Εύβοια: Απόδραση στην πόλη των «τρελών νερών»- Τι πρέπει να δείτε οπωσδήποτε στη Χαλκίδα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εύβοια: Απόδραση στην πόλη των «τρελών νερών»- Τι πρέπει να δείτε οπωσδήποτε στη Χαλκίδα

Χτισμένη στις πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, απέχει μόλις 78 χιλιόμετρα από την Αθήνα και είναι η βασική πύλη εισόδου στο νησί της Εύβοιας.

Με το ένα πόδι στην Εύβοια και το άλλο στη Στερεά Ελλάδα, η Χαλκίδα, η πόλη των 90.000 κατοίκων με τα «τρελά νερά» έχει πολύ περισσότερους θησαυρούς από αυτούς που της αποδίδονται.

Συχνά, οι χάρες της ξεχνιούνται λόγω αυτού που θεωρείται ότι είναι το πιο σημαντικό προσόν της – η εγγύτητα.

Χτισμένη στις πλευρές του πορθμού του Ευρίπου, απέχει μόλις 78 χιλιόμετρα από την Αθήνα και είναι η βασική πύλη εισόδου στο νησί της Εύβοιας.

Μονοήμερη στη Χαλκίδα με τα «τρελά νερά»

Το πιο γνωστό της χαρακτηριστικό είναι τα «τρελά νερά» της ή αλλιώς το «φαινόμενο του Ευρίπου».

Το παλιρροϊκό φαινόμενο που συμβαίνει στον πορθμό, κάνει τα νερά να κινούνται για έξι ώρες από το βόρειο προς το νότιο Ευβοϊκό κόλπο.

Μεσολαβούν 8 λεπτά με στάσιμα νερά και στη συνέχεια, άλλες έξι ώρες προς την αντίθετη πλευρά.

Αν πάτε μονοήμερη στη Χαλκίδα, θα δείτε αυτή την εικόνα…

Την πιο καθαρή οπτική του φαινομένου θα την πάρετε από την παλιά κινητή γέφυρα του Ευρίπου.

Η συγκεκριμένη ήταν το μοναδικό πέρασμα στην Εύβοια μέχρι το 1992.

Το εν λόγω σημείο δεν είναι τυχαίο μιας και η πρώτη γέφυρα για σύνδεση της Στερεάς με την Εύβοια κατασκευάστηκε εδώ το 540 μ.Χ. από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

Η όμορφη παλιά γέφυρα χρησιμοποιείται σήμερα από τους Χαλκιδέους για τις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη.

Σημειώστε πως από εδώ αρχίζει και ο παραλιακός πεζόδρομος της Χαλκίδας με τα δεκάδες καφέ, τα εστιατόρια, τα μαπρκαι φυσικά τα ξακουστά ουζερί της πόλης. Το βλέμμα θα σας τραβήξει και η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και μπροστά της εκτείνεται μια χορταστική πλατεία στα οποία μπορείτε να κάνετε μια μικρή στάση για να αφουγκραστείτε τον παλμό της Χαλκίδας.

Σιδηροδροµικός Σταθµός

1. Μόλις λίγα μέτρα μετά την παλιά γέφυρα βρίσκεται ο Σιδηροδροµικός Σταθµός με το πολύ όμορφο και vintage κτίριο του 1905.

Μάλιστα, στο κτίριο συναντιούνται τρία διαφορετικά στυλ: το ισόγειο είναι πετρόχτιστο, ο όροφος νεοκλασικός και στο τέλος, κεραµοσκεπή με ρολόι στη μέση. Το ότι βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα τον κάνει ακόμα πιο «προνομιούχο».

Το τζαµί του Εµίρ Ζαδέ

2. Το επιβλητικό Τζαµί του Εµίρ Ζαδέ βρίσκεται στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών.

Ανεγέρθηκε στους πρώτους χρόνους της Οθωµανικής περιόδου, τον 15ο αιώνα ως τόπος προσευχής και συγκέντρωσης των Τούρκων. Το 1937 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο με τη σημερινή του κατάσταση να είναι πολύ καλή.

Στην είσοδο του, υπάρχει στα αραβικά η επιγραφή: «Είσελθε εδώ εν ειρήνη και θα είσαι αθάνατος εις το όνοµα του Παντελεήµονος θεού».

Το ρωµαϊκό υδραγωγείο στη Χαλκίδα, γνωστό ως Καµάρες

3. Διάσημο είναι και το ρωµαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καµάρες, στη βόρεια έξοδο της Χαλκίδας, στην περιφερειακή οδό.

Το έργο κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους, αρχικά με στόχο την ύδρευση της πόλης.

Σήμερα, σώζονται 12 καµάρες µε αψίδες και 3 κολώνες χωρίς αψίδες. Το βράδυ όταν και οι καμάρες φωταγωγούνται το σκηνικό γίνεται άκρως ατμοσφαιρικό.

Το Κόκκινο Σπίτι στη Χαλκίδα

4. Το Κόκκινο Σπίτι θα το συναντήσετε στη βόρεια πλευρά της παραλίας στο Κρηπίδωμα.

Πολλοί θεωρούν πως αυτό είναι το σήμα κατατεθέν της Χαλκίδας. Χίστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Φλέγγα το 1884 και είναι σχεδόν προσαρμοσμένο πάνω σε βράχο. Κατά την περίοδο της Κατοχής στέγασε την γερμανική διοίκηση.

Αν βρεθείτε στη Χαλκίδα για μία μονοήμερη, αξίζει να βγάλετε μερικές φωτογραφίες.

Το σπίτι με τα αγάλματα στη Χαλκίδα

5. Το σπίτι με τα αγάλματα, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι βρίσκεται απέναντι από το Κόκκινο Σπίτι. Χτίστηκε το 1891 και έχει πάρει την ονοµασία του από τα αγάλματα που κοσµούν την οροφή του- 2 ανδρικά και 2 γυναικεία.

Και διαθέτει και άλλα: εντυπωσιακή μαρμάρινη σκάλα αλλά και μια βρύση στον περίβολό του φτιαγµένη από κοµµάτια επιτύµβιων οθωµανικών στηλών. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια πως το σπίτι με τα αγάλματα ήταν το πατρικό του συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα.

Το 1990 αναπαλαιώθηκε πλήρως και σήµερα έχει παραχωρηθεί από το Δήµο, στο Λύκειο Ελληνίδων και στην Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών.

Οθωμανικό κάστρο

6. Τελευταία αλλά άκρως σημαντική, η βόλτα στο Οθωµανικό κάστρο από τον 17ο αιώνα. Βρίσκεται στην ηπειρωτική πλευρά της πόλης στη συνοικία της Κανήθου (ή όπως τη λένε οι ντόπιοι: Καράµπαµπας) στο λόφο Φούρκα.

Πρόκειται για ένα άκρως «στρατηγικό» κάστρο μιας και από εδώ μπορούσε να ελεγχθεί ο πορθµός του Ευρίπου αλλά και όλη η Χαλκίδα. Στόχος- να προστατευθεί η πόλη από τους Βενετούς.

Αντί επιλόγου… Πριν ολοκληρώσετε την μονοήμερη και αποχαιρετήσετε τη Χαλκίδα, κάντε μια στάση για ένα –ή και παραπάνω- σουβλάκια στον «Ελευθερίου» το οποίο είναι ταυτόχρονα και κρεοπωλείο και ψητοπωλείο.

Οι ντόπιοι λένε πως το κοντοσούβλι είναι «ποίημα» και έχουν δίκιο. Εγγύηση και το τυλιχτό για να πάρετε δυνάμεις πριν περάσετε ξανά την γέφυρα για να επιστρέψετε στην πρωτεύουσα.

Exploring Greece

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr