ΚΚΕ για απορρίμματα: Η κατάσταση στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας είναι οριακή – Οι προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΚΕ για απορρίμματα: Η κατάσταση στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας είναι οριακή – Οι προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον δήμο Χαλκιδεών και τις εξελίξεις στο ΧΥΤΑ

Σε Συνέντευξη Τύπου της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ παρουσιάστηκαν οι θέσεις του κόμματος για το ΧΥΤΑ Χαλκίδας και  τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Περιφερειακό Σύμβουλο Στερεάς με τη Λαϊκή Συσπείρωση και τη Γρανέττα Τσιβίκα, μέλος της ΤΕ Εύβοιας και Δημοτική Σύμβουλο Χαλκίδας με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Οι εξελίξεις στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων

«Οι εξελίξεις και η οριακή ουσιαστικά κατάσταση που έχει φτάσει ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας είναι συνέπεια της αντιλαϊκής και αντιπεριβαλλοντικής διαχείρισης των απορριμμάτων από όλες ως τώρα τις κυβερνήσεις. Πολιτική που ακολουθούν πιστά οι Δημοτικές Αρχές στη Χαλκίδα αλλά και στους άλλους δήμους» τόνισε εισηγητικά η Γρ. Τσιβίκα.

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως: «Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, εδώ και χρόνια. Βασικό κριτήριο αντιμετώπισής του είναι η κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων οι οποίες επενδύουν στο συγκεκριμένο πρόβλημα που οι ίδιες δημιούργησαν με την ανεξέλεγκτη δράση τους, λεηλατώντας φυσικούς πόρους και μολύνοντας τη φύση».

Στη συνέχεια η Γρ. Τσιβίκα έκανε εκτενή αναφορά στο αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

«Με ευθύνη τόσο του φορέα διαχείρισης αποβλήτων, του ΦΟΔΣΑ ΑΕ, όσο και όλων των τελευταίων δημοτικών αρχών της Χαλκίδας και των άλλων δήμων της κεντρικής και νότιας Εύβοιας που εξυπηρετούνται από το ΧΥΤΑ και που πιστά ακολουθούν τις κυβερνητικές κατευθύνσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, η κατάσταση έχει φτάσει να είναι οριακή για το ΧΥΤΑ Χαλκίδας. Συγκεκριμένα: Ο ΧΥΤΑ Χαλκίδας θεωρείται ήδη κορεσμένος από τον Αύγουστο του 2018 παρότι συνεχίζει να χρησιμοποιείται. Από τον Απρίλιο του 2021 λειτουργεί χωρίς επίσημη άδεια, με έγκριση από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ ΑΕ) και κάτω από την πίεση των Δήμων, ώστε να μη μεταφερθούν τα απορρίμματα σε Άμφισσα ή Ιστιαία.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν ασχολήθηκαν ουσιαστικά ούτε ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ, που έχει στην ευθύνη του τους ΧΥΤΑ, ούτε η Περιφέρεια και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) , αλλά ούτε η Δημοτική Αρχή της Χαλκίδας και οι λοιποί Δήμοι που εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο ΧΥΤΑ. Καθυστέρησαν αδικαιολόγητα στα πλαίσια αντικρουόμενων απόψεων και συμφερόντων για το ποιος θα είναι ο φορέας της υλοποίησης των απαραίτητων έργων, ποιος θα τα διαχειριστεί, σε ποια κατεύθυνση θα βαδίσει.

Η τακτική αυτή, που προσπαθεί να φέρει το λαό μπροστά σε προ τετελεσμένα γεγονότα είναι γνωστή πια. Δεν πρέπει κανείς να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα που θα τεθούν για την υιοθέτηση της μια ή της άλλης αντιλαϊκής εκδοχής στη διαχείριση των απορριμμάτων. Κράτος, Περιφερειακή και Δημοτική αρχή, ο ΦΟΔΣΑ, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να δοθεί λύση. Ο λαός της Χαλκίδας και των άλλων δήμων ούτε οφείλεται, ούτε μπορεί να πληρώσει ξανά τις “αμαρτίες” τους».

Οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκονται στον αντίποδα της πολιτικής των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας και των δήμων στη διαχείριση των απορριμμάτων

Παίρνοντας το λόγο ο Κ. Μπασδέκης υπογράμμισε πως «δεν υιοθετούμε καμία από τις δύο προτάσεις, ΦΟΔΣΑ ΑΕ και Δήμων,  γιατί πολύ απλά και οι δύο κινούνται στον δρόμο που αναπόφευκτα θα επεκτείνει την είσοδο ιδιωτών στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων με επιβάρυνση των κατοίκων. Ενώ, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε μια τρίτη “λύση”, αυτή της καθ’ ύψος επέκτασης του ΧΥΤΑ με τη δημιουργία τοιχίου.  Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί “λύση” παρόμοια με του ΧΥΤΑ Φυλής στην Αττική όπου έχει εξελιχθεί σε υγειονομική βόμβα για το λαό της βορειοδυτικής Αθήνας και για αυτό δεν τη στηρίζουμε.

Απάντηση σε όλα αυτά είναι οι ίδιες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για να υπάρχει διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στην υγεία και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με σεβασμό στο εισόδημα του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος. Δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικού και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής, με προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, με σύγχρονες υποδομές, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, με διασφάλιση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ειδικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την πολιτική των κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης στο ΧΥΤΑ Χαλκίδας προτείνουμε:

  • Την άμεση επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων αποκλειστικά δημόσιου χαρακτήρα χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις και μεθόδους.
  • Μεταβατικά και μέχρι την κατασκευή ΜΕΑ, να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ και να διασφαλιστεί η μεταφορά τους σε κατάλληλο ΧΥΤΑ χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση των δημοτών».

Ο Κ. Μπασδέκης τόνισε στην τοποθέτησή του πως «Σήμερα εμπόριο στην αξιοποίηση όλων των επιστημονικών και τεχνικών δυνατοτήτων μπαίνουν τα κέρδη που πρέπει να διασφαλιστούν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι η δεσπόζουσα περιβαλλοντική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης “ο ρυπαίνων πληρώνει” για τα αστικά απόβλητα, που για τους βιομήχανους και τους εφοπληστές που παράγουν το 90% των αποβλήτων γίνεται “καθαρίζει χωρίς να πληρώνει”.

Γι’ αυτό σήμερα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο έγκλημα που προωθείται σε βάρος της υγείας, του περιβάλλοντος και του εισοδήματος του λαού της Χαλκίδας. Να βγουν συμπεράσματα από τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών που αποδέχονται τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βάζουν πλάτη στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr