Εύβοια: «ψωμί…ψωμάκι» ακόμα και οι αρτοποιοί- Τι δηλώνουν στο evima.gr για τις τιμές στα σιτηρά
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύβοια: «ψωμί…ψωμάκι» ακόμα και οι αρτοποιοί- Τι δηλώνουν στο evima.gr για τις τιμές στα σιτηρά

Η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση στην κατάταξη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις της τιμής του ψωμιού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat- Τί αναφέρουν αρτοποιοί της Εύβοιας

Σχεδόν κατά 20% αυξήθηκε η τιμή του ψωμιού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο τον μήνα Αύγουστο, σύμφωνα με στoίχεια της Eurostat, γεγονός που συνακόλουθα εκτόξευσε τις τιμές τόσο στην Εύβοια όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ολοένα αυξανόμενη είναι αναλυτικότερα η τιμή του σταριού μετά και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο που οδήγησε σε διακοπές εξαγωγών μέσω της Μαύρης Θάλασσας επί μήνες.

Ταυτόχρονα, καθώς οι Ρώσοι παραγωγοί έχασαν την πρόσβαση στα λιμάνια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία και  χρησιμοποιούσαν για να στέλνουν αμμωνία σε όλον τον κόσμο, περιορίστηκαν και οι εξαγωγές λιπασμάτων.

Η μέση τιμή του ψωμιού στην ΕΕ ήταν κατά 18% υψηλότερη τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, με βάση στοιχεία της Eurostat.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία.

Τον Αύγουστο του 2021 η μέση τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση καταγράφονται στην Ουγγαρία και τη Λιθουανία, με 66% και 33% αντίστοιχα. Οι χαμηλότερες καταγράφονται στη Γαλλία (8%), την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο (10%).

Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος μεταβολής της τιμής του ψωμιού διαμορφώθηκε πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνοντας στο 22,8%.

Η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση στην κατάταξη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις της τιμής του ψωμιού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Την Παρασκευή η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε σε υψηλό όλων των εποχών, στο 9,1% τον Αύγουστο, λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.

Αρτοποιοί από την Εύβοια ειδικότερα, μιλώντας στο evima.gr επιβεβαιώνουν το ανησυχητικό της κατάστασης παρατηρώντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε σε πολλές επιχειρήσεις “χαριστική βολή” με φούρνους να μειώνουν την παραγωγή και μην καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν στα μηνιαία έξοδα εξαιτίας του κόστους σε πρώτες ύλες.

“Kαι εμείς το ψωμί, ψωμάκι λέμε” τονίζει χαρακτηριστικά επαγγελματίας του κλάδου.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr