ΥΓΕΙΑ

Ανησυχία για την «αόρατη» παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον: Κερδίζει γρήγορα έδαφος

Προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες ο εντοπισμός μιας νέας παραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού
Ανησυχία για την «αόρατη» παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον: Κερδίζει γρήγορα έδαφος

Προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες ο εντοπισμός μιας νέας παραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού

Κύκλο ανησυχίας στις τάξεις των επιστημόνων φαίνεται ότι δημιουργεί η επέκταση που καταγράφεται σε μια νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον η οποία έχει ονομαστεί Όμικρον-2.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη Νορβηγία η νέα αυτή μετάλλαξη της μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική ενώ υπάρχουν υποψίες ότι ενδεχομένως να είναι η αιτία για την έξαρση κρουσμάτων που καταγράφηκε το τελευταίο διάστημα σε Δανία και Γαλλία.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία από τη Νορβηγία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον-2 (σ.σ η επιστημονική της ονομασία είναι ΒΑ.2) στις 4 Ιανουαρίο είχε ανιχνευθεί σε 7 κρούσματα, στις 19 Ιανουαρίου ο αντίστοιχος αριθμός είχε εκτοξευθεί σε 611.

Οι Νορβηγοί επιστήμονες αν και παραδέχονται ότι η πρόσφατη αυτή απειλή δεν έχει ακόμα αποκωδικοποιηθεί, εντούτοις φαίνεται να ευθύνεται για την αύξηση κρουσμάτων σε Δανία και Σουηδία. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Insitut de Sante Globale του πανεπιστημίου της Γενεύης η μετάλλαξη Όμικρον-2 «μπορεί να είναι η πηγή και της πολύ πρόσφατης αύξησης των μολύνσεων που παρατηρούνται στη Γαλλία».

Όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ κρούσματα της παραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον έχουν καταγραφεί και στο Βέλγιο, τον Καναδά, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, την Αυστραλία και το Ισραήλ.

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αρχικά σημείωσε ότι «από την αρχή, από τις αρχές Δεκεμβρίου, μπορείτε να το ψάξετε κιόλας, υπάρχει και δημοσίευμα του Guardian, έχει αναφερθεί ότι η «Όμικρον» έχει δυο κλάδους».

Εξηγώντας τι γνωρίζουμε για τον δεύτερο αυτό κλάδο ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «ο ένας από τους δυο κλάδους, τον ονομάσαμε και stealth, «κρυφό κλάδο», επειδή έχει μια μετάλλαξη στην θέση 67 που τον κάνει μη ανιχνεύσιμο από την κλασική μέθοδο που χρησιμοποιούμε για την ανίχνευσή του. Φαίνεται, λοιπόν, ότι μάλλον στην Νορβηγία αυτός ο κλάδος έχει επεκταθεί. Ίσως και σε κάποιες άλλες χώρες».

«Το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι είναι πιο μεταδοτικό είναι ακόμα νωρίς να το πούμε γιατί δεν το έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Και μπορεί τυχαία ο ένας κλάδος να επεκταθεί στην μια χώρα και τυχαία σε κάποια άλλη χώρα να δημιουργήσει μια επέκταση» πρόσθεσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν έχουμε αναφορές αυτής της υποπαραλλαγής προς το παρόν στην Ελλάδα και δεν φαίνεται ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του ενός κλάδου και του άλλου όσον αφορά, ας πούμε, την νοσηρότητα ή την μεταδοτικότητα. Ακόμα είναι νωρίς. Αλλά το ξέρουμε από τις αρχές Δεκεμβρίου» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης για τη νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ