Εύβοια: Η επιστολή στον Χρυσοχοΐδη για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας στην Ιστιαία
ΥΓΕΙΑ

Εύβοια: Η επιστολή στον Χρυσοχοΐδη για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας στην Ιστιαία

SOS για τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας στην Εύβοια
Επιστολή στον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απέστειλε η αρμόδια συντονιστική επιστροπή στην Εύβοια, με αφορμή τα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας.
Ζητά συνάντηση.
Αναλυτικά η επιστολή
“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Επειτα από μαζική σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Ιστιαία στις 20-11-2023 για το θέμα της υγείας που μας αφορά όλους, συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους φορέων και κατοίκους για το συντονισμό της προσπάθειάς μας. Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων για το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας σας γνωρίζουμε ότι εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής γινόμαστε μάρτυρες μιας συνεχόμενης υποβάθμισης του Κέντρου Υγείας.
Το Κέντρο Υγείας είναι η μοναδική δομή δημόσιας υγείας στην περιοχή. Εξυπηρετεί τους 25.000 κατοίκους του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού, οι οποίοι την τουριστική περίοδο πολλαπλασιάζονται. Τα κοντινότερα νοσοκομεία, της Χαλκίδας και της Λαμίας, απέχουν 2-2,5 ώρες. Για να φτάσει κάποιος σε αυτά, θα πρέπει είτε να διασχίσει το άθλιο οδικό δίκτυο της Εύβοιας, αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες είτε να πετύχει κάποιο από τα δρομολόγια του φεριμποτ που είναι αραιά και σταματούν το απόγευμα. Το ιατρικό προσωπικό απαρτίζεται από 3 μόνιμους γενικούς γιατρούς, έναν καρδιολόγο, έναν χειρουργό, έναν μικροβιολόγο, έναν ακτινολόγο και έναν ΩΡΛ. Δηλαδή σε ολόκληρο το δήμο μας, στη μοναδική δομή δημόσιας υγείας δεν έχουμε παιδίατρο, δεν έχουμε ορθοπεδικό, δεν έχουμε παθολόγο, οφθαλμίατρο και μια σειρά άλλες ειδικότητες απαραίτητες. Χρόνια τώρα ακούμε υποσχέσεις και εξαγγελίες για τη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού.
Πρέπει να έχει εγκαινιαστεί από κυβερνητικούς βουλευτές τουλάχιστον 3 φορές. Όμως δεν υπάρχει νεφρολόγος και νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικευμένο στην αιμοκάθαρση, ούτε καν ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός για την αιμοκάθαρση.
Ο σταθμός του ΕΚΑΒ στην περιοχή, δεν μπορεί να καλύψει τα περιστατικά. Υπάρχει μόνο μια βάρδια ασθενοφόρου, τα ασθενοφόρα είναι λίγα, με μηχανικά προβλήματα και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό. Είναι πολλά τα περιστατικά που κλήθηκε το ΕΚΑΒ να επέμβει και ήταν ήδη σε διακομιδή το μοναδικό ασθενοφόρο, που άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ιδία μέσα στο ΚΥ, με ιδία μέσα στην Χαλκίδα, άνθρωποι που ξεψύχησαν πάνω σε καρότσες αγροτικών, που δεν κατάφεραν να φτάσουν στο κέντρο υγείας εδώ στο δήμο μας, αλλά και στον διπλανό δήμο στο Μαντούδι.
Βασικός εξοπλισμός και μέρος των αναλωσίμων καλύπτεται από δωρεές πολιτών ή από το ιατρικό προσωπικό την ίδια στιγμή που αυτά πρέπει να καλύπτονται από το κράτος. Το ΚΥ υποχρηματοδοτείται. Η επιχορήγηση του για επισκευές και λειτουργικές ανάγκες είναι μόλις 2.000 ευρώ το χρόνο. Έχει τραγικά προβλήματα στις υποδομές του, όταν βρέχει στάζουν νερά μέσα στο κτίριο, οι διάδρομοι γεμίζουν με κουβάδες για να μην πλημμυρίσουν οι εγκαταστάσεις.
Το προσωπικό έχει ενημερώσει για όλα αυτά τα προβλήματα την 5η Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκει το Κέντρο Υγείας, αλλά δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο να αλλάξει η κατάσταση. Αντίθετα ο διοικητής τις τελευταίες μέρες έχει προκαλέσει νέα προβλήματα με την απαξίωση του ιατρικού προσωπικού, με την απόφαση αντικατάστασης του συντονιστή, που είχε σαν αποτέλεσμα πέντε γιατροί να δηλώσουν ότι θα παραιτηθούν. Ήδη μία γιατρός έχει παραιτηθεί. Καταλαβαίνουμε όλοι, πως χωρίς ιατρικό προσωπικό το ΚΥ, θα πάει για διάλυση, θα καταρρεύσει πλήρως. Η πολιτική του Υπουργείου υγείας, της 5ης ΥΠΕ είναι υπεύθυνη πλήρως για αυτή τη κατάσταση και με δική τους ευθύνη εξωθούν τους ιατρούς σε αυτή τη στάση.
Θέλουμε εδώ να τονίσουμε και το εξής: Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε τώρα. Βεβαίως οι τωρινές μεθοδεύσεις της 5ης ΥΠΕ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, όμως πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση, μια συνεχή υποβάθμιση που μέρα τη μέρα, γίνεται ολοένα και χειρότερη.
Κύριε Υπουργέ, σας δηλώνουμε πως δεν ανεχόμαστε, εν έτει 2023, να είναι αυτή η υγειονομική μας περίθαλψη. Για το λόγο αυτό σας ζητάμε να προγραμματιστεί άμεσα συνάντησηαντιπροσωπείας φορέων της περιοχής μας μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε αναλυτικά τα προβήματα καθώς και τα αιτήματά μας, τα οποία κωδικοποιούνται στα εξής:
Ø Σύγχρονο, επαρκές Κέντρο Υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό, νοσηλευτικό και διοικητικό. Όχι στην απαξίωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ø Αναβάθμιση του διοικητικά αλλά και στην πράξη σε μικρό Νοσοκομείο όπως αντίστοιχα υπάρχει στην Κάρυστο, στην Κύμη, γιατί οι αποστάσεις μέχρι τα υπόλοιπα νοσοκομεία είναι μεγάλες, το δίκτυο της περιοχής και τα καιρικά φαινόμενα δεν επιτρέπουν πολλές φορές τις διακομιδές ασθενών.
Ø Άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας όλο το 24ωρο. Κάλυψη όλων των ειδικοτήτων.
Ø Αναβάθμιση των υποδομών και παροχή όλου του απαραίτητου εξοπλισμού με μηχανήματα, αναλώσιμα.
Ø Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με περισσότερα ασθενοφόρα και εκπαιδευμένο προσωπικό.
Ø Επιπλέον ενίσχυση του Κέντρου Υγείας για όσο διάστημα ο δρόμος Λουτρά Αιδηψού- Ήλια- Ροβιές είναι κλειστός.
Ø Λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού.
Ø Δημιουργία ελικοδρομίου στην περιοχή, για να μπορεί να γίνει δυνατή η αεροδιακομιδή ασθενών στις μονάδες που απαιτείται αναλόγως της φύσης του κάθε περιστατικού.
Ø Να βελτιωθούν οι αμοιβές των εργαζομένων στο Κέντρο Υγείας, οι συνθήκες και οι όροι δουλειάς. Να δοθεί το ανθυγιεινό επίδομα και όλες οι περικοπές που επιβλήθηκαν από τα μνημόνια.
Ø Να ανακληθεί η απόφαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ που απαξιώνει τους γιατρούς και τους εξαναγκάζει σε παραίτηση.
Ø Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία!
Είμαστε σε αναμονή της απάντησής σας και τον ορισμό της συνάντησής μας.
ΦΟΡΕΙΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ ΑΙΔΗΨΟΥ (Σωματείο Οικοδόμων Ιστιαίας-Αιδηψού, Σωματείο Ρετσινάδων Νομού Ευβοίας, Εμπορικός σύλλογος Πευκιού, Εμπορικός σύλλογος Ιστιαίας, Εμπορικός Σύλλογος Ωρεών, Πολιτιστικός σύλλογος Ιστιαίας «Οι φίλοι της μουσικής», Μελισσοκομικός συνεταιρισμός Ιστιαίας, Περιπατητική σχολή Β. Ευβοιας Τελέθριο – το Σύσκιον, Σύλλογος απανταχού Πολυλοφιωτών, Σύλλογοι Γονέων και κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Ιστιαίας, 2ου Δημοτικού Ιστιαίας, Γυμνασίου Ωρεών, Δημοτικού Αιδηψού, Δημοτικού Ωρεών, Πολιτιστικοί σύλλογοι: Γερακιούς, Φωτόδεντρο, Ασμηνίου, Νέας Σινασσού, Ωρεών, Σύλλογος ΣΚΑΠΑ, Σύλλογος Γυναικών Ιστιαίας, Θεατρική Σκηνή Ιστιαίας, Δασικός συναιτερισμός Βασιλικών, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη, Ομάδα Αιδηψίων Δήμος)”

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr