ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κοτρογιάννης στο evima: Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών έχουν σίγουρα θετικό πρόσημο

Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία
Κοτρογιάννης στο evima: Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπ. Οικονομικών έχουν σίγουρα θετικό πρόσημο

Στο evima.gr μίλησε ο πρόεδρος του 9ου Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Κοτρογιάννης σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Ο κ. Γιάννης Κοτρογιάννης δήλωσε στη Ματίνα Ρέτσα μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών έχουν σίγουρα θετικό πρόσημο και είναι προς την σωστή κατεύθυνση ώστε να δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις που βιώνουν πραγματικά μια δύσκολη περίοδο. Ειδικότερα η βελτίωση των όρων της επιστρεπτέας προκαταβολής 1,2 και 3 είναι κάτι που αναμέναμε να ανακοινωθεί και φυσικά είναι πολύ σημαντική η προϋπόθεση της διατήρησης των  θέσεων εργασίας που προβλέπονταν στον κάθε κύκλο επιστρεπτέας. Θα σταθώ επίσης σε άλλα δύο μέτρα. Στο νέο καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων υπό την μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών. Πρόκειται για την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα. Τέλος σημαντικό είναι το μέτρο της θέσπισης νέου προγράμματος επιδότησης επιχειρηματικών δανείων ”ΓΕΦΥΡΑ”. Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία αλλά και σε κείνες που εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Περιμένουμε την εφαρμογή τους πλέον ώστε να δούμε και στην πράξη ότι οι επιχειρήσεις θα ανασάνουν και θα δουν μια αχτίδα αισιοδοξίας. Σε όλα αυτά βέβαια συνεισφέρουν και οι παρατάσεις πληρωμών χρεών που όμως εδώ θα χρειαστεί πραγματικά μια γενναία ρύθμιση ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν οι επιχειρ​ήσεις» .

 

Ρυθμίσεις οι οποίες ξεδιπλώνονται σε έξι πεδία:

Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των παγίων δαπανών που έγιναν το 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά τη κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες: Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν το μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά, σε λίγη ώρα, από το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται, πάντως, για μέτρα τα οποία καθιστά εφικτά η ορθολογική οικονομική πολιτική που προηγήθηκε. Όπως και η σωστή αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων όλο το τελευταίο διάστημα. Διαμορφώνουν το δρόμο για την ασφαλή μετάβασή μας στην μετα-κορονοϊό εποχή. Και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να ακολουθεί τις επιταγές της συγκυρίας, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας. Με εμπιστοσύνη στους Έλληνες και στη δυναμική της χώρας μας».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ