Κεραμέως: Αν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού σε τάξη οι μαθητές θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεραμέως: Αν υπάρχει κρούσμα κορονοϊού σε τάξη οι μαθητές θα κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα!

Εντατικοποιούνται τα τεστ για τους μαθητές με στόχο να προλαμβάνονται όλα τα κρούσματα και να μην κλείσει κανένα σχολείο

Εντατικοποιούνται τα τεστ για τους μαθητές με στόχο να προλαμβάνονται όλα τα κρούσματα και να μην κλείσει κανένα σχολείο. Σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε ένα τμήμα οι μαθητές που θεωρούνται στενές επαφές θα υποβάλλονται σε τεστ σε καθημερινή βάση δηλαδή έως και 7 φορές την εβδομάδα από τα οποία τα δύο θα είναι rapid και θα παρέχονται δωρεάν. Αντιθέτως οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο τα rapid test τα οποία θα πληρώνουν με δικά τους έξοδα.

Τρίτη ημέρα σήμερα που οι μαθητές έχουν επιστρέψει στις φυσικές τους τάξεις και αποδείχθηκε ότι τα σελφ τεστ απέτρεψαν την διασπορά του ιού και το κλείσιμο των τμημάτων, καθώς από τα περίπου 800.000 self test που έγιναν βρέθηκαν 1.000 με 1.500 παιδιά θετικά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά από το χερί της, δίνοντας βαρύτητα στον εμβολιασμό, προκειμένου να μην ξανακλείσουν τα σχολεία.

Πάνω από 3.000 μαθητές σε μία εβδομάδα (3.194 κρούσματα καταγράφηκαν σε ανηλίκους από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και πριν την έναρξη δηλαδή πριν την έναρξη των σχολείων), διαγνώστηκαν θετικοί πριν πάνε στο σχολείο, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέτρα απέδωσαν και αποσοβήθηκαν οι κίνδυνοι.

Το επόμενο τεστ θα πρέπει να δοθεί στα σχολεία την Παρασκευή, οπότε θα γίνει Πέμπτη βράδυ ή Παρασκευή πρωί. Θα προσμετρώνται κανονικά οι απουσίες στην περίπτωση που υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού μέσα στην τάξη και οι γονείς φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, όπως έχει πει η ηγεσία του υπουργείου.

Eάν ένας μαθητής επιβεβαιωθεί ως κρούσμα κορωνοϊού σε κάποιο σχολικό τμήμα, τα παιδιά που είναι γύρω του θα κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας ότι τα τεστ αυτά θα παρέχονται δωρεάν από την Πολιτεία ακολουθώντας τη διεθνή τάση, εμβόλιο, υποχρεωτική χρήση μάσκας και πάρα πολλά τεστ.

Η υπουργός επανέλαβε ότι αν υπάρξει κρούσμα σε μία τάξη, τα παιδιά που κάθονται γύρω από αυτό θα κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, ενώ τόνισε ότι ένα τμήμα θα κλείνει εφόσον εντοπιστούν κρούσματα σε παραπάνω από τους μισούς μαθητές.

«Συνεισφέροντας μαζικά στον εμβολιασμό και τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, θα τα καταφέρουμε», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στην περίπτωση κρούσματος όλοι οι μαθητές του τμήματος εκτός των εμβολιασμένων θα κάνουν τέσσερα τεστ την εβδομάδα, δωρεάν, δύο δωρεάν εργαστηριακά τεστ (rapid) και δύο δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα. Οι δε μαθητές που κάθονται κοντά στο συμμαθητή τους που νόσησε θα κάνουν εφτά δωρεάν τεστ, ένα τεστ κάθε ημέρα διευκρίνισε με δηλώσεις ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι «η χώρα μας εφαρμόζει εξαιρετικά αυξημένους εργαστηριακούς και λοιπούς ελέγχους παντού και σε συνδυασμό με όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας από τον κορωνοϊό (π.χ. υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, τακτικοί καθαρισμοί) που εξακολουθούν να ισχύουν, έχουμε στόχο τη διασφάλιση της δια ζώσης εκπαίδευσης, τη διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων».

«Φέτος υπάρχει το πολύτιμο δώρο της επιστήμης, υπάρχει το εμβόλιο το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν για όλους τους μαθητές άνω των 12 ετών και για τις οικογένειές τους. Τα τμήματα πέρυσι έκλεισαν κυρίως για να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να προστατευθούν οι οικογένειες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σήμερα οι οικογένειες είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένες και όσοι δεν είναι, μπορούν να εμβολιασθούν δωρεάν. Οι εκπαιδευτικοί μας έχουν εμβολιαστεί σ’ ένα ποσοστό πάνω από 80% και η ασπίδα ανοσίας αυξάνεται αν συμπεριλάβει κανείς και όσους έχουν νοσήσει».

ΟΛΜΕ και ΔΟΕ εκφράζοντας τις ενστάσεις τους για τα μέτρα στα σχολεία και ζητώντας ολιγομελή τμήματα και επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα, έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 18.30 το απόγευμα, συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Με πληροφορίες  από το protothema.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr