«Υγρός χρυσός» το λάδι: Νέο ρεκόρ στην τιμή – Στα 9,36 ευρώ/κιλό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Υγρός χρυσός» το λάδι: Νέο ρεκόρ στην τιμή – Στα 9,36 ευρώ/κιλό

Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, με τη συμφωνία τότε να κλείνει στα 9,25 ευρώ το λίτρο.

Το ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο, σε ένα ξέφρενο ράλι ανόδου το λάδι που συνεχίζεται και προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στους καταναλωτές.

Παραγωγοί στη Λακωνία έκλεισαν συμφωνία για πώληση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στα 9,364 ευρώ το λίτρο, που είναι η υψηλότερη τιμή μέχρι σήμερα, με τις νέες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι αυτό το προϊόν θα καταλήξει στο ράφι ελληνικών σούπερ μάρκετ, κοντά στα 30 ευρώ το λίτρο

Οι υπεύθυνοι του Συνεταιρισμού στη Λακωνία που έκλεισαν τη συμφωνία, λένε στο MEGA ότι το λάδι τους, δικαιολογεί την υψηλή τιμή. Το λάδι αγόρασε ιταλική εταιρεία αλλά και μία μεγάλη ελληνική που το συσκευάζει και είτε το εξάγει είτε το διαθέτει σε ελληνικά σούπερ μάρκετ.

Το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, με τη συμφωνία τότε να κλείνει στα 9,25 ευρώ το λίτρο.

Παραγωγοί εκτιμούν πως το νέο ρεκόρ θα σπάσει σύντομα. Η ακαρπία και τα εργατικά χέρια που ακριβαίνουν διαρκώς θα φέρουν όπως λένε νέες αυξήσεις.

Το πιο ακριβό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πωλείται πλέον στη Λακωνία με τις συμφωνίες  του τελευταίου διαστήματος στην Κέρκυρα, στη Μεσσηνία και στην Κρήτη να δείχνουν πως μια σειρά από νομοί και περιοχές βρίσκονται κοντά.

Η εκτόξευση των τιμών φαίνεται και από τις συγκρίσεις στις μέσες τιμές του ελαιόλαδου στο ράφι. Πριν από δύο χρόνια ήταν στα 7,70 και άρχισε να ανεβαίνει. Τον Ιούνιο του 2022 ξεπέρασε τα 8 ευρώ το λίτρο, τον περασμένο Ιούλιο τα 9 και πριν από λίγες μέρες, διαμορφώθηκε στα 14,84 ευρώ το λίτρο.

Παραγωγοί στην Αχαΐα που επισκεφθήκαμε θυμούνται πόσο πουλούσαν πέρυσι τέτοια εποχή και πολλοί σκέφτονται ότι φέτος βιάστηκαν να κλείσουν συμφωνίες. Μεγάλος χαμένος πάντως, σταθερά ο καταναλωτής που καλείται να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Το ελαιόλαδο ακριβαίνει διαρκώς και η ανησυχία εντείνεται για τα όσα έρχονται και πρόκειται σύντομα να δούμε στο ράφι. Όλες οι εκτιμήσεις έχουν πάει περίπατο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr