Νότια Εύβοια: SOS εκπέμπουν τα σφαγεία Καρύστου από την έλλειψη κτηνίατρου στο Δήμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νότια Εύβοια: SOS εκπέμπουν τα σφαγεία Καρύστου από την έλλειψη κτηνίατρου στο Δήμο

Άμεση ανάγκη για την πρόσληψη κτηνιάτρου στον δήμο Καρύστου

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο Δήμο Καρύστου από την έλλειψη κτηνιάτρου.

Η κατάσταση είναι τραγική λένε στα σφαγεία Καρύστου, διότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τη δουλειά μας αλλά και να κάνουμε εξαγωγές».

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει την απαραίτητη βαρύτητα στο θέμα αυτό και πρέπει να δώσει άμεσα λύση. Ο δημος Καρύστου είναι ο μόνος Δήμος της Εύβοιας που έχει μεγάλη δυναμική στην κτηνοτροφία. Είναι αναγκαία η παρουσία κτηνιάτρου στην Κάρυστο.

Παλαιότερα το θέμα είχε θίξει και ο βουλευτής Εύβοιας Γιώργος Μαρίνος με ερώτηση στη Βουλή αναφέροντας τα εξής:

«Η Κάρυστος αποτελεί μια μεγάλη κτηνοτροφική περιοχή, την πρώτη σε αριθμό αιγοπροβάτων στην Εύβοια με περίπου 200.000 γιδοπρόβατα και δύο σφαγεία. Η κτηνοτροφία αποτελεί μια από τις βασικές οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, παράγονται σημαντικά και αναγνωρισμένα κτηνοτροφικά προϊόντα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και με έναν κτηνίατρο δε μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες, όπως η καθημερινή παρουσία για μια σειρά γραφειοκρατικές εργασίες που υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν οι κτηνοτρόφοι και η λειτουργία των σφαγείων.

Τα δύο αυτά χρόνια η κτηνιατρική υπηρεσία έστελνε κτηνίατρο από τη Χαλκίδα στην Κάρυστο μόνο στις περιόδους σφαγών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα στους κτηνοτρόφους (δυσκολίες στην έκδοση πιστοποιητικών, αύξηση του κόστους από την απεύθυνση σε ιδιώτες κτηνιάτρους).

Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη για τους κτηνοτρόφους της Καρύστου, αλλά και της υπόλοιπης Εύβοιας, καθώς από τους 7 μόνιμους κτηνιάτρους που υπηρετούν στο νομό αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 2 ακόμα ως το τέλος του χρόνου, ενώ ήδη πριν λίγο καιρό έχει πάρει σύνταξη άλλος ένας. Με βάση τον προγραμματισμό προσλήψεων πρόκειται να προσληφθούν μόλις 2 το επόμενο διάστημα.

Βεβαίως λύση, για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, δεν αποτελεί το πέρασμα υπηρεσιών σε ιδιώτες κτηνιάτρους καθώς αυτό θα ανεβάσει το κόστος παραγωγής και θα υποβαθμίσει οριστικά της παρεχόμενες υπηρεσίες σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές όπως τα χωριά του Καβοντόρο».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

Tartis campaign
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ