Πανελλήνιες 2021: Αυτό είναι το θέμα που έπεσε στην Έκθεση – Οι απαντήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες 2021: Αυτό είναι το θέμα που έπεσε στην Έκθεση – Οι απαντήσεις

Με το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας και Λογοτεχνίας ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες 2021 για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Τι ώρα θα δοθούν τα θέματα στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Παιδείας.

Με το θέμα της Έκθεσης και τις ασκήσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας και της Λογοτεχνίας, καλούνται σήμερα να ριχτούν στη μάχη των πανελλήνιων 2021 100.000 μαθητές που θα διεκδικήσουν μία από τις 77.415 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ώρα προσέλευσης έχει οριστεί στις 08:00 το πρωί, ενώ οι εξετάσεις αρχίζουν μισή ώρα αργότερα δηλαδή στις 08:30.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έκθεσης που διαγωνίστηκαν σήμερα οι μαθητές έχει σχέση με το θέμα «Δεξιότητες και Εφόδια για το μέλλον»

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος  στις πανελλήνιες είναι 3 ώρες, ενώ το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας λίγο μετά τις 10 π.μ. Αμέσως μετά το Dnews και τα φροντιστήρια Μεθοδικό θα δημοσιεύσουν τις προτεινόμενες απαντήσεις στο θέμα έκθεσης και τις ασκήσεις για την Νεοελληνική Γλώσσα που θα πέσουν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις αίθουσες εξέτασης

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων. Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).
Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών εκτός αν υπάρξει ανάγκη έκτακτης βοήθειας.

Πως θα γίνει η εξέταση – αξιολόγηση

Η εξέταση των μαθητών και μαθητριών στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι ενιαία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στον τρόπο αξιολόγησης.
Η αξιολόγηση γίνεται σε αδίδακτα κείμενα, λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των τριών (3) σελίδων.
Ως εξεταστέα ύλη ορίζονται δραστηριότητες με τις οποίες υπηρετείται και ελέγχεται η επίτευξη των σκοπών και των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων της διδασκαλίας του μαθήματος.

Για την Νεοελληνική Γλώσσα, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται σε δραστηριότητες και να απαντούν σε ερωτήματα/ ερωτήσεις που απορρέουν από κείμενα που αναφέρονται σε κάποιον ή κάποιους από τους θεματικούς άξονες, όπως αυτοί ορίζονται στο Πρόγραμμα Σπουδών. Για τη Λογοτεχνία, οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιούν συνδυαστικά έναν αριθμό κειμενικών στοιχείων.

Τα κριτήρια με τα οποία κρίνεται η πληρότητα των απαντήσεων των μαθητών και των μαθητριών είναι:

  1. η ποιότητα (αλήθεια και ακρίβεια των δεδομένων),
  2. η ποσότητα (η επάρκεια των στοιχείων),
  3. η συνάφεια του περιεχομένου με τον επικοινωνιακό στόχο και η σαφήνεια σε επίπεδο έκφρασης και διατύπωσης του περιεχομένου.

Μηδενισμός γραπτού

Οι επιτηρητές εφόσον διαπιστώσουν ότι κάποιος εξεταζόμενος δε συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις τους και τις οδηγίες ή παρενοχλεί τους λοιπούς εξεταζόμενους, αφαιρούν το τετράδιο από τον υποψήφιο και ενημερώνουν αμέσως τον πρόεδρο της λυκειακής επιτροπής. Στην περίπτωση αυτή ο υποψήφιος παραμένει εντός της αίθουσας μέχρι να αποφασίσει σχετικά η λυκειακή επιτροπή.

Τι συμβαίνει αν κάποιος υποψήφιος διακόψει λόγω ξαφνικής ασθένειας

Αν κατά τη διάρκεια της εξέτασης λόγω ξαφνικής ασθένειας, υποψήφιος αναγκαστεί να διακόψει την εξέτασή του,
– η Λυκειακή Επιτροπή καλεί τον υποψήφιο και αν ο υποψήφιος δηλώσει με υπεύθυνη δήλωση ότι ολοκλήρωσε τελικά την εξέτασή του, τότε το γραπτό του αποστέλλεται και βαθμολογείται κανονικά
– αν ο υποψήφιος δεν υπογράψει τέτοια υπεύθυνη δήλωση, αφού η ΛΕΕ συντάξει σχετικό πρακτικό, φυλάσσει το γραπτό δοκίμιο στο εξεταστικό κέντρο ή στην οικεία ΕΕΔΔΕ και αποστέλλει αντίγραφο του πρακτικού στο Βαθμολογικό Κέντρο ενημερώνοντας για την απουσία-διακοπή εξέτασης του υποψηφίου.
Ο υποψήφιος θα λάβει μέρος στις επαναληπτικές εξετάσεις, εφόσον ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία, σε διαφορετική περίπτωση (αν δεν φέρει δικαιολογητικά κλπ.), το γραπτό δοκίμιο αποστέλλεται τελικά για βαθμολόγηση.

Οι φετινές αλλαγές

Εκτός από τα αυστηρά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί κατά της διασποράς του κορονοϊού, δηλαδή πρoσέλευση στα εξεταστικά κέντρα μαθητών και καθηγητών αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης, επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών, οι φετινές πανελλήνιες χαρακτηρίζονται και από άλλες αλλαγές:

Αναλυτικότερα:

Κατάθεση δυο μηχανογραφικών

Δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Το υπουργείο προχώρησε στη θέσπιση συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και συντελεστών Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι συντελεστές ορίστηκαν από το εκάστοτε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων προέκυψε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Ενημέρωση των υποψηφίων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους

Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.
Επίσης, επανέρχονται οι Συντελεστές Βαρύτητας του 2019 για τον υπολογισμό των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) ξεκινούν το δικό τους αγώνα στις φετινές πανελλήνιες αύριο Τρίτη 15 Ιουνίου με τα Νέα Ελληνικά

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr