ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός – Γκάγκα: Έκκληση για εμβολιασμό των εγκύων – Μέχρι και 500% αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κυρία Μίνα Γκάγκα αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη Χώρα μας, μετά και την ανακοίνωση του αρνητικού ρεκόρ των 6.808 νέων κρουσμάτων.
Κορονοϊός – Γκάγκα: Έκκληση για εμβολιασμό των εγκύων – Μέχρι και 500% αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές

Για την πορεία της πανδημίας ενημερώνουν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μίνα Γκάγκα: «Έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων. Σε πολλές περιοχές η αύξηση των κρουσμάτων φτάνει το 500%. Έχουμε θανάτους. Οι περισσότεροι θάνατοι είναι μεγάλοι σε ηλικία με συνυπάρχοντα νοσήματα. Χθες όμως ο νεαρότερος ήταν 36 χρονών και προχθές 27. Έχουμε επίσης εγκύους. Κάνω έκκληση στις εγκυμονούσες, έστω μετά το πρώτο τ΄ρίμηνο να εμβολιαστούν. Για την ασφάλεια μητέρας και παιδιού. Εξακολουθούμε να έχουμε αρκετά άτομα στις ΜΕΘ.

Στοιχείο για το πού είμαστε σε ό,τι έχει να κάνει με κλίνες. Δεν υπάρχει κανείς σε ράντζο. Υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά σε κλίνες χειρουργείων. Έχουμε πολύ περισσότερες κλίνες απ’όσες ξεκινήσαμε. Μπορούμε να μετατρέψουμε κλίνες. Αλλά αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι με άλλα προβλήματα θα μείνουν εκτός ΜΕΘ. Τα νούμερα στις ΜΕΘ, στην 3η ΥΠΕ ήταν 71 τα κρεβάτια ΜΕΘ σήμερα είναι 124. Στην 4η ΥΠΕ τα κρεβάτια ήταν 70 σήμερα 135. Σαν πολιτεία κάνουμε ό,τι μπορούμε. Πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια για να μειωθεί αυτό το κύμα που οδηγεί σε πολλά κρούσματα σε πολλές νοσηλείες. Φοράμε τις μάσκες, κάνουμε τεστ συχνά, δεν συγχρωτιζόμαστε, εμβολιαζόμαστε.»

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Αυξήθηκε κατά 60% τα κρούσματα από το προηγούμενο δεκαπενθήμερο. Ο εβδομαδιαίος αριθμός των τεστ έχει παραμείνει σταθερός, το ποσοστό θετικότητας έχει διπλασιαστεί από το 1,1% στο 1,96%. Διπλασιάστηκε και ο δείκτης θετικότητας και των self test. Σημαντικά αυξητικές τάσεις και σε Πελοπόννησο, Κρήτη, νησιά. Τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 35.000. Η πίεση σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα είναι σημαντική. Ο κυλιόμενος μέσος όρος φτάνει τις 300 εισαγωγές την ημέρα. Σήμερα έχουμε 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξήθηκαν διασωληνωμένοι αλλά και νέοι θάνατοι. Φαίνεται ότι υπερτερούν οικογενειακές και κοινωνικές επαφές, πλέον παρατηρείται μετάδοση και στους εργασιακούς χώρους. Στους μαθητές δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχο ποσοστό.

Ένα μήνα μετά την έναρξη των πανεπιστημίων και ενώ το επιδημιολογικό φορ΄τίο επιβαρύνεται δεν παραητρείται αύξηση στους νέους 18 – 24 ετών. Αυτό σημαίνει ότι στην εκπαίδευση με τα τεστ και την τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει σημαντική διασπορά. Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας, στις επιβαρυμένες περιοχές έχουμε και εκεί. Σήμερα μόνο 8 τμήματα παραμένουν κλειστά επί συνόλου πάνω από 8.000.

Τα συχνά τεστ των ασυμπτωματικών βοηθά. Αισιόδοξο είναι το μήνυμα από το emvolio.gov.gr παρατηρείται μικρή αλλά σταθερή αύξηση στα ραντεβού τις τελευταίες 10 ημέρες. Χάσαμε την ευκαιρία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές να αυξήσουμε τον εμβολιασμό. Θα αναφερθώ στην ιδιαίτερη σημασία της τρίτης δόσης. Να ξεκαθαριστεί ότι αν και παρατηρείται βαθμιαία μείωση της προστασίας σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητείται η προστασία του εμβολίου. Η θνητότητα είναι σημαντικά μειωμένη στους ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός των εγκύων είναι ασφαλής, αποτελεσματικός, απαραίτητος. Η Μαιευτική Εταιρεία υποστηρίζει τον εμβολιασμό όπως και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Καλούμε όλους να μην ολιγωρήσουν και να προσέλθουν για την τρίτη δόση. Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, κάνει κρίσιμο να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας».

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Η ενημέρωση που μας έρχεται από χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία με ποσοστά εμβολιασμού 35% και 20% μας θυμίζουν δραματικές στιγμές από προηγούμενες φάσεις της πανδημίας. Αντί να καταλήξουν 50 στους 100 ηλικιωμένους στο νοσοκομείο, με τον εμβολιασμό θα καταλήξουν 2. Παρακαλώ εμβολιαστείτε».

Δείτε LIVE την ενημέρωση:

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ