Ιός του Δυτικού Νείλου: Ανησυχία γιατί αυξήθηκαν οι πληθυσμοί των κουνουπιών στη Βόρεια Ελλάδα
ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Ανησυχία γιατί αυξήθηκαν οι πληθυσμοί των κουνουπιών στη Βόρεια Ελλάδα

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει ο πληθυσμός των ακμαίων κουνουπιών στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των ελέγχων στις παγίδες για τα κουνούπια, που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των υψηλών επιπέδων όχλησης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια, προγραμματίστηκε για αύριο Πέμπτη να γίνουν δράσεις εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου.

Η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας είναι σε επιφυλακή, καθώς υπάρχει ο φόβος για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων του Ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Μάλιστα, η χώρα μας είχε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. από τον ιό, για το 2022.

Φόβοι για αυξημένα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το 2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε στην Ε.Ε. 1.133 κρούσματα και 92 θανάτους.

Τα 1.112 από τα κρούσματα ήταν εγχώρια και καταγράφηκαν σε 11 χώρες. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων από το 2018, τονίζει το ECDC.

Τα εγχώρια κρούσματα της λοίμωξης αναφέρθηκαν από τις εξής χώρες (σε παρένθεση ο αριθμός των θανάτων):

* Ιταλία (723 κρούσματα – 51 από τους ασθενείς κατέληξαν)

* Ελλάδα (286 κρούσματα – 33 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους)

* Ρουμανία (47 – 5 ασθενείς κατέληξαν)

* Γερμανία (16)

* Ουγγαρία (14 – κατέληξαν 3 ασθενείς)

* Κροατία (8)

* Αυστρία (6)

* Γαλλία (6)

* Ισπανία (4)

* Σλοβακία (1)

* Βουλγαρία (1)

Ψεκασμοί σε 80.000 στρέμματα

Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση ως ογδόντα χιλιάδων (80.000) στρεμμάτων του μπλοκ των εκτάσεων της περιοχής των ρυζοκαλλιεργειών της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες.

Για τους ψεκασμούς αυτούς έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι αεροψεκασμοί θα ξεκινήσουν μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις διάρκειας έως δύο ωρών, με εγκεκριμένο από το αρμόδιο Υπουργείο σκεύασμα και θα γίνουν σε ακατοίκητες περιοχές, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τους οικισμούς.

προληπτικούς λόγους επιβάλλεται η ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και η λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμού (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές.

Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr