Κορονοϊός: Είναι τελικά τα κουνούπια πηγές μετάδοσης του ιού;
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Είναι τελικά τα κουνούπια πηγές μετάδοσης του ιού;

Με γνωστές ασθένειες να προκαλούνται από τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών είναι απόλυτα δικαιολογημένο πολλοί να αναρωτιούνται εάν τα κουνούπια μεταδίδουν και κορονοϊό

Ο Ζίκα, ο ιός του Δυτικού Νείλου αλλά και ο δάγκειος πυρετός μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω τσιμπημάτων από μολυσμένα κουνούπια.

Επομένως είναι απόλυτα δικαιολογημένο πολλοί να αναρωτιούνται αν και η COVID-19 μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν  υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κουνούπια μπορούν να αποκτήσουν και να μεταδώσουν, στη συνέχεια, τον ιό SARS-CoV-2. Συνήθως, το κουνούπι πρέπει πρώτα να τραφεί με το αίμα ενός μολυσμένου ανθρώπου. Επιπλέον, ο ιός πρέπει να επιβιώσει στο σώμα του κουνουπιού και στη συνέχεια να αναπαραχθεί.

Μόλις εισέλθει στην κοιλότητα του σώματός του ο εν λόγω ιός πρέπει να ξεπεράσει το ανοσοποιητικό σύστημα του κουνουπιού και να περάσει στους σιελογόνους αδένες του εντόμου, ενώ συνεχίζει να αναπαράγεται.

Κατά συνέπεια με επόμενο τσίμπημά του το κουνούπι είναι αδύνατον να μεταδώσει την COVID-19 στον άνθρωπο, όπως δεν μπορεί να μεταδώσει και τη γρίπη.

Τον Ιούλιο του 2022, μια ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Stephen Higgs, αναπληρωτή αντιπροέδρου για την έρευνα και διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βιοασφάλειας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κάνσας, δημοσιεύτηκε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι ακόμη και υπό ακραίες συνθήκες, ο ιός SARS-CoV-2 δεν αναπαράχθηκε στα κουνούπια.

Τον Ιούνιο του 2022, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ διαπίστωσαν ότι ορισμένοι ιοί, όπως ο Ζίκα και ο δάγκειος πυρετός, μπορούν να αλλάξουν την οσμή του δέρματος του ατόμου που έχει μολυνθεί από τις συγκεκριμένες παθήσεις κάνοντάς την πιο ελκυστική για τα κουνούπια.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί αυτό με τον ιό SARS-CoV-2; Και ακόμα κι αν τα κουνούπια δεν μπορούν να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2, θα μπορούσε κάποιος με COVID-19 να μολυνθεί εξαιτίας ενός τσιμπήματος;

«Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με COVID-19 απελευθερώνουν ένα μόριο που ονομάζεται ακετοφαινόνη το οποίο φέρεται να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στα κουνούπια», δήλωσε ο Δρ. Penghua Wang, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Ορισμένες από αυτές τις ενώσεις θα μπορούσαν να είναι εντομοαπωθητικές, ενώ μερικές θα μπορούσαν να είναι ελκυστικές. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι ασθενείς με COVID-19 θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερα κουνούπια τα οποία θα μπορούσαν να τους μεταδώσουν άλλους ιούς. Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει διαθέσιμη μια τέτοια επίσημη μελέτη», δήλωσε ο Δρ.Penghua Wang.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr