμός της εισφοράς

Σύμφωνα με τη θέση που διατύπωσε ο κ. Βοΐλης, η ΕΑΣ θα πρέπει να υπολογίζεται με κλιμακωτό τρόπο και όχι να επιβάλλεται με έναν ενιαίο συντελεστή στο σύνολο της σύνταξης.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ, καθώς σήμερα η κράτηση εφαρμόζεται σε ολόκληρο το ποσό και όχι μόνο στο τμήμα που υπερβαίνει το συγκεκριμένο όριο.

Ο γενικός επίτροπος επισήμανε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος προκαλεί σημαντικές οικονομικές απώλειες στους συνταξιούχους, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 7.000 και 8.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται για όσους έχουν υψηλότερες συνταξιοδοτικές αποδοχές.

Όπως υποστήριξε, τόσο η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή όσο και η μη εξαίρεση των πρώτων 1.400 ευρώ από την κράτηση δημιουργούν ζήτημα συνταγματικότητας, γεγονός που καθιστά αναγκαία την αναμόρφωση του συστήματος.

Η προσφυγή για την αντισυνταγματικότητα της ΕΑΣ

Η υπόθεση εξετάστηκε έπειτα από αίτηση που έχει καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νίκος Αγγελάρας. Με αυτή ζητά να κριθεί αντισυνταγματικός ο υφιστάμενος τρόπος υπολογισμού της εισφοράς και να επιστραφούν τα ποσά που προκύπτουν από την εφαρμογή του ενιαίου συντελεστή.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι συνήγοροί του, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κωνσταντίνος Ρέμελης, και ο Δημήτρης Μπούρλος, υποστήριξαν ότι η σημερινή πρακτική παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Ειδικότερα, ανέφεραν ότι δεν είναι ορθό συντάξεις διαφορετικού ύψους να επιβαρύνονται με τον ίδιο τρόπο, χωρίς να εφαρμόζεται η λογική της κλιμακωτής επιβάρυνσης.

Οι ίδιοι υποστήριξαν ακόμη ότι η αλλαγή στον υπολογισμό της ΕΑΣ δεν συνεπάγεται δημοσιονομικό κίνδυνο ούτε απαιτεί τη λήψη νέων μέτρων. Ωστόσο, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ετήσιων εσόδων από τις κρατήσεις, καθώς και των τόκων που αποδίδει το κεφάλαιο το οποίο έχει συγκεντρωθεί την τελευταία 16ετία.

Ποιοι ενδέχεται να λάβουν αναδρομικά

Στην τοποθέτησή του, ο γενικός επίτροπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των αναδρομικών, προτείνοντας να υπάρξει περιορισμός ως προς τους δικαιούχους των επιστροφών.

Συγκεκριμένα, τάχθηκε υπέρ της καταβολής αναδρομικών μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί μια ενδεχόμενη οικονομική αναστάτωση στα Ταμεία.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί οριστική απόφαση, καθώς η τελική κρίση για την έκταση των αναδρομικών ανήκει στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τι υποστηρίζει το Δημόσιο

Διαφορετική θέση διατύπωσε το Δημόσιο, το οποίο υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα του ισχύοντος συστήματος και ζήτησε την απόρριψη της αίτησης.

Οι εκπρόσωποι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αντιπρόεδρος Αναστάσιος Κολούτσος και νομικός σύμβουλος Δημήτρης Φαρμάκης, υποστήριξαν ότι οι αιτιάσεις της άλλης πλευράς δεν βρίσκουν έρεισμα στις συνταγματικές διατάξεις και στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Κολούτσος ανέπτυξε επί περίπου μία ώρα τα επιχειρήματα του Δημοσίου, θέτοντας μεταξύ άλλων υπό αμφισβήτηση τη σαφήνεια των ισχυρισμών που προβλήθηκαν από την πλευρά του προσφεύγοντος.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ΕΑΣ δεν επιβαρύνει αρνητικά το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων και ότι η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Πότε θα εκδοθεί η απόφαση

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, θα οριστεί εισηγητής της υπόθεσης και θα ακολουθήσουν οι διασκέψεις των δικαστών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί τους πρώτους μήνες του 2027 και θα καθορίσει τις εξελίξεις γύρω από τον τρόπο υπολογισμού της ΕΑΣ.

Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η κρίση του δικαστηρίου για το ζήτημα των αναδρομικών, καθώς θα αποσαφηνιστεί το εύρος των πιθανών επιστροφών προς τους συνταξιούχους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr