Οξεία ηπατίτιδα: Αυτά είναι τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οξεία ηπατίτιδα: Αυτά είναι τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα στα παιδιά

Ποια συμπτώματα στα παιδιά πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και να πάνε σε γιατρό. Πρώτος θάνατος από οξεία ηπατίτιδα στην Ελλάδα.

Το πρώτο θλιβερό περιστατικό με τον θάνατο παιδιού από οξεία ηπατίτιδα καταγράφηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα αγοράκι 13 μηνών στο οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, «διαπιστώθηκε ηπατική ανεπάρκεια και εγκεφαλικό οίδημα και παρά τις προσπάθειες των ιατρών δυστυχώς κατέληξε». Η Άννα Παρδάλη Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τα συμπτώματα στα παιδιά, που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και να πάνε σε γιατρό.

«Κάπου στο μυαλό μας περιμέναμε ότι ίσως να συμβεί. Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πώς έχουν τα περιστατικά. Το παιδάκι έφτασε σε πάρα πολύ κακή κατάσταση» ανέφερε αρχικά σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1, ενώ απευθυνόμενη στους γονείς είπε:

«Κοινός παρανομαστής είναι ότι αφορούν μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών και πίσω υπάρχει μία λοίμωξη. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει, ποια είναι η λοίμωξη που ενοχοποιείται. Τα παιδιά έχουν αρκετά ευάλωτο και ευμετάβλητο ανοσοποιητικό. Τι σημαίνει αυτό; Και μια λοίμωξη μπορεί να το εξασθενήσει. Για παράδειγμα, τώρα το καλοκαίρι, παρατηρώ ότι βρέφη, μικρά παιδιά κάτω των 2 ετών, σύρονται λίγο απρόσεκτα σε καθεστώς διακοπών που σημαίνει ότι συμμετέχουν σε πολύωρα ταξίδια, μένουν πολύ ώρα στη θάλασσα, κάτω από τον ήλιο, κουράζονται, εξαντλούνται, αφυδατώνονται και αυτό μπορεί να είναι μία προϋπόθεση».

Και πρόσθεσε: «Τα μικρά παιδιά μάς φωνάζουν πολλές φορές για την κλινική τους εικόνα. Ένα παιδί που έχει μια πολύ κακή γενική κατάσταση, το οποίο είναι νωθρό, έχει κακό χρώμα ωχρό, ή έχει ίκτερο, δεν τρώει, έχει ένα περίεργο χρώμα που είναι άρρωστο, έχει εμετούς, το βλέπουμε τρομερά ήσυχο, ένα τέτοιο παιδάκι, για οποιαδήποτε λοίμωξη όχι μόνο για την ηπατίτιδα, σημαίνει ότι πρέπει να το δει ο γιατρός.»

Πάντως, η ίδια τόνισε πως «δεν μπορούμε τι μπορεί να συνέβαινε πριν 10 μέρες, στα παιδιά μπορεί να αλλάξει η κατάσταση σε λίγες ώρες».

Κολλάει η οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά;

Όπως είπε η κ. Παρδάλη: «Ενδεχομένως να υπάρχει κάποιος λοιμογόνος παράγοντας που ήταν το trigger, καθώς τα περισσότερα περιστατικά και στο εξωτερικό υπάρχει ένας λοιμογόνος παράγοντας στο ιστορικό, σε μερικές περιπτώσεις έχει σχετιστεί με αδενοϊό και σε κάποιες περιπτώσεις και με τον κορονοϊό.»

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr