ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ασπρονήσι: Το νησάκι – καρδιά ανοιχτά της Ερέτριας

Το νησάκι που είναι προσβάσιμο μόνο με σκάφος
Ασπρονήσι: Το νησάκι – καρδιά ανοιχτά της Ερέτριας

Η Εύβοια ήταν ανέκαθεν ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων για τις αποδράσεις τους. Στις πιο γνωστές από τις περιοχές της Εύβοιας που πάντα προσέλκυαν παραθεριστές είναι και η Ερέτρια.

Η Ερέτρια η οποία υπήρξε ισχυρή πόλη-κράτος κατά την Αρχαϊκή Εποχή της αρχαίας Ελλάδας (6ος αιώνας π.Χ., πριν τα Κλασικά χρόνια) και επιζεί στις μέρες μας ως παραλιακή κωμόπολη που πρωταγωνιστεί στο τοπίο της κεντρικής Εύβοιας, όντας σε απόσταση μόλις 21 χιλιομέτρων από τη Χαλκίδα, απέναντι από τις βόρειες ακτές της Αττικής.

Με το λιμάνι της να «βλέπει» λοιπόν στα γαλανά νερά του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, η Ερέτρια, όπως αναφέρει το travel.gr, γνώρισε σημαντική τουριστική ανάπτυξη κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Συνεχίζει ωστόσο να διατηρεί και ορισμένα αξιοθέατα που δεν είναι γνωστά στους πολλούς, παρά μόνο σε εκείνους που την εξερεύνησαν επιμελώς. Ένα από αυτά είναι και το μικροσκοπικό μα ειδυλλιακό Ασπρονήσι, το οποίο ξεχωρίζει στα ανοιχτά της κωμόπολης χάρη στο ιδιαίτερο σχήμα του, που σε αρκετούς θυμίζει καρδιά.

Το νησάκι-καρδιά στο Νότιο Ευβοϊκό

Από τα νησάκια της Ερέτριας (σχετικά) πιο γνωστό σε όσους την επισκέπτονται συχνά είναι το Πεζονήσι –το πάλαι ποτέ «Νησί των Ονείρων». Σε αυτό, βέβαια, παίζει ρόλο και η άμεση ορατότητά τουστην περιοχή του λιμανιού της κωμόπολης, αλλά και η δυνατότητα να φτάσει κανείς ως εκεί με τα πόδια, χάρη στη στενή λωρίδα γης που το ενώνει με την αντικρινή ακτή.

Ξανοιγόμενοι ωστόσο από το λιμάνι της Ερέτριας προς τον Νότιο Ευβοϊκό, θα δείτε 3 ακόμα μικρά νησάκια, ανατολικά από το Πεζονήσι. Το Ασπρονήσι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος, αλλά και το πιο απομακρυσμένο από την ακτή –αν και οι αποστάσεις, εν προκειμένω, παραμένουν μικρές.

Το καρδιόσχημο νησάκι περιβάλλεται από διαυγή νερά σε αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου, τα οποία σε ορισμένα σημεία είναι και σχετικώς ρηχά. Ο βυθός, από την άλλη, διαμορφώνεται βραχώδης, κάτι που κάνει την περιοχή γύρω από το Ασπρονήσι κατάλληλη τόσο για ψάρεμα, όσο και για τους λάτρεις των καταδύσεων. Οι τελευταίοι θα δουν ένα πλούσιο θέαμα εδώ, οπότε συστήνεται οπωσδήποτε μια επίσκεψη με μάσκα και αναπνευστήρα.

Κάτι ακόμα που ξεχωρίζει το Ασπρονήσι από άλλα ακατοίκητα νησάκια του μεγέθους του είναι ότι δεν πρόκειται για κάποιον ξερό, βραχώδη τόπο. Παρά τη μικρή του έκταση, δηλαδή, διαθέτει κάποια δέντρα, οπότε κατεβαίνοντας στην ακτή του δίνεται η ευκαιρία να κάνετε και μια βόλτα τριγύρω. Άλλωστε θα το περπατήσετε ολόκληρο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Πώς μεταβαίνετε στο Ασπρονήσι

Στο Ασπρονήσι μπορείτε να φτάσετε μόνο μέσω θαλάσσης,  με σκάφος, είτε δικό σας, είτε ενοικιαζόμενο. Θα ξεκινήσετε από το λιμάνι της Ερέτριας (96 χιλιόμετρα από την Αθήνα, γύρω στη 1 ώρα και 15 λεπτά οδικώς) ξανοιγόμενοι προς τα νοτιοανατολικά –θα το συναντήσετε σε απόσταση μερικών λεπτών, αφού προσπεράσετε το νησί της Αγίας Τριάδας.

Η διαδρομή θεωρείται εύκολη και είναι αρκετά προσβάσιμη λόγω γεωγραφίας και σε όσους ξεκινούν από τα βόρεια παράλια της Αττικής (Ωρωπός). Εναλλακτικά, εάν δεν έχετε σκάφος, υπάρχει δυνατότητα να αναζητήσετε τις εκδρομές που προσφέρονται από ορισμένες σχολές κατάδυσης στην ευρύτερη περιοχή, συνήθως με την ευκαιρία της θερινής σεζόν. Προσφέρουν οι ίδιοι μάσκα και αναπνευστήρα (όπως και κρύο νερό, σνακ), με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει μπάνιο και ηλιοθεραπεία στην απόμερη ακτή, όπως και κατάδυση στον βυθό γύρω από το νησάκι.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ