ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τηλεδιάσκεψη για την πορεία εκτέλεσης του ΕΣΠΑ 2014-2020 συμμετείχε ο Σπύρος Πνευματικός

Αναφέρθηκε στη γνωστή στρέβλωση της τεχνητής αύξησης του ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας
Στην τηλεδιάσκεψη για την πορεία εκτέλεσης του ΕΣΠΑ 2014-2020 συμμετείχε ο Σπύρος Πνευματικός

Στην τηλεδιάσκεψη για την πορεία εκτέλεσης του ΕΣΠΑ 2014-2020 συμμετείχε ο Σπύρος Πνευματικός

Από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη για την πορεία εκτέλεσης του ΕΣΠΑ 2014-2020 και την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης 2021-2027 που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ .
Στην τηλεδιάσκεψη ενημερωθήκαμε από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Σκάλκο, για τις θετικές επιδόσεις που έχει καταγράψει η κυβέρνηση στην πρόοδο υλοποίησης του προηγούμενου ΕΣΠΑ καθώς και για τους Στόχους Πολιτικής και τον οδικό χάρτη της ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027.
Στην παρέμβασή μου, χαρακτήρισα ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι η χρηματοδότηση του Περιφερειακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας έχει διπλασιαστεί σχεδόν σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και είναι πολύ πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας.
Αναφέρθηκα στη γνωστή στρέβλωση της τεχνητής αύξησης του ΑΕΠ της Στερεάς Ελλάδας από τις βιομηχανικές συγκεντρώσεις στα σύνορα με την Αττική, που έχει ως αποτέλεσμα να στερείται η Περιφέρεια πολύτιμους αναπτυξιακούς πόρους. Ζήτησα, λοιπόν, να υπάρξει θεσμικά παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την οριστική επίλυση του θέματος καθώς και να αναπληρωθεί η στρέβλωση αυτή μέσω της επιπλέον χρηματοδότησης από τα Τομεακά Προγράμματα.
Ανάλογη παρέμβαση στα ευρωπαϊκά όργανα ζήτησα να γίνει και για την Εύβοια, η οποία έχει την ιδιαιτερότητα να εξαιρείται από τα ειδικά προγράμματα για νησιωτικές περιοχές λόγω της σύνδεσης με τον ηπειρωτικό χώρο και του υψηλού αριθμού κατοίκων, και τόνισα ότι η ιδιαιτερότητα αυτή πρέπει να ‘μεταφράζεται’ και σε αυξημένη χρηματοδοτική στήριξη.
Όσον αφορά τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, έθεσα ως προτεραιότητα την ένταξη βασικών έργων υποδομών, με κυριότερο τη βελτίωση του κακού οδικού δικτύου. Μίλησα για τα πιο σημαντικά έργα, την παράκαμψη της Χαλκίδας, τον Βόρειο και Νότιο Οδικό Άξονα, που έχουν πολλά ώριμα τμήματα και πρέπει να προχωρήσουν, τα Φράγματα σε Ψαχνά και Μανίκια, καθώς και για την αναβάθμιση του λιμανιού στη Χαλκίδα και τη διασύνδεσή του με το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Όσον αφορά την παράκαμψη της Χαλκίδας, ο κ. Σκάλκος με διαβεβαίωσε ότι το έργο, παρά το υψηλό του κόστος που αγγίζει τα 200 εκ. ευρώ, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, οι διαδικασίες για τη χρηματοδότησή του έχουν προχωρήσει πολύ και είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί.
Άλλοι ζωτικοί τομείς στην Εύβοια όπου απαιτείται η χρηματοδοτική στήριξη μέσω ΕΣΠΑ είναι η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υποδομών υγείας, με προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και ανάπτυξη της τηλεϊατρικής, η δημιουργία μονάδων για χρονίως πάσχοντες και μονάδων μακροχρόνιας φροντίδας, η αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση καθώς και η ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας με στόχο την εξάλειψη των «λευκών» περιοχών.
Τέλος τόνισα ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το νέο ΕΣΠΑ, με στοχευμένα έργα που θα μείνουν και θα αφήσουν αποτύπωμα στην περιφέρεια, προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ