Ανησυχητική έρευνα για την σοκολάτα: Ποιος τύπος της βρέθηκε με συστατικά επικίνδυνα για την υγεία
ΥΓΕΙΑ

Ανησυχητική έρευνα για την σοκολάτα: Ποιος τύπος της βρέθηκε με συστατικά επικίνδυνα για την υγεία

«Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψη».

Με την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, να εκτοξεύει παραδοσιακά τις πωλήσεις σοκολάτας και καθώς ερωτευμένοι και μη επιδίδονται συχνά μετά μανίας στην κατανάλωση της, προβληματισμό προκαλούν τα ευρήματα νέας έρευνας ειδικά για την μαύρη εκδοχή της, η οποία και προτιμάται κατά κόρον ειδικότερα καθώς θεωρείται υγεινότερη επιλογή.

Συγκεκριμένα, μπορείο η μαύρη σοκολάτα να είναι γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που πιστεύεται ότι είναι μια πιο υγιεινή επιλογή σε σύγκριση με άλλους τύπους σοκολάτας., ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Consumer Reports, υπάρχουν μπάρες μαύρης σοκολάτας που περιέχουν υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων όπως κάδμιο και μόλυβδο, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Από τις 28 πλάκες μαύρης σοκολάτας που μελέτησαν οι ερευνητές, βρήκαν αυτά τα δύο βαρέα μέταλλα σε όλες.

Η ποσότητα καδμίου που θεωρείται ασφαλής από τους ειδικούς υγείας είναι 4,1 ug/ημέρα και για τον μόλυβδο είναι 0,5 ug/ημέρα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι για 23 από τις μπάρες μαύρης σοκολάτας, η δοσολογία ξεπέρασε αυτές τις ημερήσιες ποσότητες.

Πέντε από αυτές μάλιστα περιείχαν υψηλότερα επίπεδα και για τα δύο βαρέα μέταλλα.

Λόγω του γεγονότος ότι το κάδμιο και ο μόλυβδος μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα, η έκθεση σε αυτά τα βαρέα μέταλλα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά.

«Το κάδμιο μπορεί να βλάψει το ήπαρ και τα νεφρά», λέει η Δρ. Dana Ellis Hunnes, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επίκουρη καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας Fielding του ίδιου Πανεπιστημίου.

«Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψη».

Αν και υπάρχουν κίνδυνοι με ορισμένους τύπους μαύρης σοκολάτας, δεν χρειάζεται να την αποφεύγετε εντελώς, εκτιμά ο Tunde Akinleye, ερευνητής για την ασφάλεια τροφίμων στον οργανισμό Consumer Reports και επικεφαλής της μελέτης.

Όπως εξηγεί αν και η πλειονότητα των εμπορικών προϊόντων σοκολάτας που εξετάστηκαν, είχαν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα μολύβδου ή/και καδμίου, είναι εφικτό για τις εταιρείες να παράγουν προϊόντα με χαμηλότερες ποσότητες βαρέων μετάλλων, αλλά και για τους καταναλωτές να βρουν ασφαλέστερα προϊόντα που να τους αρέσουν.

«Αν κάποιος δεν τρώει πολλές σοκολάτες, η κατανάλωση λίγης μαύρης σοκολάτας, ειδικά αν περιορίζεται σε μερίδα 30 γραμμαρίων, δεν προκαλεί πρόβλημα», δήλωσε η Hunnes.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr