Σκέρτσος: Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά η εστίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκέρτσος: Πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά η εστίαση

Τι είπε για το Πάσχα και τα self test

Τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα και μετά ο κλάδος της εστίασης είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς γιατί δεν ανοίγει η εστίαση πριν από το Πάσχα και να ανοίξουν μετά το Πάσχα τα σχολεία, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι “προτεραιότητα είναι η λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικά των Λυκείων που έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και υπάρχει και το ζήτημα των εξετάσεων μπροστά. Αυτός είναι ο λόγος που δίνεται αυτή προτεραιότητα σε αυτή την φάση”. Σε ερώτηση εάν εξετάζεται να ανοίξουν από τις 12 Απριλίου μόνο τα Λύκεια είπε “αυτό έχει συζητηθεί στην Επιτροπή και θα επαναξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα”.
Σε σχέση με την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό ενώ υπάρχει έξαρση στα κρούσματα, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι “πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται από τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται . Για παράδειγμα το φθινόπωρο, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είχαμε 2.000 ή 3.000 κρούσματα την ημέρα αλλά κάναμε τα μισά ή το 1/3 των τεστ που πραγματοποιούμε σήμερα. Συνεπώς όσα περισσότερα τεστ κάνουμε τόσα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται“.
“Θυμίζω ότι πέρσι ξεκινήσαμε από περίπου 1.000 τεστ την ημέρα, σήμερα πραγματοποιούμε πάνω από 60.000 τεστ την ημέρα με τη δυνατότητα που θα έχουμε για τα οικιακά, ατομικά τεστ, αυτό πλέον θα πάει σε πάρα πολύ μεγάλη κλίμακα. Άρα αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η επιστήμη με τις επενδύσεις που γίνονται στην έρευνα και από εκεί πέρα ό,τι εργαλείο υπάρχει διαθέσιμο για το ελληνικό κράτος τίθεται στην μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας”, συμπλήρωσε.
Για τα self test
Μεταξύ άλλων μίλησε και για τα self test. “Να πούμε ότι η χρησιμότητα των οικιακών τεστ είναι η επαναληπτικότητά του. Δηλαδή το ότι θα το κάνουμε μια φορά την εβδομάδα μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε έστω και με μικρή καθυστέρηση ότι κάποιος που είναι ασυμπτωματικός νοσεί και πιθανώς μπορεί να μεταδώσει τον ιό. Άρα αυτή είναι η χρησιμότητα. Προφανώς το τεστ είναι μια φωτογραφία της στιγμής, δεν σημαίνει κάτι ότι έχουμε κάνει ένα τεστ και έχει βγει αρνητικό, …ανά πάσα στιγμή το επόμενο μισάωρο μπορεί να κολλήσουμε. Άρα και οι αρνητικοί συμπεριφερόμαστε πάντα σαν οιωνοί θετικοί γι’ αυτό συνεχίζουμε και λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας. Eίναι όμως ένα εργαλείο εντοπισμού της νόσου και αυτοπεριορισμού για τον κάθε πολίτη”, σημείωσε και πρόσθεσε ότι ότι όλα τα self test θα είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, φέροντας την σήμανση CE και ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία.
Υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει κανένα καπέλωμα “ της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο είπε ότι “υπάρχει μια ενημέρωση της Επιτροπής από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς για τα επιδημιολογικά δεδομένα ανάλογα με το κάθε πεδίο κυβερνητικής πολιτικής. Από εκεί και πέρα η Επιτροπή εξετάζει με επιστημονικό τρόπο και κριτήρια όλα αυτά τα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα τα οποία και εφαρμόζουμε. Το lockdown έτσι όπως έχει εφαρμοστεί, αποτελεί από τον Φεβρουάριο εισήγηση της Επιτροπής, η συνέχιση του. Η τροποποίηση των μέτρων αποτελούν εισηγήσεις της επιτροπής τις οποίες η κυβέρνηση ακούει και εφαρμόζει “.
Για τις μετακινήσεις το Πάσχα
Όσον αφορά στο εάν θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για τις μετακινήσεις το Πάσχα είπε τα εξής “Θα ήθελα να μείνουμε στην εφαρμογή των μέτρων που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή λοιμωξιολόγων από την επόμενη εβδομάδα. Είμαστε σε κατάσταση υψηλής επαγρύπνησης, έχουμε ακόμα πολλά κρούσματα, έχουμε καθημερινά νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε ανθρώπους που νοσούν σε ΜΕΘ, ανθρώπους που χάνονται. Συνεπώς αυτές οι μικρές ανάσες ελευθερίας έχουν σαν στόχο να οδηγήσουν σε υψηλότερο βαθμό συμμόρφωσης δηλαδή να μπορέσει η κοινωνία και η οικονομία να λειτουργήσουν λίγο καλύτερα και να εφαρμοστούν καλύτερα τα μέτρα τα οποία εισηγείται η Επιτροπή”.
Για τα σοβαρά προβλήματα στην αγορά
Εν συνεχεία αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα της αγοράς. “ Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά. Προφανώς η οικονομία έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας σε πολλές επιχειρήσεις. Ωστόσο το πακέτο οικονομικής στήριξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι γενναίο, καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους μέχρι να βγούμε οριστικά από αυτήν την κρίση. Θυμίζω ότι προχθές παρουσιάσαμε το Eθνικό μας σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο θα έρθει να συμπληρώσει με πόρους, πρόσθετους πόρους, κοινοτικούς και να κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και να στηρίξουμε τις υφιστάμενες. Δηλαδή να υπάρξουν πολλά προγράμματα τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα από τον ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας για να στηρίξουμε τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Συνεπώς κανείς δεν θα μείνει ξεκρέμαστος”, σημείωσε.
Και επανέλαβε ότι θα υπάρξουν πολλά προγράμματα και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους και την κατάρτιση προσωπικού .

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

Tartis campaign
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ