Εύβοια: «Καμπανάκι» από τον Ιατρικό Σύλλογο για επικίνδυνο φάρμακο
ΥΓΕΙΑ

Εύβοια: «Καμπανάκι» από τον Ιατρικό Σύλλογο για επικίνδυνο φάρμακο

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας για παράνομες πωλήσεις φαρμάκου για τον διαβήτη

Για παράνομες πωλήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων για διαβητικούς κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας με δελτίο τύπου που εξέδωσε και αφορά στο γεγονός ότι το εν λόγω πολύ γνωστό φάρμακο ενώ προορίζεται για ασθενείς με διαβήτη χρησιμοποιείται από ανθρώπους για να χάσουν βάρος.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας αναφέρει: 

 

 

Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποιεί για τις παράνομες πωλήσεις του σκευάσματος ακόμα και μέσω διαδικτύου.

«To τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν κατά του διαβήτη και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα», αναφέρει ο ΕΟΦ στην ανακοίνωσή του και ενημερώνει πως «σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση» και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν «κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα».

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτική στη χρήση ενός φαρμάκου για αδυνάτισμα αλλά και για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον τύπο. Μάλιστα, κάνει λόγο για αναφορές στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων σκευασμάτων από το εξωτερικό, τονίζοντας ότι πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις.

«Είναι επομένως σαφές ότι η όλη αυτή προβολή αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια φαρμάκου από παράνομες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους», εξηγεί ο ΕΟΦ και προσθέτει:

«Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία απαγορεύεται κάθε διαφήμιση συνταγογραφούμενου φαρμάκου στο κοινό. Η διαφήμιση είναι επιτρεπτή μόνο με τη μορφή της ιατρικής ενημέρωσης, δηλ προς τους επαγγελματίες υγείας που το συνταγογραφούν, και μόνο από τις υπεύθυνες εταιρείες και με τους αυστηρούς όρους της νομοθεσίας.

Η απαγόρευση αυτή αποτελεί μια ασφαλιστική δικλείδα για την προστασία του καταναλωτή και του ασθενούς, δεδομένου ότι για την κατηγορία αυτή των φαρμάκων ο θεράπων ιατρός είναι αυτός που αποφασίζει για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Πόσο μάλλον όταν ένα προϊόν προβάλλεται για λόγους που δεν προβλέπονται από τις ουσιώδεις πληροφορίες του φαρμάκου».

 Ο ΕΟΦ καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Παρακαλείται ο Τύπος να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα του συνταγογραφούμενου αυτού φαρμάκου (ή άλλου επίσης) και καλείται επίσης να ενημερώσει τον ΕΟΦ ([email protected]) για την αρχική πηγή της ενημέρωσης.

Παρακαλούνται οι φαρμακοποιοί να διαθέτουν το φάρμακο σύμφωνα με τον τρόπο διάθεσης, δηλ. μόνον κατόπιν ιατρικής συνταγής

Παρακαλούνται οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από δημοσιεύματα και να αποφασίζουν για τη λήψη σκευασμάτων για την απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχουν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό. Επίσης σε καμία περίπτωση να μην προμηθεύεται φάρμακα από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το διαδίκτυο, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία του».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr