Σε Χαλκίδα και Ερέτρια παρουσιάζεται το βιβλίο «οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε Χαλκίδα και Ερέτρια παρουσιάζεται το βιβλίο «οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου»

Πρόγραμμα παρουσιάσεων του βιβλίου «οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου» στη Χαλκίδα και την ευρύτερη περιοχή της.

Το ιστορικό βιβλίο του Βάγια Κατσού «οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2021 από τις εκδόσεις «Square books», συστήνοντας στο ευρύ κοινό τους ανθρώπους που ίδρυσαν τις περισσότερες αποικίες απ’ οποιαδήποτε άλλη μητρόπολη του αρχαίου ελληνικού κόσμου: Τους Χαλκιδέους. Η πρωτότυπη αυτή μελέτη, που συγκεντρώνει και αναδεικνύει για πρώτη φορά σε έναν τόμο 334ων σελίδων το σύνολο του Ευβοϊκού Αποικισμού, παρουσιάστηκε την προηγούμενη άνοιξη σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς στα εξής σχολεία της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής της: ΓΕΛ Βαθέος Αυλίδας, 3ο Δημοτικό Χαλκίδας, ΓΕΛ Αμαρύνθου, 5ο γυμνάσιο Χαλκίδας (Πρότυπο), 4ο ΓΕΛ Χαλκίδας, 4ο Γυμνάσιο Χαλκίδας, 21ο Δημοτικό Χαλκίδας.

Το βιβλίο αγκαλιάστηκε εξαρχής από το αναγνωστικό κοινό. Ως αποτέλεσμα, το Σεπτέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε η -πληρέστερη βιβλιογραφικά- δεύτερη έκδοση του (2η χιλ.) ενώ εντός του 2023 αναμένεται η αγγλική έκδοσή του. Ο  συγγραφέας του έργου, Βάγιας Κατσός, συνεχίζει ακατάπαυστα τις επιτυχημένες παρουσιάσεις του έργου του στο αναγνωστικό κοινό, με λέξεις και εικόνες. Έτσι, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2022 θα συστήσει τους «άγνωστους πρωτοπόρους» στους παρακάτω χώρους της Χαλκίδας και της ευρύτερης περιοχής της:

Α΄. 12ο Δημοτικό Χαλκίδας (& Σύλλογος Γονέων): Παρασκευή 11-11-2022, ώρα 7:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Θέμα παρουσίασης: Η χαλκιδική-ευβοϊκή μυθολογία που ταξίδεψαν οι άποικοι στη Μεσόγειο και την Αιωνιότητα.

Β΄. Πολιτιστικός Σύλλογος Μύτικα: Παρασκευή 25-11-2022, ώρα 8:00, στην αίθουσα του συλλόγου. Θέμα παρουσίασης: Ληλάντιος Πόλεμος, η πρώτη πανελλήνια σύρραξη του αρχαίου κόσμου.

Γ΄. 7ο Γυμνάσιο Χαλκίδας (& Σύλλογος Γονέων): Παρασκευή 2-12-2022, ώρα 7:00, στο χώρο του σχολείου. Θέμα παρουσίασης: Οι άγνωστοι πρωτοπόροι της Μεσογείου, συνολική παρουσίαση του έργου.

Δ΄. 19ο Δημοτικό Χαλκίδας (& Σύλλογος Γονέων): Παρασκευή 9-12-2022, ώρα 7.00, στο χώρο του σχολείου. Θέμα παρουσίασης: Η χαλκιδική-ευβοϊκή μυθολογία που ταξίδεψαν οι άποικοι στη Μεσόγειο και την Αιωνιότητα.

Ε΄. Γυμνάσιο Ερέτριας & ΓΕΛ Ερέτριας (σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων): Παρασκευή 16-12-2022, ώρα 7.00, στο αμφιθέατρο του γυμνασίου Ερέτριας. Θέμα παρουσίασης: Ο αποικιακός κόσμος της Χαλκίδας και της Ερέτριας και ο πανελλήνιος πόλεμος που τον τελείωσε.

Το έργο έχει ήδη λάβει εξαιρετικές κριτικές από τους αναγνώστες και την εκπαιδευτική-ακαδημαϊκή κοινότητα. Ενδεικτικά, η συντάκτρια του περιοδικού «Αρχαιολογία» ΖέταΞεκαλάκη έγραψε: «Αυτό το βιβλίο για τους Χαλκιδέους ως “ελάχιστα γνωστούς πρωτοπόρους της Μεσογείου” είναι ένα επίτευγμα! Ο συγγραφέας, Βάγιας Κατσός, δεν είναι (και δεν ισχυρίζεται ότι είναι) ειδικός ιστορικός-αρχαιολόγος. Ωστόσο, ως δημοσιογράφος και ταλαντούχος γραφίστας, συνδύασε την αγάπη του για την ιστορία της γενέτειράς του με την υψηλή ικανότητά του στο σχέδιο και τη γραφή για να δημιουργήσει ένα βασικό εγχειρίδιο για τους αρχαίους Χαλκιδέουςθαλασσοπόρους και αποίκους, που απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό και είναι ταυτόχρονα όμορφο και εύχρηστο. Σε κάποια σημεία, ο Κατσός είναι τολμηρός καθώς, όπως ο Ηρόδοτος, μπλέκει τη μυθική αφήγηση με πληροφορίες που αποδεικνύονται φιλολογικά και αρχαιολογικά. Ωστόσο, η εκτεταμένη και λεπτομερής τεκμηρίωση του (μέσω σημειώσεων) επιτρέπει στον αναγνώστη να εξάγει και να αξιολογεί κάθε μεμονωμένη πληροφορία μέσα στο βιβλίο, ενώ το ακριβές αλλά ρέον στυλ γραφής και οι όμορφα φτιαγμένοι χάρτες σίγουρα μας καλούν να αναζητήσουμε περισσότερα.Ειλικρινά, αυτό το βιβλίο -ήδη στη δεύτερη έκδοσή του στην Ελλάδα- δεν έχει τίποτα λιγότερο από τα εξαιρετικά δημοφιλή βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας “μεγάλης εικόνας” των Harari, Bryson, Marshall και άλλων παρόμοιων, και θα άξιζε πραγματικά μια αγγλική μετάφραση».

Μπορείτε να δείτε-αποκτήσετε το βιβλίο σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Εύβοιας ή στον επίσημο ιστότοπο του, εδώ: https://www.squarebooks.gr/oi-agnwstoi-prwtoporoi-tis-mesogeiou/

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr