Σκυλακάκης: Τέλος στα σενάρια για επίδομα Πάσχα στις ευάλωτες ομάδες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Τέλος στα σενάρια για επίδομα Πάσχα στις ευάλωτες ομάδες

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά είπε πως με τον εξωδικαστικό μηχανισμό τα πάντα μπαίνουν στο τραπέζι, το σπίτι δεν βγαίνει στον πλειστηριασμό και δίνεται μακρά περίοδος στον οφειλέτη να λύσει το θέμα που αντιμετωπίζει.

«Τα funds δεν λειτουργούν ανεξέλεγκτα, αλλά με βάση τη νομοθεσία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κληθείς να σχολιάσει το θέμα των πλειστηριασμών.

Επιπλέον, ανέφερε πως, όταν υπάρχει μεγάλη απόκλιση σε μια οφειλή, πρέπει να υπάρχει μια ρύθμιση.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά είπε πως με τον εξωδικαστικό μηχανισμό τα πάντα μπαίνουν στο τραπέζι, το σπίτι δεν βγαίνει στον πλειστηριασμό και δίνεται μακρά περίοδος στον οφειλέτη να λύσει το θέμα που αντιμετωπίζει.

Είπε, επίσης, πως η νέα ρύθμιση θα έρθει άμεσα.

Ακόμη, ο κ. Σκυλακάκης έβαλε τέλος στα σενάρια για επίδομα Πάσχα στις ευάλωτες ομάδες.

Σημείωσε, δε, πως μια ιδιωτική εταιρeία δεν λογοδοτεί, παρά μόνο εάν έχει παραβιάσει έναν νόμο.

Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, λέγοντας ότι το έχει πει και ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά όσα δήλωσε

Αναφορικά με τα funds και το παράδειγμα ότι κάποια συμπολίτισσα μας πήρε δάνειο 300.000€, πλήρωσε 220.000 αλλά λόγω δυσκολιών σταμάτησε να αποπληρώνει το δάνειο της και τώρα έχει φτάσει η οφειλή στις 700.000 €, είπε:

Τα funds δεν λειτουργούν ανεξέλεγκτα, υπάρχει μια συγκεκριμένη νομοθεσία.

Να ξεκινήσουμε λέγοντας ότι η όποια οφειλή δεν μένει χωρίς τόκους. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει τόσο μεγάλη απόκλιση, προφανώς πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση.

Αυτή ήταν και η λογική της μεταβίβασης που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ στα funds, γιατί τα funds έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ρύθμισης από τις τράπεζες.

ΔΗΜ: Άρα σωστά πέρασε τον νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ήταν ένας νόμος που είχε λογική, ήταν κομμάτι του τρίτου μνημονίου το οποίο κατέστη αναγκαίο και μετά την καταστροφή των τραπεζών, διότι οι τράπεζες καταστράφηκαν και η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τραπεζικό σύστημα και τώρα το ερώτημα είναι υπάρχει πρόσθετη περιουσία; Εάν πρόκειται για ευάλωτα νοικοκυριά, τότε τα πάντα μπαίνουν στο τραπέζι και με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό όχι απλώς δεν βγαίνει κάποιος από το σπίτι, αλλά του δίνεται και μια μακρά περίοδος, πάνω από δεκαετία, στην οποία έχει και κρατική ενίσχυση τα πρώτα χρόνια για να μπορέσει να λύσει το πρόβλημα αυτό.

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ο εξωδικαστικός δεν απέτυχε, γιατί πρέπει να υπολογίσετε ότι, εκτός από τον εξωδικαστικό, υπάρχουν και οι ρυθμίσεις. Ο εξωδικαστικός λειτουργεί ως τελευταία δυνατότητα, οι ρυθμίσεις που υπάρχουν, που έχουν γίνει 115.000 δάνεια πράσινα και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη έχουν ρυθμιστεί, είναι ένα στοιχείο επιτυχίας. Αλλά, εάν ξαφνικά λέγαμε ότι καταργούμε το ιδιωτικό χρέος ή το μειώνουμε δραστικά, ποιος θα ερχόταν να πληρώσει αυτή την κατάργηση; Ο φορολογούμενος θα κληθεί να το πληρώσει. Θα πρέπει δηλαδή να έρθει ο φορολογούμενος να τα βάλει για ένα δάνειο κάποιου που πήρε 300.000 αλλά ο φορολογούμενος μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος δεν έχει ονειρευτεί ποτέ του να έχει 300.000 ευρώ και ο μέσος φορολογούμενος ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Για τη νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν 700.000 πλειστηριασμοί, δεν είναι καθόλου λογικό κάτι τέτοιο, καθόλου ρεαλιστικό. Μιλάμε για πλειστηριασμούς που θα είναι όσοι ήταν πάντοτε, δηλαδή στην Ελλάδα είχαμε πάντοτε 20 με 40 χιλιαδες πλειστηριασμούς. Δεν μιλάμε για πρώτη κατοικία μόνο. Το πώς θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία έχει ένα βασικό κανόνα, δεν μπορείς να προστατεύσεις την πρώτη κατοικία, αν δεν ακουμπήσεις όλα σου τα περιουσιακά στοιχεία στο τραπέζι. Δεν μπορεί να λες «έχω ένα δάνειο στην τράπεζα, την άλλη μου περιουσία δεν την βάζω στο τραπέζι, και κάντε μου μια ρύθμιση στο δάνειο», αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να καταθέσεις την περιουσία στον εξωδικαστικό. Πάρα πολλοί δεν θέλουν να καταθέσουν την περιουσία τους στον εξωδικαστικό.

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η καινούργια ρύθμιση είναι ότι πρέπει το fund να αιτιολογήσει την άρνησή του να κάνει κάποια ρύθμιση, και έχει και κάποιους χρόνους, είναι πιο πιεστικές οι συνθήκες έτσι ώστε να αυξήσουμε και τις ρυθμίσεις που θα γίνονται μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Γιατί, ασκώντας αυτή την πίεση στους servicers και, από την άλλη πλευρά, δίνοντας και το σήμα ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός στους δανειολήπτες, θέλουμε να τους οδηγήσουμε σε αυτή την οδό και να μεγιστοποιήσουμε αυτό τον αριθμό ανθρώπων που χρησιμοποιούν αυτή την οδό. Αυτοί που μπορούν να κάνουν ρύθμιση την κάνουν, για αυτό και μειώνονται τα δάνεια.

ΔΗΜ.: Για τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν, μπορεί να υπάρξει ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς;

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η ρύθμιση υπάρχει ήδη και λέγεται εξωδικαστικός συμβιβασμός. Αν μπεις στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και είσαι ευάλωτο νοικοκυριό, μπορείς να μείνεις στο σπίτι σου για πάνω από μία δεκαετία, με τη ρύθμιση που έχει ήδη η κυβέρνηση, και μέχρις ότου λήξει όλη η διαδικασία του εξωδικαστικού δεν υπάρχει απειλή για την πρώτη κατοικία. Εάν βρεις μια λύση από τον εξωδικαστικό, που θα είναι τώρα πολύ πιο ευνοϊκός για τους δανειολήπτες, ρυθμίζεται το πρόβλημα.

Ερωτηθείς πότε θα έρθει η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, σημείωσε: Σήμερα-αύριο, είναι άμεση η κατάθεση.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να λογοδοτεί το fund, απάντησε: Δεν λογοδοτεί, πρέπει να αιτιολογήσει την απόφασή του, να εξηγήσει δηλαδή γιατί δεν δέχεται μια ρύθμιση. Αυτή είναι η διαφορά, δεν είναι ότι κάποιος του επιβάλλει να κάνει μια ρύθμιση, γιατί αυτό είναι έξω με τις συμφωνίες που έχουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και δεν μπορεί και να λειτουργήσει. Μην ξεχνάτε ότι όλη αυτή η διαδικασία έχει και τον παραλήπτη, ο οποίος είναι ο φορολογούμενος. Αν υπάρξει μια αποτυχία του συστήματος, ο φορολογούμενος θα πληρώσει το λογαριασμό. Το ξαναλέω, γιατί υπάρχει μια τάση τον φορολογούμενο καθόλου να μην τον λαμβάνουμε υπόψη, είναι σαν να είναι αόρατος, να μην υπάρχει.

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το fund κάνει μια ιδιωτική συναλλαγή, έως τώρα δεν λογοδοτούσε, αλλά δεν είχε και σε κάποιον να λογοδοτήσει. Το fund είναι μια ιδιωτική εταιρεία, μια ιδιωτική εταιρεία δεν λογοδοτεί, παρά μόνο στο αν έχει παραβιάσει κάποιον νόμο. Εδώ έρχεται η κυβέρνηση και προσθέτει ακόμα μία ρύθμιση, που είναι προς όφελος των δανειοληπτών.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα τελειώσει με τη νέα ρύθμιση όλη η συζήτηση που άνοιξε με την απόφαση του Αρείου Πάγου, είπε: Η συζήτηση δεν άνοιξε με την απόφαση του Αρείου Πάγου, έκλεισε με την απόφαση του Αρείου Πάγου, γιατί η απόφαση του Αρείου Πάγου ξεκαθάρισε ότι είναι νόμιμο και συνταγματικό αυτό το οποίο συμβαίνει και τώρα έρχεται η κυβέρνηση για να κάνει κατά τι ευνοϊκότερη την κατάσταση για τους δανειολήπτες, αλλά κυρίως για να εφαρμόσει το σύστημα βοήθειας στους ευάλωτους, διότι το «κλειδί» είναι το ευάλωτα νοικοκυριά. Εάν κάποιος έχει πάρει ένα σπίτι παίρνοντας ένα πολύ μεγάλο δάνειο έχοντας και άλλη περιουσία, δεν μπορεί το κράτος να έρχεται να εγγυάται αυτό.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν χρήματα ώστε να ληφθούν και νέα μέτρα μέχρι τις εκλογές, απάντησε: Αυτό είναι σαφές, το είπε ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε αυτά που είχε να κάνει. Είχα πει ότι δεν υπάρχει κάποιο μαζικό δημοσιονομικό πακέτο πρόσθετο. Κάποιες μικρές ρυθμίσεις από εδώ και από εκεί μπορεί αν γίνουν, αλλά αυτές δεν είναι υψηλής δημοσιονομικής σημασίας.

ΔΗΜ.: Δηλαδή «δώρο Πάσχα» δεν θα έρθει;

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν υπάρχει κάποιο μαζικό δημοσιονομικό πακέτο, δεν πρόκειται να κάνουμε μια εκλογική περίοδο η οποία θα στηρίζεται στο χρήμα του φορολογουμένου. Εμείς πάντοτε παίρναμε μέτρα με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που υπήρχε, ολοκληρώθηκε αυτή η φάση. Έχουμε αφήσει ένα πολύ μικρό περιθώριο, κάποιες μικρές ρυθμίσεις από εδώ και από εκεί που είναι αναγκαίες και που κάθε φορά γίνονται. Κάθε φορά έχουμε ρυθμίσεις, αλλά τίποτε προεκλογικό με τον χαρακτήρα του κομματικού προεκλογικού δεν πρόκειται να γίνει. Ο πρωθυπουργός το είπε με σαφήνεια και εγώ, ως υπεύθυνος δημοσιονομικής πολιτικής, σας επαναλαμβάνω τα ίδια.

Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει «δώρο Πάσχα», αυτό κάθε φορά που δίνεται, όταν δίνεται, είναι εφάπαξ. Τώρα έχουμε το Μarket Ρass, καλύπτουμε αυτή την ανάγκη.

Καλύψαμε και μια μεγάλη ανάγκη στους συνταξιούχους, ολοκληρώσαμε.

PARAPOLITIKA

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr