ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Σκέψεις για ετήσιο εμβολιασμό κατά του covid-19

Ξεκίνησαν σήμερα οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ οι επιστημονικές ομάδες προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο ετήσιο με επικαιροποίησή του ανάλογα τα στελέχη του ιού
Κορονοϊός: Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια – Σκέψεις για ετήσιο εμβολιασμό κατά του covid-19

Ξεκίνησαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Όμικρον ΒΑ1 του κορονοϊού με την πλατφόρμα να δέχεται ήδη τα ραντεβού των πολιτών.

Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης φιλοξενήθηκε σε πρωινή εκπομπή του MEGA και μίλησε τόσο για τα νέα εμβόλια, όσο και για την πρόβλεψη για ετήσιο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως η πρόθεση στις επιστημονικές ομάδες είναι το εμβόλιο να είναι ετήσιο και να επικαιροποιείται βάσει των παραλλαγών που κυκλοφορούν.

Όπως είπε «αυτά τα επικαιροποιημένα εμβόλια που ανακοινώθηκαν είναι για φέτος. Του χρόνου πρόθεση είναι να υπάρξει εμβολιασμός με άλλο επικαιροποιημένο εμβόλιο».

«Η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει στις ηλικιακές ομάδες άνω των 60 να κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια, καθώς αποτρέπουν από την σοβαρή νόσηση ή τη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Για όσους ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 60 ο εμβολιασμός με τα επικαιροποιημένα εμβόλια εξαρτάται από τι νοσήματα έχει το εκάστοτε άτομο», ανέφερε παράλληλα, ενώ σε ερώτηση για το αν όσοι εμβολιατούν το φθινόπωρο θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε νέα δόση μέσα στον χειμώνα ο επιδημιολόγος απάντησε αρνητικά.

«Δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε πρόβλεψη», ανέφερε ξεκαθαρίζοντας πως ο εμβολιασμός θα ειναι ετήσιος. «Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα καλύψουν καλύτερα τις παραλλαγές που κυκλοφορούν την τελευταία χρονική περίοδο. Η πρόθεση είναι να είναι ετήσιο. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα είναι αυτό για φέτος και μετά πάλι του χρόνου, εάν χρειαστεί».

«Αρχικά χρειάστηκαν πολλές δόσεις για να χτιστεί μία βασική ανοσία. Από την στιγμή που χτίστηκε δεν χρειάζεται να γίνεται πιο συχνά, αλλά κάθε χρόνο», εξηγώντας γιατί πλεόν τα εμβόλια θα είναι ετήσια.

Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται σύσταση για εμβολιασμό με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον γενικό πληθυσμό, εκτός εάν κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι συντρέχει λόγος.

Ανάμεσα στα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό είναι ο τοπικός πόνος στο χέρι και ενδεχομένως πυρετός και μικρή κακουχία που έχει διάρκεια 1 -2 ημερών.

Τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση. Ως εκ τούτου πριν τη χορήγηση του επικαιροποιημένου διδύναμου εμβολίου απαιτείται η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Ο βασικός εμβολιασμός περιλαμβάνει δύο δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων ή του πρωτεϊνικού εμβολίου ή μια δόση του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson για το γενικό πληθυσμό και 3 δόσεις των μονοδύναμων mRNA εμβολίων για τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.

Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με του αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν εφόσον το επιθυμούν να προγραμματίσουν εκ νέου το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα τύπου εμβόλια.

Σε ποιους συστήνεται η χορήγηση των επικαιροποιημένων εμβολίων

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορονοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό:

  • σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • σε επαγγελματίες υγείας
  • σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημα
  • σε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Διευκρινίζεται ότι:

-Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

-Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

-Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ