Σπύρος Πνευματικός: Η πανδημία είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας δρόμου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπύρος Πνευματικός: Η πανδημία είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας δρόμου

Στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» με το Γιώργο Βαθιώτη στο κανάλι Αρτ μίλησε ο Βουλευτής Εύβοιας ΝΔ Σπύρος Πνευματικός για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μετά την μετάλλαξη όμικρον, την άμεση ανάγκη για αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, αλλά και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
Στην εκπομπή «Χωρίς Χρώμα» με το Γιώργο Βαθιώτη στο κανάλι Αρτ μίλησε ο Βουλευτής Εύβοιας ΝΔ Σπύρος Πνευματικός για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μετά την μετάλλαξη όμικρον, την άμεση ανάγκη για αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, αλλά και για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
Ο  κ. Πνευματικός αφού ευχήθηκε καλή χρονιά και κάθε καλό σε όλους είπε ότι η κατάσταση σε σχέση με την πανδημία σαφώς και δεν είναι καθόλου καλή γεγονός που, δυστυχώς όμως, συμβαίνει κατ’ αναλογία σε όλες τις χώρες. «Είμαστε κομμάτι του δυτικού πολιτισμού και αυτό δεν επιτρέπει να πούμε αν οι άνθρωποι που χάθηκαν είναι λίγοι ή πολλοί. Η κάθε ανθρώπινη ζωή έχει τεράστια αξία και είμαστε υποχρεωμένοι να την προστατεύουμε με τον καλύτερο τρόπο».
Αναφορικά με την ερώτηση του κ. Βαθιώτη για τον εμβολιασμό και την επιχείρηση «Ελευθερία» είπε ότι αυτό που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια ξεφεύγει από τα όρια της λογικής, ενώ ακούμε από τα μέσα άλλους να εκθειάζουν και άλλους να κατηγορούν τα εμβόλια και τα έως τώρα πεπραγμένα.  «Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα η ενδεδειγμένη θεραπεία και τα μόνα μέσα που έχουμε είναι η τήρηση των μέτρων, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η σωστή χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών μας και φυσικά το ισχυρό όπλο του εμβολιασμού που προστέθηκε στη φαρέτρα μας τον τελευταίο χρόνο.
«Στην πραγματικότητα όλοι μαθαίνουμε και ποτέ κανένας δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος γι αυτό άλλωστε και πολλές οδηγίες έχουν αλλάξει στην πορεία της εξέλιξης της πανδημίας. Αυτό όμως που με σιγουριά φαίνεται να είναι το δυνατότερο όπλο μας είναι ο εμβολιασμός. Ίσως να μην έχει γίνει ξεκάθαρα κατανοητό ότι ο εμβολιασμός δεν είναι το μέσο που θα μας δώσει τη ζωή μας πίσω, αλλά σίγουρα θα μας προστατέψει πάρα πολύ σε περίπτωση μόλυνσης να μην νοσήσουμε βαριά».
Εάν τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, όπως ανέφερε ο κ. Πνευματικός, η πανδημία είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένας αγώνας δρόμου. Αν εξετάσουμε προσεχτικά τα στατιστικά δεδομένα όλων των χωρών θα δούμε ότι υπάρχει σχεδόν παντού ίδια αναλογία ανθρώπων που νόσησαν ή και κατέληξαν και αυτή είναι και η πραγματική μοίρα της πανδημίας. Η μεγάλη διαφορά θα υπήρχε αν ήμασταν τόσο τυχεροί και είχαμε ήδη βρει την κατάλληλη θεραπεία, αλλά αυτό δεν έγινε και άρα είμαστε «καταδικασμένοι» να ακολουθήσουμε τον υπόλοιπο κόσμο στα στατιστικά στοιχεία και αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. «Δυστυχώς με την μεγάλη και διαφορετική πληροφόρηση ο κόσμος τρομοκρατήθηκε πολύ και μπερδεύτηκε. Φανταστείτε στην εποχή της πολιομυελίτιδας να μην είχαν γίνει αποδεκτά τα εμβόλια σε τι κατάσταση θα είχε οδηγηθεί ο πληθυσμός». Καθημερινά ακούμε, όπως τόνισε, ότι έπαθε επιπλοκές ένας νέος άνθρωπος ή ένας πιο ηλικιωμένος. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε ότι όλα αυτά είναι λογικό να συμβούν και δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος, χωρίς βέβαια να μπορούμε να δεχτούμε ότι χάνεται κάποιος άνθρωπος σε όποια ηλικία και να βρίσκεται. «Είναι σαφώς αποδεδειγμένο ότι οι εμβολιασμένοι είτε νοσούν ηπιότερα ή δεν έχουν σοβαρές επιπλοκές χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάτι τέτοιο με τα νούμερα όμως να είναι συντριπτικά υπέρ του ότι δεν νοσεί σοβαρά το μέρος του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Αυτή λοιπόν είναι η μόνη λύση και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της πανδημίας».
Στη συνέχεια της συζήτησης αναφορικά με τα ισχύοντα πρωτόκολλα στα σχολεία, ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι ίσως θα πρέπει να επανεξεταστούν, αλλά υπάρχει η αρμόδια επιτροπή η οποία και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Ακολούθως ο βουλευτής αναφέρθηκε, παίρνοντας ως παράδειγμα τα δύο παιδιά του που είναι 18 και 20 ετών, ότι θα πρέπει να δούμε τι κατάλοιπα μπορεί να αφήσει η πανδημία στα παιδιά που δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί και ζήσει τη ζωή τους κανονικά ανάλογα με την ηλικία τους. «Λέγαμε, και σωστά,  ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους, τους γονείς και τους παππούδες μας, αλλά περνάει απαρατήρητο ότι τελικά «υποθηκεύσαμε» το μέλλον των παιδιών μας, που είναι και το μέλλον της χώρας μας. Πρέπει να δούμε πολύ προσεκτικά τις ηλικίες αυτές. Πριν δύο τρεις μήνες υπήρχαν πάνω από 1 εκ. ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας σε ηλικία άνω των 60. Αυτό είναι εντελώς ακατανόητο και θα πρέπει να επανεξεταστεί ίσως το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τους ειδικούς ακόμα και σε χαμηλότερες ηλικίες.
Στη συνέχεια, ο κ. Πνευματικός επεσήμανε ότι στις υπόλοιπες χώρες για κάθε κλίνη ΜΕΘ χρειάζονται 4-5 νοσηλευτές ενώ στη χώρα μας αντιστοιχεί 1,5 νοσηλευτής. Επομένως αυτό που επείγει είναι να δούμε με σοβαρότητα την ανάγκη του επιπλέον υγειονομικού προσωπικού. «Πως να μην φύγουν στο εξωτερικό οι νέοι γιατροί οι οποίοι εκεί αμείβονται με πενταπλάσιο μισθό από ό,τι εδώ και εξασφαλίζουν το μέλλον τους ενώ στη χώρα μας ζουν σε μία παρατεταμένη αβεβαιότητα».
Ως τελικό συμπέρασμα και στο οποίο συμφωνούμε όλοι είναι ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο πολύ ισχυρό σύστημα υγείας. Είναι αδύνατο να βρούμε εντατικολόγους από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτό όπως και όλες οι απαραίτητες αλλαγές χρειάζονται χρόνο και μέθοδο. Χρειάζεται χρόνο για να αποτυπωθούν σωστά οι πραγματικές ανάγκες του συστήματος υγείας με τη δημιουργία του απαραίτητου υγειονομικού χάρτη, να δούμε πόσους γιατρούς θα πρέπει να προσλάβουμε και ποιων ειδικοτήτων. Πώς και πότε θα εκπαιδευτούν αυτοί οι γιατροί ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία που θα υπάρχουν και που θα θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα. Αυτό είναι το σχέδιο και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα για να έχουμε ένα καλό και σύγχρονο σύστημα υγείας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr