Στυλιανίδης για «Μπάλλο»: Μετακινήσαμε κόσμο στη Βόρεια Εύβοια – Φτάσαμε σε πολύ υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στυλιανίδης για «Μπάλλο»: Μετακινήσαμε κόσμο στη Βόρεια Εύβοια – Φτάσαμε σε πολύ υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης

Για την κακοκαιρία «Μπάλλος» που έπληξε την Εύβοια, μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε συζήτηση που είχε στο πλαίσιο του συνεδρίου Olympia Forum.

Σχετικά με τον «Μπάλλο», ανέφερε ότι κατάφεραν, μέσω των Ενιαίων Συντονιστικών Κέντρων, να γίνει γρήγορη διασπορά δυνάμεων στα ευάλωτα σημεία. «Ήμασταν εκεί πριν προκύψει το φαινόμενο. Μετακινήσαμε και πληθυσμούς, στη Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Αττική, που ήταν πολύ ευάλωτες περιοχές για να προλάβουμε. Την ίδια στιγμή στην Ελευσίνα, στο Σαρανταπόταμο, ξεκινήσαμε το ίδιο βράδυ με μηχανήματα και από εργολάβους και από το στρατό, ώστε να έχουμε ανοιχτό το Δέλτα του ποταμού κάτω στη Χαλυβουργική για να μην έχουμε πρόβλημα πλημμύρας και να επηρεαστεί η Ελευσίνα. Αυτά είναι μέρος της προετοιμασίας, της ετοιμότητας» τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι όλα αυτά θα συγκροτηθούν, θα φτάσουν σε ένα επαρκές επίπεδο ανταπόκρισης αφού θα υπάρχουν όλα αυτά τα τεχνολογικά μέσα. «Τώρα δεν τα έχουμε, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πιο ενεργοί για να μην θρηνήσουμε θύματα. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο, πιστεύω η χώρα θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε αυτές τις καίριες λέξεις, πρόληψη, προετοιμασία-ετοιμότητα κι ανθεκτικότητα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Αναφορικά με την αντιπυρική περίοδο και τις φωτιές, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πρόκειται για μια «μεγάλη πρόκληση», για την οποία προετοιμάζονται. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, όπου εξασφαλίστηκαν τα εξής: «Πρώτα από όλα ότι η Ελλάδα θα είναι ο κόμβος της περιοχής και θα σταθμεύσουν είτε ελικόπτερα είτε άλλο υλικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με χρηματοδότηση της ΕΕ. Το δεύτερο, ξεκινά η διαδικασία της αγοράς των Καναντέρ, των αεροπλάνων που μπορούν να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις και το πρώτο που θα αγοραστεί μέσω του rescEU, θα διατεθεί στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα πάρει δύο δωρεάν Καναντέρ από το rescEU με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και άλλα πέντε με εθνικούς πόρους. Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι θα ενισχύσει πάρα πολύ τον εθνικό στόλο των εναέριων μέσων. Ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε μέσω της γνωστής διαδικασίας του NSPA, μέσω του αρμόδιου φορέα του ΝΑΤΟ δηλαδή, τις διαδικασίες για να προλάβουμε να ενοικιάσουμε αεροσκάφη Αirtractors, καθώς και ελικόπτερα. Ξεκίνησε η διαδικασία και πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα απ’ ό,τι είχαμε πέρυσι το καλοκαίρι, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι το άλλο που «κέρδισαν από τις Βρυξέλλες είναι ένα καινούριο πρότζεκτ, που βασίζεται στη λογική της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και περιλαμβάνει την άφιξη πυροσβεστών από τις βόρειες χώρες το καλοκαίρι για να βοηθούν τη χώρα σε συνεργασία με τους πυροσβέστες στην Ελλάδα. «Θα έρχονται δηλαδή πυροσβέστες από τον ευρωπαϊκό Βορρά να βοηθούν το καλοκαίρι και πυροσβέστες από τον ευρωπαϊκό Νότο, θα πηγαίνουν το χειμώνα στο Βορρά για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των πλημμυρών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι το πρόγραμμα αυτό ξεκινά στην Ελλάδα κι αυτό είναι μια ένδειξη ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί και παρουσιάζει καινοτόμες απόψεις στα θέματα της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ένα νέο master plan που θα εκπονηθεί από την Περιφέρεια, τους δήμους και θα βοηθήσει το κράτος, με βάση τα νέα στάνταρντ της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα, αυτό που παρατηρήθηκε στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, είναι ότι το φαινόμενο ξεπέρασε το επίπεδο βροχόπτωσης, ακόμη και για την Κέρκυρα που, όπως είπε, είναι η περιοχή με το πιο υψηλό επίπεδο βροχόπτωσης στη χώρα.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ με τις επιπτώσεις της και τρέχει με ρυθμούς ιλιγγιώδεις

«Φτάσαμε σε πολύ υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης, αλλά έλειπαν κι αυτές οι τρεις λέξεις που συνδέουν την κλιματική κρίση με την Πολιτική Προστασία, η πρόληψη-Ετοιμότητα/Προετοιμασία- Ανθεκτικότητα. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν το πιο σωστό υπόβαθρο για να περιορίσεις τις επιπτώσεις ενός τέτοιου φαινομένου που ξεπερνά τα συνηθισμένα. Δεν τα είχαμε στην Κέρκυρα, να το ομολογήσουμε, όπως δεν τα είχαμε και στην Αθήνα, στην περίπτωση του “Μπάλλου”, γι’ αυτό πήραμε για κάποιους ακραία μέτρα. Αν για οποιονδήποτε λόγο αφηνόμαστε στην τύχη των γεγονότων και των πραγμάτων με σαφείς μετεωρολογικές ενδείξεις και επιβεβαιώνονταν οι μετεωρολογικές ενδείξεις, φοβάμαι ότι θα θρηνούσαμε επί των ερειπίων», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κλιματική αλλαγή και η κλιματική κρίση είναι εδώ με τις επιπτώσεις της και τρέχει με ρυθμούς ιλιγγιώδεις και δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο και ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες που ενδεχομένως κάποιος να πιστέψει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα αγνοώντας την τοπική αυτοδιοίκηση. «Είναι αφέλεια εγκληματική. Χρειάζεται το τοπικό πρόσημο, χρειάζεται η ιδιαιτερότητα της περιοχής. Δεν τα ξέρει κανείς καλύτερα εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στο επίπεδο της περιφέρειας είτε στο επίπεδο των δήμων, που σημαίνει ότι δίχως τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση της κοινωνίας των πολιτών, θα αποτύχει οποιαδήποτε πολιτική», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, είπε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα αναβαθμίσει τα θέματα πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης, καθώς προνοεί πολύ σημαντικά συστήματα, τεχνολογικά εξελιγμένα που θα βοηθήσουν στην πρόληψη, στην προετοιμασία. Όπως εξήγησε, θα αγοραστούν τα λεγόμενα early warning systems με ανιχνευτές, θα αγοραστούν ειδικά drones, που θα παρακολουθούν τα ευάλωτα σημεία, π.χ. των πλημμυρικών φαινομένων, εκεί που συμβαίνουν συχνά για διάφορους λόγους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr