ΥΓΕΙΑ

Μονοκλωνικά αντισώματα: Η υποσχόμενη θεραπεία έρχεται στην Ελλάδα – Σε ποιους ασθενείς θα χορηγείται

Τι ανέφερε για τα μονοκλωνικά αντισώματα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης - «Ενθαρρυντικές μελέτες» για την δράση κατά του κορονοϊού
Μονοκλωνικά αντισώματα: Η υποσχόμενη θεραπεία έρχεται στην Ελλάδα – Σε ποιους ασθενείς θα χορηγείται

«Πράσινο φως» για εφαρμογή και στην Ελλάδα αναμένεται να λάβει μια από τις πιο υποσχόμενες θεραπείες κατά του κορονοϊού. Η αναφορά γίνεται για τα μονοκλωνικά αντισώματα για τα οποία όπως προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναμένεται να εισαχθούν στην Ελλάδα και να παρέχονται δωρεάν από το ΕΣΥ.

Η Επιτροπή των ειδικών αναμένεται να αποφασίσει και να ανακοινώσει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται, με προτεραιότητα να λαμβάνουν οι ομάδες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και για όσου αντιμετωπίζουν ιατρικά τεκμηριωμένα υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον κορονοϊό.

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να σχεδιάσει όλες τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες προκειμένου η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα να διατεθεί και να μοιραστεί στις μονάδες Υγείας όλης της χώρας.

Αναφερόμενος στα μονοκλωνικά αντισώματα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι «ήδη από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ε.Ε για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες, γιατί ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των δοκιμών, αν και ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση. Σε κάποιες κατηγορίες μπορούν να χορηγηθούν, αν έχουν θετικές εξελίξεις. Η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πολύ μικρή και θα κατεβάσουμε μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα μια διάταξη ώστε να μπορέσει η χώρα να κάνει εισαγωγή και η Επιτροπή με αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα θα κρίνει ποιες περιπτώσεις απευθύνονται. Ωστόσο, όπως έχω ενημερωθεί, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται στην πρώιμη φάση και όχι όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και είναι πολύ ειδικές οι κατηγορίες που μπορεί να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. Το στοιχείο δεν είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει να τα πάρει».

Δείτε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ