ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηγιαννάκης: Κατ’ εξαίρεση εισαγωγή πλημμυροπαθών υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους Δήμους Διρφύων Μεσσαπίων & Χαλκιδέων

Ερώτηση Χατζηγιαννάκη: Κατ’ εξαίρεση εισαγωγή πλημμυροπαθών υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους Δήμους Διρφύων - Μεσσαπίων και Χαλκιδέων
Χατζηγιαννάκης: Κατ’ εξαίρεση εισαγωγή πλημμυροπαθών υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους Δήμους Διρφύων Μεσσαπίων & Χαλκιδέων

Χατζηγιαννάκης: Κατ’ εξαίρεση εισαγωγή πλημμυροπαθών υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων

Το ξημέρωμα της 9ης Αυγούστου 2020 η Εύβοια έζησε στιγμές τρόμου και απόλυτης καταστροφής, με ολόκληρες περιοχές να “εξαφανίζονται” κάτω από τα νερά.

Η κακοκαιρία “Θάλεια“ προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων, καθώς και εκτεταμένες καταστροφές στους δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων και πιο συγκεκριμένα στα Πολιτικά, στο Λευκαντί, στο Βασιλικό και στα Ψαχνά. Μεταξύ των ζημιών που προκάλεσαν σε καλλιέργειες, αγροκτηνοτροφικές μονάδες, οδικό δίκτυο και επιχειρήσεις οι πλημμύρες, σχεδόν 3.000 νοικοκυριά πνιγήκαν στις λάσπες, ανατρέποντας βίαια και δραματικά μέσα σε λίγες ώρες τις συνθήκες ζωής των πληγέντων κατοίκων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αντίκτυπος αυτής της καταστροφής δεν άφησε ανεπηρέαστη την εκπαιδευτική κοινότητα, δεδομένων μάλιστα των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχει επιβάλλει η πανδημία και η πολύμηνη εξ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και των καθυστερήσεων που παρατηρήθηκαν στην καταβολή των οικονομικών αποζημιώσεων των πληγέντων.

Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του Άρθρου 42 του Ν. 4521/2018, “Οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ περιοχών που πλήττονται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους εξαιτίας φυσικών καταστροφών, όπως ιδίως από καταστροφικούς σεισμούς και πλημμύρες, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε Σχολές, Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών. Το δικαίωμα αυτό ισχύει μόνο για όσους υποβάλλουν αίτηση δήλωση και συμμετέχουν στις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές εξετάσεις της τακτικής εξεταστικής περιόδου ή στις πανελλαδικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβη το περιστατικό και αφορά στην εισαγωγή κατά το οικείο ακαδημαϊκό έτος. Η περιοχή πρέπει να έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ν. 3013/2002 (Α’ 102).”

Εξάλλου, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, “για την εφαρμογή του παρόντος (σσ. του παραπάνω εδάφιου) απαιτείται κάθε φορά η έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία καθορίζεται το ειδικό ποσοστό το οποίο αποδίδεται βάσει του αριθμού των πληγέντων σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις ανά κατηγορία λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ημερήσιο, εσπερινό) […]”

Επειδή:

Οι Δήμοι Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας πληρούν όλα τα ως εκ του άνωθι νόμου περιγραφόμενα χαρακτηριστικά.

Κατά το παρελθόν έχουν εκδοθεί -απολύτως ορθά- ανάλογες υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Ν. 4521/2018 για άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Είναι δίκαιο οι μαθητές των Δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων να μην υστερούν σε τίποτα έναντι των άλλων υποψηφίων της χώρας κατά τη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων 2021.

Ερωτάται η κ. υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του Ν.4521/2018 για όσους μαθητές Λυκείων και ΕΠΑΛ των δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων πληρούν τις προϋποθέσεις;

Εάν ναι, πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία;

Ο ερωτών βουλευτής

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ