ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Φόβοι για ραγδαία εξάπλωση το καλοκαίρι – Η μετάδοση και τα συμπτώματα

Κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Τι προβληματίζει τους ειδικούς.
Ευλογιά των πιθήκων: Φόβοι για ραγδαία εξάπλωση το καλοκαίρι – Η μετάδοση και τα συμπτώματα

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η ευλογιά των πιθήκων, με τη νέα απειλή να προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως, καθώς η εξάπλωσή της είναι επικίνδυνο να αυξηθεί το καλοκαίρι.

Την ώρα που ο κόσμος ήταν αισιόδοξος πως έχει τελειώσει με τα χειρότερα του κορονοϊού, ένα ξέσπασμα άλλου ιού έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες. Ωστόσο, οι γιατροί υπογραμμίζουν πως σε αυτή την περίπτωση, η ασθένεια δεν θα λάβει τα χαρακτηριστικά πανδημίας.

Περισσότερα από 100 κρούσματα αναφέρθηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα. Περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί έως τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς, είναι η ασυνήθιστη εξάπλωση της νόσου. Η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί συνήθως στην Αφρική, με περιστασιακά μεμονωμένα κρούσματα που συνδέονται με ταξίδια στο εξωτερικό. Ωστόσο, σύμφωνα με την υπηρεσία ελέγχου ασθενειών της ΕΕ, τα πρόσφατα κρούσματα στην Ευρώπη φαίνεται να έχουν εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο, για πρώτη φορά, χωρίς καμία άμεση σύνδεση με την Αφρική.

«Βόμβα» για σεξουαλική μετάδοση τη ευλογιάς των πιθήκων

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε σήμερα (20/5) πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

«Καθώς μπαίνουμε στη θερινή περίοδο στην ευρωπαϊκή περιοχή, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που ανιχνεύονται αυτήν τη στιγμή είναι μεταξύ εκείνων που εμπλέκονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς, τόνισε ο Κλούγκε.

O FDA ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε το «πράσινο φως» για ένα φάρμακο που πιστεύεται ότι θα συμβάλει στη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, την ώρα που τα κρούσματα του σπάνιου ιού έχουν πλέον εντοπιστεί σε 11 χώρες.

Η SIGA Technologies, με έδρα τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (20/5) ότι έλαβε το ρυθμιστικό «πράσινο φως» για ένα φάρμακο της ευλογιάς που ήταν ήδη διαθέσιμο και λαμβάνεται από το στόμα.

Η εταιρεία σημειώνει ότι στην Ευρώπη, το φάρμακο έχει εγκριθεί επίσημα ως θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς πολλά φάρμακα για την ευλογιά είναι παρόμοιαα λόγω της ομοιότητας των ιών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ