Εύβοια: «SOS» από τουρισμό και εστίαση – Η έλλειψη εργαζόμενων βάζει σε κίνδυνο τη σεζόν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύβοια: «SOS» από τουρισμό και εστίαση – Η έλλειψη εργαζόμενων βάζει σε κίνδυνο τη σεζόν

Όπως δήλωσαν επιχειρηματίες της περιοχής τόσο στη νότια όσο και στην βόρεια Εύβοια το πρόβλημα με το προσωπικό αρχίζει και μεγαλώνει όλο και περισσότερο κάθε χρόνο.

Με την καλοκαιρινή σεζόν να έχει κάνει πρεμιέρα ήδη εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα στην Εύβοια, το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στον κλάδο της εστίασης αλλά και τον ξενοδοχείων έχει γίνει ιδιαιτέρως αντιληπτό φέτος στο νησί, ήδη από το προηγούμενο διάστημα όταν και ιδιοκτήτες σχετικών επιχειρήσεων προχώρησαν στο “‘άνοιγμα” αντίστοιχων θέσεων εργασίας αναζητώντας υπαλλήλους για φέτος το καλοκαίρι.

Όπως δήλωσαν επιχειρηματίες της περιοχής τόσο στη νότια όσο και στην βόρεια Εύβοια το πρόβλημα με το προσωπικό αρχίζει και μεγαλώνει όλο και περισσότερο κάθε χρόνο.

«Δεν βρίσκουμε άτομα από την περιοχή για να καλύψουμε τα κενά στα μαγαζιά μας αλλά και στα ξενοδοχεία. Το κόστος για φέρουμε άτομα από άλλη περιοχή είναι πολύ μεγάλο δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό διότι η σεζόν είναι παρά πολύ μικρή και τα έξοδα είναι τεράστια για κάθε επιχείρηση» είπαν χαρακτηριστικά στο evima.gr.

Συγκριτικά με το αυξημένο κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών, η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ο παράγοντας που φοβίζει περισσότερο τους επιχειρηματίες της εστίασης.

Από το σέρβις και τον μπουφέ μέχρι την κουζίνα και την καθαριότητα, αρκετές αλυσίδες του κλάδου της εστίασης αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό.

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας καταγράφει ποσοστό της τάξης του 29,7% στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με ποσοστό 29,3% και τρίτη η Ιταλία με ποσοστό 22,4%. Στον αντίποδα, το χαμηλότερο ποσοστό σημειώνει η Γερμανία με 5,7%, ακολουθεί η Τσεχία  με 7,2% και η Ισλανδία με 8,7%.

Αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας κατά φύλο, στην Ελλάδα σημειώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό με 15,8%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 14,5% και η Ιταλία με 9,4%. Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφει η Αυστρία με 2,7%, μετά έρχεται οι Βουλγαρία, Δανία και Τσεχία με 2,8%.

Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι βλέπουν τη δουλειά στην εστίαση ως μία μεταβατική περίοδο, εξηγώντας τους λόγους που δεν βρίσκουν προσωπικό. Συμπληρώνουν δε ότι την περίοδο της πανδημίας όταν και η εστίαση έμεινε κλειστή για πολλούς μήνες, πολλοί εργαζόμενοι άλλαξαν επάγγελμα και δεν επέστρεψαν στη συνέχεια στον κλάδο.

Από την πλευρά των εργαζομένων επισημαίνεται ότι τα χειρότερα είναι μπροστά, καθώς όσοι παραμένουν στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας εξαναγκάζονται να δουλεύουν ακόμη περισσότερες ώρες λόγω των ελλείψεων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr