Ανησυχία από την έξαρση στρεπτόκοκκου – Πού οφείλεται, πώς μεταδίδεται
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία από την έξαρση στρεπτόκοκκου – Πού οφείλεται, πώς μεταδίδεται

Εννέα παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε διάστημα τριών μηνών στη Βρετανία από στρεπτόκοκκο με την ιατρική κοινότητα να συστήνει μεγάλη προσοχή
Σε εγρήγορση βρίσκεται η ιατρική κοινότητα στη Βρετανία με την μεγάλη έξαρση που έχει πάρει φέτος ο στρεπτόκοκκος Α με εννέα παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών να έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα.
Τελευταίο θύμα του στρεπτόκοκκου ένα κοριτσάκι 5 ετών στο Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο στρεπτόκοκκος Α είναι μία λοίμωξη με ήπιες επιπλοκές στον άνθρωπο που αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβίωση που χορηγείται για 24 ώρες.

Σύμφωνα με γιατρούς η έγκυρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική για την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς.

Σε ότι αφορά τη μετάδοση αυτή γίνεται μέσω σταγονίδιων βήχα ή φτερνίσματος ατόμου που νοσεί.

Σε κάποιες περιπτώσεις, συνήθως λιγοστές, προκαλεί σοβαρή ασθένεια καθώς το βακτήριο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α’ είναι η οστρακιά, η οποία έχει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μεταξύ αυτών, μέσα σε 12 με 48 ώρες εμφανίζεται ένα εξάνθημα, που ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Επίσης εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στη γλώσσα η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισμένο και γι’ αυτό αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν καταγραφεί 901 κρούσματα οστρακιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός που είναι ήδη δέκα φορές υψηλότερος από την ίδια περίοδο του 2021.

Γι’ αυτό και οι υγειονομικές αρχές κάνουν λόγο για έξαρση του ιού και έτσι έχουν σημάνει συναγερμό καλώντας γονείς και δασκάλους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να παρακολουθούν τα παιδιά για συμπτώματα όπως: δυσκολία ή ακόμη και παύσεις στην αναπνοή· πονόλαιμος και υψηλός πυρετός· εξανθήματα στη κοιλιά, τη γλώσσα ή τα χείλη· απότομη και αδικαιολόγητη απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την έξαρση του στρεπτόκοκκου κυρίως στις επιπτώσεις της καραντίνας που προκάλεσε η πανδημία. Όπως επισημαίνουν, από την μια έχει αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιων ευαίσθητων οργανισμών και από την άλλη έχει βοηθήσει στην εξάπλωση κοινών ιών, όπως αυτού της γρίπης.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr