Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Live η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα του «Βελλίδειου» Συνεδριακού Κέντρου για την ΔΕΘ.

Δέκα μέτρα, που αφορούν στη συνολική στήριξη των καταναλωτών απέναντι στην ενεργειακή λαίλαπα και στη ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα μέτρα που θα εξαγγελθούν θεωρούνται στοχευμένα με πολλές πτυχές για να καλύψουν κάθε ανάγκη που έχει δημιουργηθεί λόγω των ιδιότυπων συνθηκών και κυρίως ευμετάβλητοα ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες που θα διαμορφωθούν και το επόμενο διάστημα.

Σημαντικές είναι παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν για το επίδομα θέρμανσης, την επιταγή ακρίβειας ή το food pass, ενώ θα συνεχιστεί η στήριξη στο κόστος ενέργειας με επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος.

Το Fuel pass 3 θα διαμορφωθεί αναλόγως με την πορεία στις τιμές καυσίμων.

Επιπλέον μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι:

  • Εκπτωτικά πακέτα για τα μέσα μεταφοράς
  • Ενισχυμένη επιδότηση στο φυσικό αέριο
  • Παράταση έξι μηνών του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε μεταφορές, σινεμά, καφέ, μη αλκοολούχα κτλ.

Επιπροσθέτως και όπως έγραψε ήδη από το πρωί το Newsbomb.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοίνωσει επίσης:

Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 5,5%. Στα προ μνημονίων επίπεδα ύστερα από 10 χρόνια σχεδιάζεται να φτάσει την Πρωτομαγιά του 2023 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ. Υπολογίζεται ότι οι 650.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα κερδίσουν σχεδόν έναν επιπλέον μισθό ετησίως. Με τον βασικό μισθό να είναι σήμερα στα 713 ευρώ, η αύξηση στα 751 ευρώ ισούται με έξτρα 518 ευρώ τον χρόνο (14 μισθοί επί 37 ευρώ η αύξηση). Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα προς τα πάνω, με πρώτο και κύριο το επίδομα ανεργίας που θα ανέβει από τα 407,25 ευρώ στα 461,82 ευρώ

Αύξηση 6,5%-7% σε περίπου 1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Ύστερα από 12 χρόνια «ξεπαγώνουν» οι συντάξεις από 1-1-2023. Το ποσοστό της αύξησης καθορίζεται από την αύξηση του ΑΕΠ και την αύξηση του τιμαρίθμου (προστίθενται και διαιρούνται διά δύο). Ωστόσο, όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Επιπλέον, αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης. Θα καταργηθεί η φορολογική Εισφορά Αλληλεγγύης που παρακρατείται κάθε μήνα με ποσοστά από 2,2% έως και 10% από όλα τα μηνιαία ποσά συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Ωστόσο σχεδόν 7 στους 10 χαμηλοσυνταξιούχους δεν θα έχουν το όφελος από την κατάργηση της συγκεκριμένης εισφοράς. Η «φορολογική» Εισφορά Αλληλεγγύης επιβάλλεται σε φορολογητέα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και έως 20.000 ευρώ, σε ετήσια βάση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνει μόνο τους συνταξιούχους με πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις. Ολοι οι υπόλοιποι δεν καταβάλλουν τη συγκεκριμένη εισφορά.

Μείωση εισφορών. Επιπλέον «ανάσα» στον καθαρό μισθό θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με τη νέα μείωση των εισφορών κατά 0,60% που υπολείπεται από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων η οποία αναμένεται να δρομολογηθεί το 2023, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Παράλληλα μείωση των εισφορών θα γίνει και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Θα υπάρξει παρέμβαση στην κράτηση 1% από τους μισθούς του Δημοσίου, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Πρόγραμμα φθηνής στέγης. Ατοκα δάνεια για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας και με την επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών – και όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – με έμφαση στα νέα ζευγάρια. Θα επιδιωχθεί η δημιουργία μιας δεξαμενής ακινήτων τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε νέους εργαζομένους και ανέργους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σταδιακά σε βάθος ετών να αποκτήσουν δικό τους ακίνητο (rent-to-own). Το νέο στεγαστικό πρόγραμμα θα είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr