ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σίμος Κεδίκογλου: «Στόχος μας η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Εύβοιας»

Σειρά θεμάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης έθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ
Σίμος Κεδίκογλου: «Στόχος μας η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Εύβοιας»

Σειρά θεμάτων που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης έθεσε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αφορούν στις προσπάθειες, που καταβάλλουν για τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδων Τεχνητών Νεφρών στη Βόρεια και Νότια Εύβοια, όπως και για τις αποζημιώσεις από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές, που ακόμα δεν έχουν καταβληθεί.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ράδιο Ένα» 98.1 Fm, ανέφερε πως αυτό που ζήτησε από τον Πρωθυπουργό είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Ιστιαία, καθώς ήδη έχει εγκριθεί η αλλαγή του Οργανογράμματος. Όπως τόνισε η κακοκαιρία ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι να λειτουργήσουν οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού τόσο στην Ιστιαία όσο και στην Κάρυστο, αφού για μία ακόμα φορά χρειάστηκε να δοθεί αγώνας από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος για να μπορέσουν να μεταφερθούν οι νεφροπαθείς στη Λαμία και στην Αθήνα, από τη στιγμή που η πρόσβαση στο Νοσοκομείο της Χαλκίδας ήταν αδύνατη. «Είναι – είπε χαρακτηριστικά – ζήτημα ζωής για δεκάδες νεφροπαθείς και τις οικογένειές τους, που καθημερινά ζουν μία «Οδύσσεια». Είμαστε πλέον πολύ κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα και στην επίτευξη του στόχου μας».
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στις καθυστερήσεις με τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες αρκεί να σημειωθεί, ότι οι αποζημιώσεις από τον κυκλώνα «Ζορμπά» μετά από προσωπικές του προσπάθειες σε συνεργασία και με τον Δήμαρχο κατάφεραν να καταβληθούν μόλις πριν λίγες ημέρες. Δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν με παρεμβάσεις που έκανε στους αρμόδιους υπουργούς ζήτησε να επιταχυνθεί η καταβολή των χρωστούμενων αποζημιώσεων από τις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Καρύστου, όπου παρόλο που έχει δοθεί ένα μεγάλο ποσό, εντούτοις οφείλονται αρκετά για τις ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.
Αναφερόμενος στη συνέχεια στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Μήδεια» επεσήμανε, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αυτό που ανέφερε ο Πρωθυπουργός για άμεση νομοθέτηση καθορισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων το οποίο, επίσης, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και είναι κάτι που σύντομα θα υλοποιηθεί.

Ιδιαίτερα για την Εύβοια, όπου μέσα στον ίδιο χρόνο έχει πληγεί από πυρκαγιές, πλημμύρες και σφοδρές χιονοπτώσεις -υπογράμμισε- ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχει υποστεί μεγάλο τμήμα του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Μάλιστα, ενημέρωσε, ότι πρόκειται να καταθέσει ερώτηση σχετικά με το θέμα της άρσης των εμποδίων για τη διάνοιξη ζωνών κατά μήκος των γραμμών του δικτύου ηλεκτροδότησης πλάτους 10-15 μέτρων από κάθε πλευρά ιδιαίτερα στις δύσβατες περιοχές. «Αυτό, τόνισε, θα έχει διπλό όφελος και στις περιπτώσεις των χιονοπτώσεων που πέφτουν δένδρα πάνω στα καλώδια, αλλά και στις πυρκαγιές που προκαλούνται πολύ συχνά από σπινθήρες βραχυκύκλωσης. Με τη διάνοιξη των ζωνών, και από τις δύο πλευρές των γραμμών ηλεκτροδότησης θα προστατευθούμε από αυτά τα φαινόμενα καθώς θα χρησιμεύουν και ως αντιπυρικές ζώνες». Η εν λόγω λύση προτείνεται ως πιο άμεση δεδομένου του χρόνου που απαιτείται για την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης, που ήδη δρομολογείται από την κυβέρνηση και φυσικά αποτελεί την ασφαλέστερη λύση για το μέλλον. Αναφερόμενος γενικότερα στα προβλήματα που υπάρχουν και ως προς τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων τόνισε, ότι ακόμα δημιουργούνται προβλήματα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας που επιβάλλει στο δασαρχείο να παρεμβαίνει, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές στις περιπτώσεις της κοπής δένδρων.
Με την ευκαιρία ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και της Περιφέρειας, που έδωσαν μεγάλη μάχη να ανοίξουν τους δρόμους διευκρινίζοντας, ότι από την Εύβοια δεν στάλθηκε κανένα μηχάνημα στην Αθήνα, καθώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνέδραμε στην προσπάθεια στέλνοντας μηχανήματα από τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.
Σχετικά με σειρά ζητημάτων που δρομολογεί και που έχουν ως στόχο να ενισχυθεί η αναπτυξιακή πορεία της Εύβοιας στάθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια να κάνουν την Εύβοια πρότυπο ηλεκτροκίνησης. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τη συμμετοχή και Δήμων για την ένταξή τους σε προγράμματα για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού ενώ θα είναι και δέλεαρ για τους ξένους τουρίστες, συμμετέχοντας στον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη και το πρόγραμμα για τον οδοφωτισμό κάτι που ήδη συζήτησε με τον Περιφερειάρχη κ. Σπανό, υπογραμμίζοντας: «Αν υπάρχει καλός οδοφωτισμός είναι πιο εύκολη και ασφαλής η μετακίνηση. Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε πρότυπο και ηλεκτροκίνησης και οδοφωτισμού με το σύνολο των Δήμων να έχει ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα».
Τέλος, ερωτηθείς για το πρόβλημα της ακαταλληλότητας του πόσιμου νερού στην περιοχή της Λιχάδας απάντησε, ότι τελικά μετά τα στοιχεία που δόθηκαν από το Δήμο αναφορικά με την ποσότητα κατανάλωσης διαπιστώθηκε, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα από την Περιφέρεια να καλύψει τις ανάγκες, καθώς θα απαιτούνταν 25 βυτία σε καθημερινή βάση ανά μισή ώρα, τα οποία –ωστόσο- δεν διαθέτουν. Συνεπώς θα προβούν σε νέες γεωτρήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ο κ. Κεδίκογλου πρότεινε, για να μην υπάρξει σε δύο με τρία χρόνια ξανά το ίδιο πρόβλημα, ως οριστική λύση την κατασκευή σταθμού αφαλάτωσης, κάνοντας σαφές, ότι ο ίδιος θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί, όπως άλλωστε πράττει για όλους τους Δήμους της Εύβοιας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ