Σίμος Κεδίκογλου: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αναδείξουμε τη μοναδική ιστορία του τόπου μας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σίμος Κεδίκογλου: «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αναδείξουμε τη μοναδική ιστορία του τόπου μας»

Τους διοργανωτές της επιστημονικής διημερίδας, που διεξάγεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα» το διάστημα 30 με 31 Οκτωβρίου ευχαρίστησε ο Σίμος Κεδίκογλου για την πρόσκληση να παραστεί στην έναρξη των εργασιών της, υπογραμμίζοντας, ότι νιώθει ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός η συγκεκριμένη εκδήλωση δίνει την ευκαιρία να ξεπληρώνουμε – όπως είπε χαρακτηριστικά- ένα μικρό μέρος τους χρέους που έχουμε απέναντι στην ιστορία του τόπου μας.
«Η Χαλκίδα -σημείωσε- είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις στην Ελλάδα, καθώς τα προϊστορικά ίχνη ανακαλύφθηκαν με τους οικισμούς της νεολιθικής εποχής. Είναι εύκολο να καταλάβεις το γιατί, αρκεί να δεις τη θέα από τη Ριτσώνα. Μπορώ να φανταστώ τους αρχαίους Άβαντες να κατεβαίνουν προς το Νότο και να βλέπουν αυτό το μοναδικό σκηνικό. Ένα νησί να ενώνεται με τη στεριά, ένα θαλάσσιο πέρασμα στρατηγικής σημασίας και πεδιάδες καρποφόρες. Η ύπαρξη της Χαλκίδας στα μυκηναϊκά χρόνια αποδεικνύεται μέσα από τα Ομηρικά Έπη, όπου αναφέρεται ότι η Χαλκίδα και άλλες πόλεις, όπως η Ερέτρια και η Ιστιαία πρόσφεραν 50 πλοία, αν δεν κάνω λάθος, στον Τρωικό πόλεμο. Είναι βαριά η ιστορία μας. Βέβαια, ακόμα δεν ξέρουμε το όνομα Χαλκίδα από πού προέρχεται, αν είναι από την παρουσία κοιτασμάτων χαλκού που υπήρχαν εδώ, αν είναι από τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού ή αν είναι από τη λέξη χάλκη ή κάλχη , το όστρακο που βγαίνει πορφύρα και βάφανε τα υφάσματα και φυσικά από τα όστρακα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ζει μέχρι σήμερα.»
Και κατέληξε: «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αναδείξουμε τη μοναδική ιστορία του τόπου μας και σε ό, τι με αφορά θα είμαι αρωγός , θα είμαι συμπαραστάτης, θα είμαι μαζί σας σε κάθε βήμα , είναι πολύτιμο το έργο που επιτελείτε. Καλή αρχή, καλή δουλειά»

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr