Εκλογές 2023: Το σκεπτικό ψήφου της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας- Τι δείχνει το αποτέλεσμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Το σκεπτικό ψήφου της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας- Τι δείχνει το αποτέλεσμα

Αναμφίβολα το γεγονός ότι η Βόρεια Εύβοια επλήγη σημαντικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 ήταν παράμετρος που εκτιμόταν πως θα συνεκτιμηθεί στις κάλπες της 21 Μαίου.

Συντριπτική ήταν η νική της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στην Βόρεια Εύβοια σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών 2023.

Αναμφίβολα το γεγονός ότι η περιοχή επλήγη σημαντικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 ήταν παράμετρος που εκτιμόταν πως θα συνεκτιμηθεί στις κάλπες της 21 Μαίου.

Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά 33, 65 % και 36,49% της Νέας Δημοκρατίας έναντι των 18,53% και 16,53% του ΣΥΡΙΖΑ στους Δήμους Ιστιαίας- Αιδηψού και Λίμνης- Μαντουδίου- Αγίας Άννας αντίστοιχα καταδεικνύουν πως οι πολίτες της περιοχής αντελήφθησαν τα γεγονότα λαμβάνοντας υπ΄όψιν ένα διαχρονικό πλαίσιο ευθυνών και παραλείψεων που αναμφίβολα συντέλεσε στην δραματική εξέλιξη των γεγονότων του καλοκαιριού του 2021, κρίνοντας παράλληλα τις πράξεις και την στρατηγική που ακολούθησε ο κρατικός μηχανισμός κατά την διάρκεια των πυρκαγιών εκείνη την περίοδο.

Έκπληκτοι δηλώνουν πάντως οι πολίτες στο περιθώριο των αποτελεσμάτων των αποτελεσμάτων των εκλογών 2023 στην Εύβοια καθώς η συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές αναμφισβήτητα όχι μόνο αφορά και το νησί αντανακλώντας δεδομένα την λαική βούληση στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, αλλά διαμορφωνεί ακόμη κι ένα νέο διαφορετικό πολιτικό σκηνικό.

Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός πως η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας θεωρούταν δεδομένη τόσο σε επίπεδο δημοσκοπήσεων όσο και σε επίπεδο «σφυγμομέτρησης» της τοπικής κοινωνίας, κανείς δεν περίμενε η διαφορά των ποσοστών της από το ΣΥΡΙΖΑ να φτάσει σε τέτοια πρωτοφανή επίπεδα αφού ενδεικτικά τα ποσοστά που κατέγραψε το πρώτο κόμμα αποτελούν δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ στη μεταπολίτευση.

Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι η Εύβοια όχι μόνο θεωρούταν παραδοσιακά «πράσινο προπύργιο», αλλά κατά περιοχές κατέγραψε και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπ΄όψιν την γενικότερη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση η άρδην μεταστροφή του πολιτικού σκηνικού τόσο στην Εύβοια όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα συνιστά αναμφισβήτητα σημείο-καμπής για τους εκπροσώπους της πολιτικής βούλησης καθώς η κοινωνία ζητά δεδομένα πρόοδο, τήρηση των προεκλογικών δεσμέυσεων και διαφάνεια.

Υπενθυμίζεται πως η Νέα Δημοκρατία επικράτησε για δεύτερη συνεχή εκλογική αναμέτρηση, μετά το 2019, καθώς συγκέντρωσε 37,08% έναντι 18,87% του ΣΥΡΙΖΑ.

Άνοδο κατέγραψαν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ που συγκέντρωσε 15,27%. Το ΚΚΕ έλαβε 7,14% ενώ έδρα κερδίζει και η Ελληνική Λύση με ποσοστό 5,23%.

Με βάση αυτά τα ποσοστά, οι έδρες στην Εύβοια κατανέμονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 2, ΣΥΡΙΖΑ 1, ΠΑΣΟΚ 1, ΚΚΕ 1 και Ελληνική Λύση 1.

Εκλέγονται ως τώρα στην Εύβοια:

Οι Θανάσης Ζεμπίλης και Σίμος Κεδίκογλου από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Συμεών Κεδίκογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κατερίνα Καζάνη από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιώργος Μαρίνος από το ΚΚΕ.
Ο Βασίλης Αρμόνης από την Ελληνική Λύση

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr