ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Σίμος Κεδίκογλου στο evima.gr: «Στόχος μας να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα της Εύβοιας»

Αποκλειστική συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ στο evima.gr
Σίμος Κεδίκογλου στο evima.gr: «Στόχος μας να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα της Εύβοιας»

Ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου μίλησε στο evima. gr για όλες τις πρωτοβουλίες του σε συνεργασία με τους δήμους  για λύσεις σε βασικά θέματα που απασχολούν το Νομό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σίμος Κεδίκογλου: «Στόχος μας να δρομολογηθούν λύσεις στα προβλήματα της Εύβοιας»

Αναλυτικά η συνέντευξη στο evima. gr

Ματίνα Ρέτσα: κ. Κεδίκογλου η ενημέρωση που έχουμε για σειρά παρεμβάσεών σας αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εύβοια είναι συνεχής. Θα λέγαμε ότι βρίσκεστε  επί ποδός πολέμου. Ποια ζητήματα θεωρείτε πρωταρχικής σημασίας;

Σίμος Κεδίκογλου: Επιδίωξή μου ήταν και εξακολουθεί να είναι το να μη μείνει καμία ευκαιρία ανάπτυξης για την Εύβοια αναξιοποίητη  και  προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι παρεμβάσεις μου . Για μένα πρώτα είναι η Εύβοια. Ενδεικτικά, θα αναφερθώ στον ιερό αγώνα που δίναμε μαζί με τους πολίτες για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, όπως και στην Κάρυστο , για να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην καθημερινή «Οδύσσεια, που βιώνουν δεκάδες νεφροπαθείς και οι οικογένειές τους. Πλέον,  ανοίγουμε έναν νέο δρόμο που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Ο αγώνας δεν ξεκίνησε τώρα, ακόμα και όταν άλλοι έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε, εγώ επέμενα και έλεγα  ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις.  Ο αγώνας δικαιώνεται, αφού μπορέσαμε να ξεπεράσουμε σειρά νομικών και διαδικαστικών ζητημάτων και το  Κέντρο Υγείας Ιστιαίας θα είναι το πρώτο Κέντρο Υγείας στην Ελλάδα, που θα έχει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Ένας ακόμα σημαντικός στόχος επίσης πολλών ετών είναι η υλοποίηση ενός έργου πνοής, τουπρώτου μεγάλου έργου στην Εύβοια μετά από 30 και πλέον χρόνια, που είναι η περιφερειακή παράκαμψη της Χαλκίδας. Και εκεί  τα προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν πολλά με σημαντικότερο την ένταξη της Εύβοιας στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Να υπενθυμίσω ότι η  κυβέρνηση Σημίτη, το 2000  δεν είχε εντάξει ούτε ένα χλμ. δρόμου της Εύβοιας στα διευρωπαϊκά δίκτυα για να μπορούν να  χρηματοδοτηθούν οδικά έργα και από οδικής πλευράς εντάχθηκε στην Ε.Ε το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά, οπότε και ξεκινήσαμε τη διεκδίκηση και υλοποίηση του περιφερειακού δρόμου της Χαλκίδας. Το έργο αυτό , αξίας 186 εκ ευρώ, θα αλλάξει και τη μορφή του νησιού, αλλά θα έχει και άμεση επίδραση στην τοπική οικονομία.  Και ενώ ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση το Φεβρουάριο του 2015, δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια το απένταξε, προκειμένου να εντάξει το αμαρτωλό έργο Πάτρα-Πύργος για να το δώσει στον εκλεκτό τους εργολάβο κ. Καλογρίτσα. Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν μετά από τρία χρόνια να κηρυχθεί έκπτωτος και να μη γίνει ούτε αυτό το έργο. Μάλιστα, ο τότε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπίρτζης είχε ομολογήσει την αδικία που είχε γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος της Εύβοιας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που είχα καταθέσει στη Βουλή.

Με το που έγινε η ΝΔ κυβέρνηση με τη στήριξη και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος διέσχισε όλο το οδικό δίκτυο  του Νομού διαπιστώνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν, δρομολογήσαμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις Υπηρεσίες της Ε.Ε και σύμφωνα με τη συνεχήενημέρωση που έχω και τις διαβεβαιώσεις από τον  αρμόδιο Υπουργό εντός του έτους το έργο θα προκηρυχθεί. Βλέπετε, ότι είμαστε επιτέλουςπολύ κοντά στην επίτευξη σημαντικών στόχων.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως είναι το πρόβλημα των αμφισβητήσεων του δικαιώματος ιδιοκτησίας στην περιοχή της Νότιας Καρυστίας . Πολλά χρόνια ασχολούμαι και εγώ προσωπικά για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην επίλυσή του,  κάτι που παραλίγο να συμβεί  με τη διάταξη που είχαμε επί κυβέρνησης Σαμαρά συνυπογράψει με τον κ. Γεωργιάδη. Ωστόσο, και αυτές οι προσπάθειές μας δεν ευοδώθηκαν εξαιτίας του ότι  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επί τεσσεράμισι χρόνια δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα αυτό.

Πρόκειται για ένα ζήτημα ισονομίας όλων των Ελλήνων πολιτών κάτι που επισημάναμε με τον Δήμαρχο Καρύστου κ. Λευτέρη Ραβιόλο στον Υφυπουργό Προστασίας του Περιβάλλοντος, τον οποίο επισκεφθήκαμε. Η επίλυση του προβλήματος ήταν χρέος της Πολιτείας απέναντι στους κατοίκους, καθώς  ανάλογα προβλήματα στην Κρήτη, τη Μάνη και τις Κυκλάδες εδώ και χρόνια έχουν επιλυθεί.  Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός, ότι υιοθετήθηκε πλήρως το αίτημά μας για την πρόταση διάταξης που υποβάλλαμε μαζί με εμπεριστατωμένη αιτιολογική έκθεση και τη  σχετική μελέτη, που έχει εκπονήσει ο Δήμος Καρύστου για το ιδιοκτησιακό ζήτημα.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές είμαστε σε επαφή και επικοινωνία για να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση έργων μέσω της αξιοποίησης των κατάλληλων αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Ματίνα Ρέτσα: Αναφερθήκατε στην συνεργασία που έχετε με τις Δημοτικές Αρχές και τις κοινές σας ενέργειες που στοχεύουν στο να δρομολογηθούν σημαντικά έργα. Σε αυτό το πλαίσιο διεκδικείτε να γίνει η Εύβοια πρότυπο ηλεκτροκίνησης με την ένταξη των Δήμων στο Πρόγραμμα για τους Σταθμούς Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Αυτοκινήτων;

Σίμος Κεδίκογλου: Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής αντίληψης της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο όραμά μου είναι η Εύβοια να γίνει πρότυπο ηλεκτροκίνησης με την ένταξη των Δήμων στο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου Σταθμών Φόρτισης, οι οποίοι θα πρέπει να χωροθετήσουντα σημεία στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν. Στόχος είναι να γνωρίζουν οι επισκέπτες, ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν στο περιφερειακό οδικό δίκτυο, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση του ηλεκτροκίνητου τουρισμού, ενώ θα είναι ταυτόχρονα δέλεαρ για τους ξένους τουρίστες, που θα προτιμήσουν τις περιοχές εκείνες, που δείχνουν σεβασμό στο περιβάλλον. Τα οικονομικά οφέλη θα είναι πολλαπλά για την τοπική οικονομία, καθώς η στροφή σε αυτόν τον νέο πράσινο τρόπο ζωής θα προσελκύσει, επίσης, σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης.

Ένας ακόμα στόχος είναι να αξιοποιηθούν και τα χρηματοδοτικά προγράμματα οδοφωτισμού,προκειμένου να γίνουν επεμβάσεις βελτίωσης και αναβάθμισης του δικτύου οδοφωτισμού στο περιφερειακό οδικό δίκτυο σε δύσκολα σημεία για να είναι ασφαλέστερη και πιο άνετη η μετακίνηση. Τα έργα οδοφωτισμού θα συμβάλλουν στις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ματίνα Ρέτσα: Σε ό, τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 θεωρείτε σωστούς τους χειρισμούς της κυβέρνησης ;

Σίμος Κεδίκογλου: Όπως έχω πει πολλές φορές πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο αγώνα, ένα διμέτωπο αγώνα με δύο αντίρροπους στόχους, δύο στόχους που έχουν διαφορετικές προτεραιότητες: Την προστασία της δημόσιας υγείας, τη διάσωση και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Η αναζήτηση της χρυσής τομής είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, όμως, η κυβέρνηση τα καταφέρνει, κάνοντας τη διαφορά με τις επιλογές και τους χειρισμούς της.Έχουμε καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, για την προστασία των ευπαθών και ευάλωτων, για να μείνει «ζωντανή» η οικονομία. Με συγκεκριμένα μέτρα στηρίξαμε τις επιχειρήσεις: με μείωση εσόδων, τους εργαζόμενους των πληττόμενων κλάδων. Σίγουρα, η ελληνική οικονομία βιώνει τις  σοβαρές συνέπειες  μίας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την  ανάγκη αναδιάταξης της εθνικής  οικονομίας.  Φυσικά, πιστεύω ότι αυτή η κρίση μπορεί και πρέπει να γίνει ευκαιρία επανασχεδιασμού του μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας. Σε αυτή την κατεύθυνση καταβάλλουμε προσπάθειες για να στηριχθούν οι κλάδοι της οικονομίας που έχουν πληγεί, όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, αλλά και του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης  που αποτελούν βασικούς μοχλούς ανάπτυξης κυρίως για τις τοπικές οικονομίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει  τον καλύτερο «οδικό χάρτη» για να κερδίσουμε τον πόλεμο και   να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί πιο δυνατοί.Είναι ευχής έργων που σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στο «τιμόνι» της χώρας βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει το σχέδιο, έχει τις γνώσεις, έχει την αποφασιστικότητα, που απαιτείται, για να μπορέσει να οδηγήσει την πατρίδα μας μέσα από αυτές τις δύσκολες ατραπούς σε ένα καλύτερο αύριο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ