Εκλογές 2023 Εύβοια: Πώς θα ψηφίσετε με το κινητό – Νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 Εύβοια: Πώς θα ψηφίσετε με το κινητό – Νωρίτερα από ποτέ τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών στην Εύβοια θα μεταδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά- Το evima.gr θα μεταδώσει λεπτό προς λεπτό το παλμό τον εκλογών.

Καθώς μόλις μια βδομάδα μένει για τις εκλογές 2023, αναμφισβήτητα η Εύβοια προετοιμάζεται για την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος με τις νέες διευκολύνσεις που προσφέρουν οι τεχνολογικές δυνατότητες να είναι σύμμαχος στην εύκολη και γρήγορη πραγματοποίηση της διαδικασίας αφού ενδεικτικά όσοι πολίτες το επιθυμούν μπορούν να ψηφίσουν αξιοποιώντας το Wallet του Gov.gr αντί να επιδείξουν την ταυτότητά τους στο εκλογικό κέντεο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τεχνολογική αναβάθμιση όπως αυτή έχει προκύψει από τις δράσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, φέτος θα προσφέρει την δυνατότητα για γρήγορη κοινοποίηση αποτελεσμάτων αφού το 80% των δεδομένων των κάλπεων θα έχουν ενσωματωθεί στις 21:00 το βράδυ, ενώ πριν τις 12:00 το βράδυ θα έχουμε τους σταυρούς.

Τα παραπάνω επισήμανε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με βάση τα παραπάνω τα αποτελέσματα των φετινών εκλογών στην Εύβοια θα μεταδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και το evima.gr θα σας μεταδίδει λεπτό προς λεπτό την Κυριακή 21 Μάϊου το παλμό τον εκλογών.

Παράλληλα το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την υπουργική απόφαση που καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, αφού η απλή αναλογική αλλάζει τον τρόπο ανακοίνωσης.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00. Τα πρώτα «ασφαλή αποτελέσματα» θα δοθούν μεταξύ 21:00 και 21:30.

Η πρώτη εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος, μάλιστα, θα είναι στις 20:00, μία ώρα αφού θα έχουν κλείσει οι κάλπες. Έπειτα από σχεδόν 1 με 1,5 ώρα, θα δοθούν στην δημοσιότητα τα πρώτα «ασφαλή αποτελέσματα», τα οποία θα δείχνουν τον νικητή τον εκλογών αλλά και την κατανομή των εδρών της Βουλής.

Εύβοια εκλογές 2023: Τα βήματα για τα αποτελέσματα:

Σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε σήμερα η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των λεπτομερειών σχετικά με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των Βουλευτικών Εκλογών έτους 2023.

Η μετάδοση γίνεται απ’ ευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 94Α του π.δ. 26/2012, και θα ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

  1. Αμέσως μετά το πέρας της διαλογής των ψηφοδελτίων υπέρ των συνδυασμών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών το αποτέλεσμα, κάνοντας χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης  (SRT).

Ειδικότερα μεταδίδει:

α) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα.

β) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν.
γ) Τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα.
δ) Τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων.
ε) Τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων.
στ) Τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν κάθε συνδυασμός και κάθε μεμονωμένος υποψήφιος.

  1. Στη συνέχεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος παραδίδει το έντυπο του αποτελέσματος εκλογής υπέρ των συνδυασμών σε πιστοποιημένο αγγελιοφόρο του Δήμου (πριν την έναρξη καταμέτρησης των σταυρών υπέρ των υποψηφίων). Το έντυπο ψηφιοποιείται σε δημοτικό κατάστημα επιλογής του οικείου δήμου και αποστέλλεται μέσω του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στην έδρα της Εκλογικής Περιφέρειας. Έπειτα, από την έδρα της Εκλογικής Περιφέρειας, το αποτέλεσμα της εκλογής υπέρ των συνδυασμών μεταδίδεται τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.
  2. Στη συνέχεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταμετρά τις ψήφους υπέρ υποψηφίων (σταυρούς προτίμησης) και μεταδίδει το αποτέλεσμα στο Υπουργείο Εσωτερικών με χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT), ακολουθώντας τις εσώκλειστες οδηγίες.
  3. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα υπέρ των συνδυασμών και υπέρ των υποψηφίων από το Υπουργείο Εσωτερικών για ενημέρωση των ιστοσελίδων τους και γενικότερα των ενδιαφερομένων. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου διαλαμβάνουν και
    τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελληνικής Επικράτειας.
  4. Δεν επιτρέπεται οι Περιφερειακές Ενότητες να ανακοινώνουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εκλογικά αποτελέσματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιστοχώρους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr