Γιώργος Μαρίνος: Αισιοδοξία για τέλος της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιώργος Μαρίνος: Αισιοδοξία για τέλος της πανδημίας

Η εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Ομικρον, ο εμβολιασμός και τα δύο νέα αντιικά φάρμακα κατά της COVID-19.

Σε ευαίσθητη ισορροπία βρίσκεται η εξέλιξη της πανδημίας. Πολλοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η υγειονομική κρίση βαίνει προς αποκλιμάκωση και η επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται προ των πυλών.
Η εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Ομικρον σημαίνει ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα προσβληθεί από αυτήν την παραλλαγή μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου καταγράφονταν παγκοσμίως 125 εκατομμύρια κρούσματα της Ομικρον την ημέρα (δεκαπλάσια από τα κρούσματα που διαγιγνώσκονταν στην κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Δέλτα τον Απρίλιο του 2021), ενώ το νέο στέλεχος βρίσκεται πλέον σε όλον τον πλανήτη, με εξαίρεση κάποιες χώρες στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική, στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ωκεανία.
Επίσης, πριν από την εμφάνιση του νέου στελέχους, το ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων είχε υπολογιστεί στο 40%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Ομικρον υπολογίζεται στο υπερδιπλάσιο και αγγίζει το 80-90%. Το καλό με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 που χρειάζονται διασωλήνωση ή πεθαίνουν, έχει μειωθεί κατά 80% με 90% στον Καναδά και στη Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελλάδα, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 21 Δεκεμβρίου 2021 και 17 Ιανουαρίου 2022, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 φορές, ο αριθμός τον διασωληνωμένων παρέμεινε σταθερός
Επομένως, για μερικές εβδομάδες ή και μήνες αναμένεται και άμεση ύφεση της πανδημίας, καθώς θα έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό τείχος ανοσίας. Μάλιστα, λόγω και της σχετικής εποχικότητας που έχει ο κορονοϊός , στη χώρα μας είναι σχεδόν βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά βελτιωμένη, με μικρό αριθμό κρουσμάτων και ακόμη λιγότερες νοσηλείες και νεκρούς.
Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική είναι και η συμβολή των φαρμάκων που χορηγούνται στο σπίτι, καθώς οι ασθενείς θα έχουν ένα σημαντικό θεραπευτικό όπλο που θα τους κρατήσει μακριά από τα νοσοκομεία και τις νοσηλείες. Στη χώρα μας ξεκινά άμεσα η χορήγηση των νέων αντιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό .
Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2 θα εμφανιστούν και μερικές από αυτές μπορεί να είναι πιο σοβαρές από το στέλεχος Ομικρον. Ετσι, η ανοσία, είτε προέρχεται από μόλυνση, είτε από εμβολιασμό, θα εξασθενίσει με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας ευκαιρίες για εμμένουσα μετάδοση του SARS-CoV-2.
Το θετικό, βέβαια, είναι ότι οι επιπτώσεις της μελλοντικής μετάδοσης του κορονοϊού στην υγεία θα είναι μικρότερες, λόγω της ευρείας προηγούμενης έκθεσης στον ιό, των αναμνηστικών εμβολίων που θα είναι προσαρμοσμένα σε νέα αντιγόνα ή παραλλαγές, της χορήγησης αντιικών φαρμάκων και της γνώσης ότι τα ευάλωτα άτομα μπορούν να προστατευτούν κατά τη διάρκεια μελλοντικών κυμάτων της λοίμωξης Covid-19 με μάσκες υψηλής προστασίας και φυσική απόσταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των θανάτων από Ομικρον φαίνεται να είναι παρόμοιος με τους θανάτους κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής περιόδου γρίπης στις χώρες του Βόρειου Ημισφαιρίου.
H λοίμωξη Covid θα καταστεί άλλη μία ενδημική ασθένεια που θα πρέπει να διαχειρίζονται τα συστήματα υγείας και οι κοινωνίες. Η πανδημία, ως το φαινόμενο που άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους, θα έχει τελειώσει

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr